Sızdırılmış şeyler nereye gidiyor?

Üye
Sosyal
Bağlantıları görmek için lütfen Giriş Yap

den gördüm ki craftrise bilgilerinden benim veriler 2022de sızdırılmış falan da bu sızdıranlar napıyo 2 milyon insanın bilgisini? 1000 hacker varsa bi tanesi kafası estiği için herkesin kullanımına koyar mı bunları? mesela bi dc serverinde

email-pswrd-nick
email-pswrd-nick
email-pswrd-nick
email-pswrd-nick
email-pswrd-nick
email-pswrd-nick

şeklinde 10bin tane datayı fln .txt olarak paylaşırlar mı merak ettim.

Moderatörün son düzenlenenleri:
Üye
Ödüller
7
7 HİZMET YILI
Evet, tam olarak düşündüğün gibi oluyor. Bu verileri sızdıranların ve paylaşanların motivasyonları genelde şu birkaç noktada toplanıyor:

1. Prestij ve "Nüfuz" Kazanmak (Discord, Forumlar) Yeraltı hacker forumlarında veya Discord sunucularında "bakın bende ne var" diyerek itibar kazanmak, sunucuya üye çekmek ya da forumda yetki/puan yükseltmek için 10.000'lerce satırlık .txt listelerini hiç çekinmeden bedava paylaşırlar.

2. Otomatik Hesap Çalma (Credential Stuffing) İnsanların %60-70'i her yerde aynı şifreyi veya birkaç benzer varyasyonunu kullanır. Saldırganlar bu .txt dosyalarını otomatik botlara yükler; aynı e-posta ve şifre kombinasyonuyla Instagram, Netflix, Valorant, Steam, Epic Games gibi platformlara girmeyi denerler. Çalışan hesapları tespit edip satarlar.

3. Dolandırıcılık ve Phishing (Oltalama) Aşırı popüler Türk sunucularından sızan veriler (CraftRise gibi) özellikle Türk kullanıcıları hedef alan phishing e-postaları veya SMS dolandırıcılıkları için hazır bir "hedef kitle listesi"dir.

Ne Yapmalısın? CraftRise hesabında kullandığın şifreyi e-postan dahil başka hiçbir yerde kullanmıyorsan büyük bir risk altında değilsin. Ancak aynı şifreyi başka platformlarda da kullandıysan, o hesapların şifrelerini acilen değiştirmeli ve 2FA (İki Aşamalı Doğrulama) açmalısın.