Sosyal Medyanın Sağlık Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

• Moderatör
Sosyal Medyanın Sağlık Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Dijital dünya, günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Sosyal medya platformları, arkadaşlarımızla ve ailemizle konuşmanın yanı sıra en son haberleri ve güncel olayları takip etmemize olanak sağlıyor. Peki, sosyal medyanın sağlık üzerindeki etkileri nelerdir?

Sosyal Medyanın Sağlık Üzerindeki Etkileri Olumsuz mu?

Çok sayıda insan gün içerisinde sosyal medya hizmetlerinde çok fazla zaman geçiriyor. Bu durum, “Sosyal medyanın sağlık üzerindeki etkileri nelerdir?”, “Bu yaşam tarzı sağlığımız için herhangi bir risk oluşturuyor mu?” gibi birtakım soruları da beraberinde getiriyor. Sosyal ağların sağlık üzerine birçok etkisi bulunuyor.

1. Uzun Süre Hareketsiz Kalmak

Ortalama bir kullanıcının sosyal medya platformlarında ne kadar zaman harcadığını öğrendiğinizde şaşırabilirsiniz. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, Rusya Federasyonu’ndaki ortalama bir kullanıcının her gün 136 dakikayı sosyal medya hizmetlerine ayırdığını gözler önüne serdi. Sosyal ağlarda geçirilen ortalama süre ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Örneğin, sosyal medyada geçirilen ortalama süreler Portekiz’de 139 dakika, İrlanda’da 113 dakika, Birleşik Krallık’ta 110 dakikadır.
Buradaki temel sorun, bu bireylerin çoğunun sosyal ağda geçirdiği süre zarfında hareketsiz kalmasıdır. Bu durum, obezite, sağlıksız beslenme ve hatta ilerleyen yıllarda kalp hastalığına yakalanma riskinin artması gibi çok sayıda sağlık sorununa yol açabilir.

2. Göz Sorunları

Bir önceki bölümde bahsedilen verilere bağlanabilecek bir diğer konu, dijital ekranların gözlerimiz üzerindeki etkileriyle ilgilidir. Modern ekranlar, “Mavi ışık” olarak bilinen bir ışık türü yayar. Mavi ışık, kronik baş ağrıları, kas gerginliği ve göz kuruluğu gibi sorunlara yol açabilir. Bozulmuş uyku düzenleri aynı şekilde hem fiziksel hem de zihinsel yorgunluğa neden olabilir.
Dijital ekranların yaydığı mavi ışığın büyük bir kısmını engellemeye yardımcı olabilecek bazı uygulamalar ve özel gözlükler bulunuyor. Mavi ışığı engelleyen gözlükler ve uygulamalar, yalnızca sosyal medyada uzun süre geçiren kullanıcılar için ideal olmakla kalmaz aynı zamanda programcılar, editörler ve sürekli olarak mavi ışığa maruz kalan herkes için oldukça yararlıdır.

3. Zihinsel Sağlık Sorunları

Sosyal medya uygulamalarında çok uzun süre zaman harcamak, anksiyete, bağımlılık ve depresyon gibi birtakım zihinsel sağlık sorunlarına da neden olabilmektedir. Pennsylvania Üniversitesi’nde 2018 yılında yapılan bir araştırma, sosyal medya kullanımını günde 30 dakikaya düşürmenin anksiyete, depresyon, yalnız, uyku sorunları ve FOMO (Kaybolma korkusu) düzeylerinde önemli ölçüde düşüşe neden olduğunu gözler önüne serdi.

Seçkin Üye
Ödüller
9
10 HİZMET YILI
sosyal medya baktığında bir çok şeye yarıyor fakat bir çok şeyimizi de bizden alıyor. en başta aklımızı. ve sağlığımızı tehdit edicek unsurlar çıkıyor sosyal medyayı kullanmak istemezdim öyle bi şansım var fakat elde değil bağımlısı olduk.

Onaylı Üye
Ödüller
6
7 HİZMET YILI
çok fazla kullanmak sağlık açısından kötü ve asosyalleştirir

Onaylı Üye
Ödüller
3
3 HİZMET YILI
Kesinlikle en büyük sorunu göz 2013 senesinden beri gözlük kullanıyorum..

Onaylı Üye
3 HİZMET YILI
başkalarının hayatını yaşıyosun artık kendi hayatın klmıyor asosyelleşiyosun çok zaman geçirmemek lazım

Üye
Ödüller
4
6 HİZMET YILI
bendeki en büyük sorunu uyku sorunu yaşamam oldu, kolay kolay uykuya dalamıyorum uyuduğum zamanda kalkamıyorum. çözümü olan var mı buna acaba çözemedim bir senedir...

Onaylı Üye
Ödüller
3
6 HİZMET YILI
wp youtube hariç twit face instgram bezneri şeyler 5 yıldır kullanmiyorum kafam rahat youtube tarih felan izliyorum mitojiye bakiyorum bildiğim birşey varsa online oyunlar sosyal medya adamı bağımlı yapiyor bıraktığın zaman baya bir boş zamanın oluyor ve kafan rahat oluyor sorumluluk yükü gibi girmeden duramiyorsun yoksa :)

Onaylı Üye
Ödüller
2
3 HİZMET YILI
gözlerim ve uykumla ilgili sorunlarım var evet haklısın harika bilgi

Onaylı Üye
Ödüller
2
3 HİZMET YILI
özellikle gençler uzak durmalı.. o kadar zararlı ki genç arkadaşlar direkt etkileniyor

Süper Üye
Ödüller
9
7 HİZMET YILI
gerçekten çok fazla zaman çalan bir şey zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsun :(

☾☆ Mustafa Kemal ATATÜRK ☆☽
Ultra Üye
Ödüller
8
7 HİZMET YILI
1-Zaman çalıyor 2-beynini yıkıyor insanın düşünceleri değişiyor fikirlerine müdahale ediyor anlamasan bile.

Ultra Üye
Ödüller
7
5 HİZMET YILI
zamani fark edemiyor insan bile o kadar hizli geciyor ki anlatamam gozlere cok zarar uzun zaman oldu gozluk takiyorum

Uzman Üye
Ödüller
2
5 HİZMET YILI
aynı zamanda psikolojik etkileri de var bence insanlar orada gördüklerini gerçek sanıp kendi hayatlarını sorgulayıp depresyona giriyor ya da orada kendilerini güzel göstermek için gereksiz zararlı uğraşlara giriyorlar

Uzman Üye
Ödüller
7
9 HİZMET YILI
depresyonla başlar bunlar zamanla farklı şekilde baş göstermeye başlayabiliyor

:d
Süper Üye
Ödüller
5
5 HİZMET YILI
Her eğlenceli işin zararı vardır.

Onaylı Üye
Ödüller
1
3 HİZMET YILI
geçen sene tam bir sosyal medya bağımlısı gibiydim asosyaldim fakat artık bunları bıraktım ve sosyalleşmeye başladım gerçekten herşeyin fazlası zarar.

Onaylı Üye
Ödüller
1
3 HİZMET YILI
Elimde değil bırakamıyorum 5dk deyip 1saat bakıyorum çağımızın hastalığı

Lol Script Kullanıcısı xD
Süper Üye
Ödüller
7
8 HİZMET YILI
gerekli ama dikkatli kullanmak lazım bence

Onaylı Üye
3 HİZMET YILI
olumlu etkileride var olumsuzda şahsen olumsuzu kalktıgım ilk an ister istemez instgrama bir göz atmak reelslarda dalıp 1 saat yatakta geçirmek gibisi yok sıcacık

wosmnn
Süper Üye
Ödüller
6
7 HİZMET YILI
Çok abartılı bence asosyallik dışında bir sorun olmaz