SQL Constraint Kullanımı

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Software Engineer
Seçkin Üye
Ödüller
6
:not:
Merhaba arkadaşlar bu konumda sizlere SQL'de Constraint komutlarını göstereceğim.
Uzatmadan direkt konuya giriş yapıyorum. İyi Öğrenmeler :)
5 Çeşit Constraint vardır. Bunlar;
1-Primary Key Constraint
2-Unique Constraint
3-Foreign Key Constraint
4-Default Constraint
5-Check Constraint.

:yazı:
PRIMARY KEY
SQL:
Constraint PK_TedarikciFirmalar_FirmaNo Primary Key(FirmaNo)
/*Yada Aşağıdaki gibide kullanabilirsiniz.*/
FirmaNo Int Identity Primary Key,
Yukarıda verdiğim kod örneği Primary Key tanımlarken kullanacağımız komut. Primary Key; Türkçe karşılığıyla Birincil anahtar demektir. Her tabloda bir tane bulunabilir.
Bu kullanımın amacı girilen her değerin birbirinden farklı olması anlamına gelir ve NULL(Boş) geçilemez.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
UNIQUE
SQL:
Constraint AN_Ulkeler_UlkeAdi Unique(UlkeAdi)

Unique kullanımı tablodaki bir sütunun benzersiz olmasını sağlar. Bunu sizlere şöyle bir örnek vererek özetleyebilirim. Örnek olarak; ülke isimleri Unique dir. Birbirinden eşsizdir.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
FOREIGN KEY
SQL:
Constraint FK_Iller_UlkeNo Foreign Key(UlkeNo) References Ulkeler(UlkeNo)

Foreign Key'in Türkçe'si Yabancıl Anahtar olarak çevrilir. Kısaca özetle 2 tabloyu birbirine bağlamaya yarıyor denilebilir.

DEFAULT CONSTRAİNT

Varsayılan kısıtlayıcıdır.Insert yani ekle komutu için geçerlidir.
CHECK CONSTRAİNT
SQL:
Constraint CK_Calisanlar_CalisanTc
    Check(CalisanTc Like '[1-9][0-9][0-9][0-9][0-9][0-9][0-9][0-9][0-9][0-9][0-9]')
Check Constraint ise belirttiğimiz biçime göre verilerin girilmesini sağlar . Yukarıda verdiğim örnekte yalnızda 0-9 arasında ve 11 haneli karakterin girmesini sağladık.

Evet arkadaşlar bir dersimizin daha sonuna geldik. Anlamadığınız bir yer varsa çekinmeden sorun iyi forumlar :)

Banlı Üye
Biraz daha ayrıntı verirmisin neden bunlara illa ihtiyaç duyalım

Onaylı Üye
ben galiba anladım nerde ihtiyaç duycağımızı

BİR TÜRK
Süper Üye
Ödüller
7
teşekkür ederim

Banlı Üye
Sql yazarken bunlar olmazsa olmaz. Sql'in hammaddesi diyebiliriz. Bu yüzden bunlara ihtiyaç duyarız.
hammaddeside nerde işleniyor o zaman bu hammadde erp yazılım şirketinde çalıştım ama hiç görmedim bunların kullanıldığını

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
  AdBlock Detected
Elbette, reklam engelleme yazılımı, reklamları engelleme konusunda harika bir iş çıkarır, ancak aynı zamanda web sitemizin bazı yararlı ve önemli özelliklerini de engeller. Mümkün olan en iyi site deneyimi için lütfen bir dakikanızı ayırarak AdBlocker'ınızı devre dışı bırakın.