Progresiva Enerji Yatırımları Ticaret AŞ, Türkiye'nin en büyük şebeke ölçekli enerji depolama projesini Tekirdağ Çorlu'da gerçekleştiriyor.
1 GWh kapasiteli bu tesis, ülkedeki ilk GWh kapasiteli enerji depolama tesisi olma özelliğini taşıyacak.
Ayrıca, projede yer alacak 250 MW'lık Rüzgar Enerji Santrali ile yıllık 875 milyon kWh saat üretim kapasitesi sağlanacak.
Projenin finansmanı için ise 300 milyon dolarlık kaynak, Çin'den HEI aracılığıyla temin edilecek.
Proje kapsamında yerli depolama sistemlerini sağlamak üzere Kontrolmatik grup şirketi Pomega görev alacak ve aynı zamanda elektrik ve inşaat işlerinde altyüklenici olarak faaliyet gösterecek.
Bu girişim, Türkiye'nin enerji üretim ve ihracat potansiyeline önemli katkı sağlarken, ulusal karbon emisyonu azaltma hedeflerine ulaşmada da kritik bir rol oynayacak.
Özellikle sanayi bölgelerine yakınlığıyla dikkat çeken proje, Türkiye'nin enerji arz güvenliğini güçlendirecek ve ulusal şebekeye yüksek emniyetli yeşil enerji sağlayacak.
Ayrıca, enerjinin daha verimli kullanılmasını sağlayarak dışa bağımlılığı azaltacak ve çevre kirliliğini azaltacak bir adım olacak.
Kontrolmatik tarafından Çorlu'da hayata geçirilecek bu proje, Türkiye'nin enerji sektöründe bir dönüm noktası olacak.
Tamamlandığında, ülke enerji alanında daha bağımsız, sürdürülebilir ve temiz bir geleceğe doğru önemli bir adım atmış olacak.
250 MW’lık bir Rüzgar Enerji Santrali’nin de bünyesinde bulunacağı projenin özellikleri şöyle:
• 50 adet 5 MW’lık rüzgar türbini: 250 MW kurulu güç
• Depolama kapasitesi: 1 GWh (250 MW x 4 saat)
• Şebekeye bağlantı noktası: Türkgücü TM (380 kV, 35 km)
• Santral kapasite faktörü: ~%40 (875.000 MWh/yıl)