Uzman Üye
Merhaba arkadaşlar,
Bu konumuzda başlıktan da anlaşılacağı üzere Win7 , Win8 , Win8.1 , Win10 işletim sistemlerini nasıl hızlandırabiliriz? Sizlere bundan bahsetmek istiyorum.
İlk kısım regeditten yapacağımız birkaç ayar doğrultusunda olacaktır.
Regedite ise daha önce bahsetmiş olduğum konular doğrultusunda
Başlat > Çalıştır > Regedit
Enterlayıp girdikten sonrasında ise şu konuma gitmemiz gerekiyor:
1)Regedit ayarları:
Kod:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control
2-Bellek perfonmansının arttırılması:
Tekrar regedit üzerinden şu konuma gitmemiz gerekiyor:
Kod:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management
a)DisablePagingExecutive üzerine çift tıklayıp ondalık tabanında 1 değerini giriyoruz ve enterlıyoruz.
b)LargeSystemCache üzerine çift tıklayıp ondalık tabanda 1 değerini giriyoruz ve enterlıyoruz.
3-Menü hızlandırılması:
Doğrusunu söylemek gerekirse ; birçoğunuz bu komuta aşinasınız ve de forumda paylaşılmıştır.Ben de kısaca bundan sizlere bahsetmek istiyorum.
Menü hızlandırılması ; Menülerde gezinirken kısa bir gecikme yaşanır bunu registry'de ki bir ayarın değiştirilmesiyle giderilebilir.
Yine regedit üzerinden şu konuma gitmemiz gerekiyor:
Kod:
HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop
Buradaki MenuShowDelay anahtarını çift tıklayıp veya enterlayıp hangi değerde ise değeri 0 olarak değiştirip enterlıyoruz.
2)Çalıştır komutları:
Başlat > Çalıştır ekranına sırasıyla tek tek şu komutları yazarak klasörleri izin verip açıyoruz.
temp yazıp temizleyiniz (Çalıştır'a )
Bende program aktif olarak çalıştığından temizlemedi lakin sizde temizleyecektir.
%temp% yazıp temizleyiniz (Çalıştır'a)
Tekrardan aktif olduğundan silmedi , mazur görmenizi sizlerden istirham ediyorum.
prefetch yazıp temizleyiniz (Çalıştır'a)
Burada izin istemektedir.Devam tıklayıp klasörü erişime açıyoruz.
Aktif program olduğundan 1 tane dosyayı silmedi lakin bulup , kapatırsak onu da silecektir bundan emin olabilirsiniz.
recent yazıp temizleyiniz (Çalıştır'a)
Burası en son nereye girdiniz , hangi dosyayı açtınız ve ne yaptınız burada görüntülenmektedir.
Nihayetinde burayı da temizliyoruz.
%appdata% yazıyoruz ve ekranın açılmasını bekliyoruz.
Bu ekranda ise sizde yüklü olan programlardan 1 tanesini seçip siliyoruz.(Kullanmadığınız veya gereksiz programlar için)
3-Msconfig ayarları:
Başlıktan da anlaşıldığı üzere Bilgisayarın genel olarak ayarlarını içeren bir Sistem Ayarları bölümlerinden 1 tanesidir.(Ayar yapılırken dikkatli olunması gereklidir.)
Çalıştır > msconfig
Önyükleme>gelişmiş seçenekler
Sonrasında işlemci sekmesine tıklıyoruz ve Gelişmiş Önyükleme Seçenekleri açılacaktır.
Burada yapacağımız işlemci sayısına tik atmak ve alttaki seçenek maksimum kaç gözüküyorsa seçiyoruz.
Bende 8 gözüküyor , sizde daha az da gözükebilir , daha fazla da gözükebilir seçip Tamam butonuna basıyoruz ve burdan çıkıyoruz.
Uygula ve Tamam diyoruz.
Ayarların aktif olması için sistem bize uyarı verdi.
İsterseniz tüm ayarları yapıp "Başlatmadan Çık" diyebilirsiniz.
İsterseniz ayarları yapmak istemiyorsanız "Yeniden Başlat" diyip devam edebilirsiniz.
4-Bilgisayar Özellikleri:
Bu bölümde ise bilgisayarı hızlandırmaya yönelik birtakım ayarlama yapmamız gerekmektedir.Bunun için
Bilgisayar açıp , sağ tıklayıp özellikler diyoruz.
Sonrasında açılan ekran üzerinden Gelişmiş Sistem Ayarları diyoruz.
Açılan ekranda:
Performans bölümünün altındaki ayarlar sekmesine tıklıyoruz.
Devamında ise arkadaşlar önümüzde 4 seçenek bulunmaktadır.
Bilgisayarım için en iyi olanı Windows Seçsin : Daha çok uygulama çalıştırıp sistemi yormaya yönelik olmaktadır.
En iyi görünüm için ayarla : Görünüm olarak yüksek kalitede olmaktadır.
En iyi performans için ayarla : Hiçbirini seçmez ve bence windows klasik temasından farksız olur.
Özel seçeneği ise sadece sizin belirleyeceğiniz seçenekler doğrultusunda çalıştırır , benim kullandığım seçenekler:
Benim istediğim seçenekler bu şekilde lakin size göre bu değişebilir ama mümkün mertebe az seçenek seçip sistemi yormadan bilgisayarınızı kullanabilmeniz.
5)Disk Temizleme
Bu bölümde ise harddiskimizdeki diski temizle bölümünden harddiskimize kolayca yer açabileceğiz.
Bunun için ise Bilgisayar tıklayıp C sürücüsünü görüyoruz.
Sağ tıklayıp özellikler diyoruz.
Bu ekrandan Diski Temizle seçeneğine tıklıyoruz ve açılmasını bekliyoruz.
Burada ise Diskimiz üzerinde daha fazla alan açmak için Disk temizlemeyi kullanın diyor.
Tikli olmayanların hepsini seçiyoruz.
Seçtikten sonra kazanacağımız alanı bize bilgisini veriyor.
Bundan sonra arkadaşlar Tamam butonuna basıp bekliyoruz.
Bizden onay istiyor , dosyaları sil deyip bekliyoruz.
Çubuk dolduktan sonra diskimizde bize bilgi verilen alan açılmış oluyor.
6)Program Kaldır
Birçoğunuzun da bildiği üzere Denetim Masası sol alt kısımda bulunmaktadır.
İçerisinde girip istemediğimiz , kullanmadığımız , gereksiz programlarımızı kaldırıyoruz.
2.bir alternatif olarak bahsedeceğim husus şudur ki :
Farzumisal program program kaldır yani bilgisayarınızdan kalkmadı o zaman regeditten klasör adını bulup
Kod:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion[/B][/CENTER]
[B][CENTER]HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall