Zübeyde Hanım ve İngiliz Gazetesi Muhabiri

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
🟨🟨🟨🟨🟨🟨🟨🟨🟨🟨🟨
Ultra Üye
Ödüller
9
8 HİZMET YILI
51.jpg

Atatürk, 1922 Kasım'ının son günlerinde, The Morning Post (İngiliz Gazetesi) muhabiri Grace Ellison ’ı Çankaya Köşkü 'nde kabul etti.

Bu sırada Zübeyde Hanım köşkte, oğluyla birlikte kalıyordu. Vefatından sadece birkaç ay önceydi. Sağlığı pek bozulmuştu.
Grace Ellison 'ın Atatürk ile yaptığı görüşme sırasında Zübeyde Hanım ’ı da yatağında ziyaret eden İngiliz gazeteci,
o anları kağıda şu şekilde nakleder ;

Gözüm Paşa'nın yazı masasının üzerinde asılı duran güzel bir Türk hanımının portresine ilişti: "Ne güzel bir yüz!"

Paşa, göze çarpan bir gururla, "Annem,” dedi.
"Onu görmenin büyük zevkine varabilir miyim?” diye sordum. "Çok hastadır. Doktorlar gece gündüz yanındadırlar. Heyhat, korkuyorum artık iyi olmayacak," diye cevapladı.

Sonra merdivenlerden çıkıp hastanın dairesine gittik. Onu bir divan üzerinde, yastıklara dayanıp oturuyor görünce şaştım. İlk önce onun ölüme bu kadar yakın olduğuna inanmak güçtü.

"Yazık!” dedi, Mustafa Kemal, "Onun ıstırabı benim yüzümdendir.
Benim sürgün kaldığım yıllar esnasında çektiği ıstırap ve döktüğü gözyaşlarının hesabını şimdi veriyor.”
Fazla konuşamayacak kadar üzgündü, sesinde keder vardı.

Zübeyde Hanım'a, "Şimdi siz de onun zaferine iştirak edebilirsiniz, dedim. Oğlunuzla kim bilir ne kadar iftihar ediyorsunuz. Onun yaptığı fevkaladedir.
Ben yalnız onun eserini görmüş ve onunla konuşmuş olmakla iftihar ediyorum," dedim.

Bana heyecanla teşekkür etti ve, "Allah'ın bana bu oğlu vatanı kurtarmak için gönderdiğine inanıyorum,” dedi.

-The Morning Post gazetesi / 1922

Atamızı ve Validesi Zübeyde hanımı Saygı ve Rahmetle Anıyoruz.​

Süper Üye
Ödüller
5
7 HİZMET YILI
Annelerin en Güzelidir oğlunu vatan için feda edebilen anne.
Seninde Anneler günün kutlu olsun Zübeyde Hanım

ⓚⓛⓐⓥⓨⓔⓒⓘ
Seçkin Üye
6 HİZMET YILI
Okurken bir an gözümde o anlar canlandı..Güzel paylaşım sağol +

Üye
6 HİZMET YILI
Ekli dosyayı görüntüle 41840

Atatürk, 1922 Kasım'ının son günlerinde, The Morning Post (İngiliz Gazetesi) muhabiri Grace Ellison ’ı Çankaya Köşkü 'nde kabul etti.

Bu sırada Zübeyde Hanım köşkte, oğluyla birlikte kalıyordu. Vefatından sadece birkaç ay önceydi. Sağlığı pek bozulmuştu.
Grace Ellison 'ın Atatürk ile yaptığı görüşme sırasında Zübeyde Hanım ’ı da yatağında ziyaret eden İngiliz gazeteci,
o anları kağıda şu şekilde nakleder ;

Gözüm Paşa'nın yazı masasının üzerinde asılı duran güzel bir Türk hanımının portresine ilişti: "Ne güzel bir yüz!"

Paşa, göze çarpan bir gururla, "Annem,” dedi.
"Onu görmenin büyük zevkine varabilir miyim?” diye sordum. "Çok hastadır. Doktorlar gece gündüz yanındadırlar. Heyhat, korkuyorum artık iyi olmayacak," diye cevapladı.

Sonra merdivenlerden çıkıp hastanın dairesine gittik. Onu bir divan üzerinde, yastıklara dayanıp oturuyor görünce şaştım. İlk önce onun ölüme bu kadar yakın olduğuna inanmak güçtü.

"Yazık!” dedi, Mustafa Kemal, "Onun ıstırabı benim yüzümdendir.
Benim sürgün kaldığım yıllar esnasında çektiği ıstırap ve döktüğü gözyaşlarının hesabını şimdi veriyor.”
Fazla konuşamayacak kadar üzgündü, sesinde keder vardı.

Zübeyde Hanım'a, "Şimdi siz de onun zaferine iştirak edebilirsiniz, dedim. Oğlunuzla kim bilir ne kadar iftihar ediyorsunuz. Onun yaptığı fevkaladedir.
Ben yalnız onun eserini görmüş ve onunla konuşmuş olmakla iftihar ediyorum," dedim.

Bana heyecanla teşekkür etti ve, "Allah'ın bana bu oğlu vatanı kurtarmak için gönderdiğine inanıyorum,” dedi.

-The Morning Post gazetesi / 1922

Atamızı ve Validesi Zübeyde hanımı Saygı ve Rahmetle Anıyoruz.​
Gazette

Seçkin Üye
Ödüller
8
9 HİZMET YILI
Güzel paylaşım eline sağlık

Onaylı Üye
6 HİZMET YILI
Geç kaldım ama en başta Zübeyde Hanım olmak üzere büyün ANNElerimizin ANNELER günü kutlu olsun

Mr Ainsley Harriott
Süper Üye
Ödüller
11
9 HİZMET YILI
Okumak çok zevkliydi teşekkürler

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...