Master The Yoda ⚔
Seçkin Üye
Yazar-Çizer: The Art of 18 (Maalesef tam bir şey bulamadım arkadaşlar "Kimi to Tsunagaru" olabilir.)
Stüdyo: Gonzo
Bölüm Sayısı: 13
Tür: Gizem, Doğaüstü
Yapım Yılı: 2017 Yaz Sezonu
M.A.L Puanı: 6.40 / 10
Anime bir oyundan uyarlanmış ve hangisini tercih edeceğimi soracak olursanız, oynamadığım halde sanırım oyununu tercih ederim. Sebebi ne? Çizimler, son zamanlarda pek çizimlere takılmıyorum ama yine de aynı yapımın çizimleri güzel olanını tercih etmek daha uygun bence. Yazının başındaki resim oyundan alınmış bir resim ve mobil oyun. Bilgisayarda olsa oynamazdım ama mobil olduğunu öğrendikten sonra oynamayı düşünmeye başladım, daha güzel olacakmış gibi görünüyor çünkü oyun içinde bir çok mini oyun yer alıyor sanırım. Ve bir de ek bilgi, oyunun adı sadece 18, animenin isminde neden ekleme yapıldığından pek emin değilim ve araştırmaya da üşendim.
Hikaye güzel bir temele oturtulmuş, sınırsız sayıda bölüm çıkartılabilecek bir konu, sonuçta dünyadaki 7 milyar insanın her birinin apayrı bir hikayesi var. Tabi bununla öyle birbirine bağlı bölümler yapmak da aynı oranda zor ama her bölüm ayrı bir karakter gelmesiyle çok geniş bir yelpazeye sahip oluyor. Şahsen benim bu tipte izlediğim komedi animeleri dışındaki ilk animeydi ve gayet de güzeldi. Ayrıntılarla beyin yormayan, teori üretmek zorunda kalmadığınız bir anime, gizem türünden hoşlananlara uygun miktarda belirsizlik var ama. Mesela cadıların kökeni, ilk cadı veya rüya dünyalarının doğuşu gibi şeyler final bölümlerine kadar açıklanmıyor ama çok bir merak uyandırıcı etkisi yok bence.
Ana karakter saf iyilik yanlısı değil ki bu harika bir şey bence. Mesela 2. veya 3. bölümde bir kızın ailesine zarar verenleri öldürmesini bile destekliyor. Bu yönü saçma ahlak değerlerine körlemesine saplanıp kalmış pek çok ana karakterden üste çıkardı onu bence. Öldürmek her zaman kötü bir şey değil, insanların ne dediğini önemsemek zorunda değilsin, istediğin normal bir hayat yaşamaksa öyle yaşamalısın… Bu ve bunun gibi pek çok hayat dersini bir arada sunan bir anime bana göre. Diğer karakterler de her bölüm değişmesine rağmen genellikle belirli bir psikolojik sorunları oluyor ve sorunlarını, kendilerini bu sorundan kurtulabilecekleri bir dünyaya hapsederek çözüyorlar. Ardından ana karakter gidip sorunu kabulleniyor ve rüya alemine girmeye gerek kalmayan bir çözüm yolu gösteriyor. Ama 5. bölümün sonu çok saçmaydı bence, hem buz pateni yapan kızın yaşlı bir kadın çıkması hem de ona kaymaktan başka bir seçeneğinin olmadığını ve normal bir hayat süremeyeceğini söylemeleri… Daha iyi bir şekilde bitebilirdi.
NOT : Çizimler genellikle çocuksu, ama yer yer de çocuk seviyesinin çok üstünde sahneler var.