Bilgisayarda göz sağlığı nasıl korunur?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Banlı Üye
Ödüller
6
8 HİZMET YILI
Merhaba, sürekli monitöre bakarken göz sağlığı nasıl korunabilir, monitör ayarları ne olmalı, bilenler yanıtlarsa sevinirim. Ekranı en düşük parlaklıkta kullanıyorum ve genelde buna rağmen başka indirdiğim bir uygulama ile ekranı daha fazla karanlık yapıyorum yani gece ışığı gibi bir şey. Ayrıca ekrana bakarken 15-20 dakikada bir göz dinlendirme yapıyorum 30-40 saniye ve genelde mavi ışık flitreli bilgisayar gözlüğü kullanıyorum.

Monitör ile aramda 25-30 cm boşluk bırakıyorum ama yine de gözümde kanlanma oluyor ve bazen göz ağrısı yaşıyorum. Ekrana bakamaz hale geliyorum. Neredeyse ekrana bakamaz oldum, günlük hayatta hiçbir sorun yaşamıyorum. Gözlerim iyi görüyor ama ne ayar ne mesafe ne şekilde olursa olsun gözlüklü, gözlüksüz her renk ve parlaklık ayarında gözüm ağrıyor. Kullandığınız taktikleri yazarsanız birbirimize yardımcı olabiliriz. Benim kullandıklarım:
  • Dimscreen ekran parlaklığını normalden daha da düşürmeye yarıyor.
  • F. Lux ekranı karartıp sarartarak mavi ışığı azaltıyormuş. Ben pek etki görmedim.
  • Mavi ışık flitreli gözlük bazen işe yarıyor bazen işe yaramıyor.
  • Bilgisayar ekranını birçok denemeden sonra en ideal olarak soğuk renkler modunda kullanıyorum.
  • Kontrast %45.
  • Parlaklık genellikle sıfır hatta yukarıdaki programlarla eksilere indiriyorum.
  • 20-30 dakikada bir göz dinlendirme egzersizleri yapıyorum.
Arkadaşlar sorun çözüldü, sigara dumanı gözümü etkilemiş. Ben içmiyorum fakat kardeşim ağır tiryaki ve yurttan yeni dönünce bayağı içiyordu. Ben de sorun monitörde sanıyordum. Sorun çözüldü, dumandan uzak durun.

Moderatörün son düzenlenenleri:
Banlı Üye
Ödüller
4
5 HİZMET YILI
sık sık mola vererek birde ekran parlaklığını kısarak

Süper Üye
Ödüller
7
7 HİZMET YILI
Bu soruya en doğru cevabı bir göz doktoru verebilir, eğer göz yorulması şikayetinden gerçekten rahatsızsan bir doktora görün derim. Zaten onun haricinde denenecek herşeyi denemişsin. Belki suni göz yaşı damlası kullanabilirsin. Bende göz kuruluğu oluyordu ekrana çok bakmaktan. Arada kullanıyordum.

• Konuyu başlatan
  • Yasaklandı
Banlı Üye
Ödüller
6
8 HİZMET YILI
Bu soruya en doğru cevabı bir göz doktoru verebilir, eğer göz yorulması şikayetinden gerçekten rahatsızsan bir doktora görün derim. Zaten onun haricinde denenecek herşeyi denemişsin. Belki suni göz yaşı damlası kullanabilirsin. Bende göz kuruluğu oluyordu ekrana çok bakmaktan. Arada kullanıyordum.
daha önce kullandım ama çok bir fayda görmedim doktor da zaten hiçbirşey demedi göz damlası yazdı

Süper Üye
Ödüller
7
7 HİZMET YILI
daha önce kullandım ama çok bir fayda görmedim doktor da zaten hiçbirşey demedi göz damlası yazdı
ekran parlaklığını çok fazla kısmanın yarardan çok zarar getireceğini düşünüyorum bu arada. ayrıca bilgisayar ekranına bakarken odanın ışığını açık tutmak gözlerine daha iyi gelecektir. Yani ortam tamamen karanlık olmasın hafif bir aydınlık yeterli olur (gece lambası gibi). Ekran parlaklığını çok kısınca yazıları okumak zor olabilir. Gözün ne kadar zorlanırsa o kadar yorulur. Yani ne çok parlak ne çok kısık, bir denge tutturman lazım.

• Konuyu başlatan
  • Yasaklandı
Banlı Üye
Ödüller
6
8 HİZMET YILI
ekran parlaklığını çok fazla kısmanın yarardan çok zarar getireceğini düşünüyorum bu arada. ayrıca bilgisayar ekranına bakarken odanın ışığını açık tutmak gözlerine daha iyi gelecektir. Yani ortam tamamen karanlık olmasın hafif bir aydınlık yeterli olur (gece lambası gibi). Ekran parlaklığını çok kısınca yazıları okumak zor olabilir. Gözün ne kadar zorlanırsa o kadar yorulur. Yani ne çok parlak ne çok kısık, bir denge tutturman lazım.
oda ışığını kapatmıyorum yazılar okunur seviyede ama bi türlü çözemedim gözüm normalde bozuk olsa gidip gözlük alcam ama normalde baya iyi görüyorum

Süper Üye
Ödüller
7
7 HİZMET YILI
oda ışığını kapatmıyorum yazılar okunur seviyede ama bi türlü çözemedim gözüm normalde bozuk olsa gidip gözlük alcam ama normalde baya iyi görüyorum
yazı boyutu çok küçük olabilir mi? Eğer öyleyse yazı boyutunu büyütmek daha rahat okumanı sağlar, küçük yazı okumakta gözü yorar

Onaylı Üye
3 HİZMET YILI
Yeni gözlükler görüyorum , belirli ışınlardan seni koruyan hatta siyah camlı oluyor genel de denenebilir uzun vadede fayda gösterebilir veya bilgisayarlar aranıza belirli ölçüde mesafe koymaya önem gösterin lütfen.

Fikirlere kurşun işlemez
Ultra Üye
Ödüller
9
6 HİZMET YILI
Yanlış anlama ama normalde baya iyi görüyorum diye bir şey yok hocam. Göz dediğimiz organ tembeldir. Önüne serilen görüntüye alışır ve artık onu bir nevi varsayılan görüntü olarak algıladığı, yani alıştığı için sen iyi gördüğünü sanırsın, genelde böyle olur tabi senin ki istisna mı bilmem.

Onaylı Üye
Ödüller
6
7 HİZMET YILI
Aynı sorun bendede var. Çocukluktan beri bilgisayarlarla haşır neşir olduğum için gözlerde fena derecede yanma sorunu ortaya çıktı. Hatta göz kuruluğuna ilerledi ve refresh (suni gözyaşı damlası) kullanıyorum. Bir nebze rahatlatsa da geçici çözüm değil malesef. Ben bu süreçte en büyük etkiyi dinlendirici gözlükte gördüm. Doktor bir gözlük yazdı devlet karşılamıyor lensini. Parasını ödeyip almıştım (2017 yılı civarında 350 TL gibi bir ücret ödemiştim). Gözlüğünde varmış bunu eğer doktorun yazmadan kendin optikçiden aldıysan bir bak bakalım kalite derecesine. Yani gözlüğün ışık engelleme özelliği olmasına dikkat et bu bilgisayar/telefon vs. kullanırken taktığında çok büyük etki ediyor. Göz doktoruna da gitmeni öneririm.

Üye
Ödüller
1
4 HİZMET YILI
bence işlevli bi anket bazen bakmaktan gözüm yanıyor

Onaylı Üye
3 HİZMET YILI
Monitorden ekran ışığını ayarlayabilirsin

Onaylı Üye
3 HİZMET YILI
kanka bazen oynadığım oyuna göre değişiyor misal gt5 giiriyorum gözler biraz bozuk çıkıyorum alone dark giriyorum gözler daha sağlam

Onaylı Üye
Ödüller
2
3 HİZMET YILI
ben dinlendirici gözlük ile kullanıyorum bana faydası çok

Süper Üye
Ödüller
7
7 HİZMET YILI
aga o kadar şey aklına geldi sigara dumanı gelmedi mi :D

Onaylı Üye
Ödüller
3
Sosyal
4 HİZMET YILI
ben göz damlaması kullanıyorum önerırım

• Konuyu başlatan
  • Yasaklandı
Banlı Üye
Ödüller
6
8 HİZMET YILI
aga o kadar şey aklına geldi sigara dumanı gelmedi mi :D
knk ben sigara hiç kullanmadım pek bilmiyorum gramda aklıma gelmedi sigara dumanı ve gözün alakalı olabileceği ki şöyle düşündüm sigara bana bu kadar etki etse içeni direk kör eder o dumana benden daha fazla maruz kalıyor ama işte içende pek yazı okumakla alakalı olmayınca umursamamış sanırım

Seçkin Üye
Ödüller
3
3 HİZMET YILI
5 derece miyopum Işık yok rahatsız ediyor bence ışık azalırsa göz rahatlıyor.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...