Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üye
6 HİZMET YILI
Aslında bu Diablo 3 İncelemesi 2012'de yazılmıştı. Yayınlamak kısmet olmamıştı. Şimdi arşivden çıkarıp baktığımda acaba Diablo 3 üzerinden bunca yıl geçti ve çıktığı günden bugüne kadar gelen süreçte özellikle Diablo 4 gündemdeyken bu oyun hakkında fikirlerim değişti mi görmek istedim. Birkaç düzenleme tabi yani yorumlarımı ekleyerek sizinle paylaşmak istedim. Noktama işaretlerinin yanlış kullanımı, kelime hatalarının bulunduğu bu makalede o kısımları düzeltmeden saflığını bozmadan doğrudan veriyorum. Memoryhackers modlarından birisi ben imla kurallarını düzeltirim derse ne güzel tabi :ensarcry:

blizzard-efsanesi-diablo-3-un-16-sezonu-yayin-11657524_amp.jpg

Diablo 3 incelemesini bu kadar geç yazmamın sebebi karamsarlık oldu.Bir çok kez düşünmem inceleme yazımı yayınlamakta gecikme nedenlerinden birisi oldu.Blizzard Entertainment adı altında toplanan Diablo 3 hakkında bir çok şeyden bahsedeceğiz.Karamsarlığım sebebi oyun kötü, iyi, güzel, fena değil gibi sorulara cevap aramaktı.İşte çeşitli paylaşım medyalarında gördüğümüz yorumlar gibi ”oyunun karanlık havası yok , eski tadı alamadım , oyun şahane ama olmamış ” gibi fikirler kıran kırana çarpıştı.Her ne var ki bu eleştiriler beni oldukça rahatsız etti.İnceleme kısmına geçmeden önce sizlere bunları belirttim ki, ” acaba neden bir çok kez eleştiriler üstünde durmuş ” gibi cümleler kurmayın.Şimdi sizlerle detayı detayına bir inceleme yapacağız.Fakat inceleme içeriğinde sınıf tanıtımları ve benzeri şeylerden bahsetmek istemiyorum.Zaten bunun bir önceki serilerini oynamayanlar yazıyı okumaktan bir an önce kaçınsın ! İncelemede Blizzard gibi bir efsanevi kurucunun elinde olan hazine gibi Diablo oyununu hayal kırıklığı ile bizlere verilmesini de göreceksiniz.Nitekim bu konuya bende değineceğim.

giphy.gif

Cehennemin ortasında ışıklı sistem

İlk olarak oyuna başlangıçta etrafın karanlığı ve gizemi sizi bağlayan noktalarından birisi olacak. Fakat bu karanlık başlangıç, hep böyle devam etmeyecek.Bazen yani ara ara tepemizde bir ışıklandırma sistemi olacak , işte tüm o hayranlarından duyduğunuz eleştirilerden birisi de buydu.Sonuç olarak Diablo hayranları 1 ve 2 serisini oynadıktan sonra elbette ki bu durumu yargılayacak ve yadırgayacaklardır.Ama oyunun atmosferine diyecek hiç bir şey yok.Görsel olarak dediğim gibi sizi büyüleyecek ve o gizemli atmosferinin derinlerine sizi bir güzelce batırıp çıkartacak.Aslında bu yeni görsele yeterince sıcak bakamayaşımızın nedenlerinde birisi ise oyunun seri gidişatı belirli yıllar olmaması.Oyunun ilk serisi 1996 yılında çıktından sonra , ikinci serisi 2000 yılında çıkmazı bizi bir sonraki serinin gelişini uzun zaman bekletmek zorunda kaldı.Tam 12 sene bekleyiş elbetteki böyle durumlar yaratacaktı , bu durumu aslında oyunun yapımcılarına bağlamak yerine bizlere bağlamak bence en iyisi.Teknolojinin epey bir gelişim göstermesi ve o kadar yıl aradan oynadığımız bir çok oyundan sonra. Diablo’nun asıl vermek istediği şey, bizde geliştik bizde teknolojiye ayak uydurduk demesiydi.Oyunda hiç pürüzsüzlük olmamayışını isteyen yapımcı ve geliştiriciler elbette ki ister istemez bu durumu fazla abarttı.Birde oyununa çok büyük eleştiriler yapılması gereksizdi, her oyunun bir kusuru olacak elbette.Bu ışıklandırma sisteminin nedeni biraz sonra size açıklayacağım. Nitekim bazı toy insanlar yani çaylak toplum oyunu incelemeden yorum yapmayı çok sever olmuş. Oyunun diğer serilerini oynamadan ”bu diablomu pehh” gibisine sinir edici yorumlarda görebiliyoruz.

gQuRns.jpg

(Diablo 2 Görüntü)

Blizzard adlı bir yapım şirketinden haberimiz bile yoktu taa ki Diablo oyun esintileri başlayana kadar.Şu sıralar oyunu hiç oynamamış liselilerin bile olup olmadık yerde oyunu eleştirilerine rastlamak oldukça mümkün.İncelemeyi oyunun hikayesine doğru ilerlemek istiyorum.Oyunun hikayesi daha bir etkin olabilirdi, senaryo denilen çizergeler bizlere tam olarak bunu yansıtmadı.

Z6MpGE.gif

(Tekrar diablo 2, bakın işte grafiklere diye)

Oyunun bir kaç saat ilerleyişinde kafalarımıza bir soru takıldı ”bizim amacımız ne ? Şimdi burada olmamızın amacı kötüleri yok etmek mi ?” gibisine cevapsız ve işlevsiz bir takım sorular oluştu.Lakin oyunu uzun zaman bekledikten sonra bunun bir önemi yokmuş gibi delicesine klavyeye saldırdık.Öldür, yok et, parçala yeter ki oynayalım şu oyunu .Diablonun bir kez daha dünyaya gelişi yeryüzünde büyük bir korku yaratmış ve bir takım kahramanlar ve gruplar oluşmuş.Bizde bu kahramanlar Locasında yerimizi alıyoruz.Her şey bir yana epik bir hikaye önümüze atmış olmaları çok büyük bir gerçek.Uzun uğraşları oyun üzerinde sadece grafikler , görünüş ve kalite için miydi? İşte soruları merak etmemiz gerekir.Asıl konumuz ışıklandırmaya değinecek olursak bunun sebebini de biraz önce sizlere açıkladım. ”Nasıl yani? ” Oyunun hikayesinde ne diyordu? Cennet ve cehennem arasındaki savaş iyice kızışır ve Diablo’nun savaşı ölümlüler dünyasına sıçrar. Gökyüzünden ateş ve dumanlar içinde bir meteor düşer ve insanları dehşete düşürür. Oyundaki ışığın nedeni savaşın ölümlülerin dünyasında geçmesiydi. Yani oyunun hayranları o kadar çok oyunun kalitesine gömülmüş ki, boş eleştiriler ile oyunu kötülemeye başladılar.

Cennet ve Cehennem arasındaki Boss savaşı

Savaşın bir güzel noktası ise, Diablo'nun ilgi çekici bir hikayesi yani Cennet ve Cehennem arasındaki ölümcül muharebe olacak.Asıl bizi oyuna tutkuyla bağlayan etkenlerden biriside bu.Cennet ve Cehennem kavramlarına hep merak duymamız Diabloya yönelme sebeplerinden birisi oldu.Oyun sırasında karşımıza çok ilginç ve kaliteli bosslar çıkıyor. Bosslar ile mücadele o kadar heyecanla yansıtılmış ki, istenilen boss savaşına gelmek için kapıda çadır kurulacak cinsten. Bosslardan başka en çok hoşuma giden bir yanı , üstümüze gelen akın akın düşmanları bir güzel öldürmem oldu.Üstümüze çullanan 30-40 sayılı grupları kan gölüne çevirmek bizde insanlığın yok etme içgüdüsünü ortaya çıkarttı.Merak etmeyin olayı insanlığın doğasına filan götürmeyeceğim.Sadece insanın doğası gereği öldürmek çok iyi bir şekilde yansıtılmış demek en iyisi.Olayların akışı pek de istediğim gibi olmadı , yani bu Savaş Cennet ve Cehennem arasında geçiyor ise bir ordu karşılaşması görmek isterdim.Yani bu ordu dediğim 50 – 60 kişilik grupların bir meydan muharebesi gerçekleştirmesi gibi bir beklenti.

SilkyShrillIrukandjijellyfish-small.gif

Grafikler güzel yalan yok!

Sonuç olarak böyle efekt olacak sahneler olsun isterdik , ama yinede bunu es geçmek mümkün kılınıyor.Her yazımın ortasına oyundan bir kare koymamın sebebi ise , bahsettiğim konuya tam olarak odaklanmanız. Dizayn konusunda dersine iyi çalışan Diablo 3 hünerlerini bir güzel sergilemiş.Güzel atmosfer detayı en ince ayrıntısına kadar göze yansıtılmaya çalışılmış.

IP4HqT.jpg

(Boss)

Boss savaşına değinmek gerekirse bence yeterliydi.Bu konuda beklentilerimi karşıladı, bossların değişik karakter özellikleri çok güzel yansıtılmış.Zorlu düşmanlar tam da bizim istediğimiz gibiydi ve onlarla kıran kırana bir mücadele içerisine girdik.Seçtiğimiz her bir sınıfın özellikleriyle bazı bossları kolayca , bazılarını ise zorlanarak alt edebiliyoruz.Oyunun hayranları özellikle Barbarian sınıfı üzerinde yoğunlaşmış ve sevmiş.Benim fikrim yani bu sınıfı sevmelerin nedeni fazlasıyla istenilen kanı dökebiliyor olması.Yakın saldırılarda ölümcül savaş makinesi haline gelebiliyor.İşte bu öldürmek hevesi aslında bize grafiklerin verdiği güzellikten kaynaklıyor olması.Grafikler üzerinde fazla durulan Diablo 3 çok iyi bir nokta üzerinde çalışarak beklentileri boşa çıkartmayacak cinsten bir grafik motoruyla bizlere geldi.Oyunun son detayına kadar Grafikler büyük rol oynuyor ve bu grafik detayı o kadar hoş ki oyun sırasında bir kareye dakikalarca bakabiliriz.Oyunun beklerken grafikler nasıl olacak diye fazla düşünmemiş olmam , oyun çıkınca beni oldukça tatmin etmesine sebep oldu.Her objeyi en ince detayına göre tasarlanması en güzel etkenlerden oldu.Bir çok detayı böylesine olması istenilen türden bir beklenti çabasına girdi.Oyun grafikler konusunda tam puanı rahatlıkla alabilir.Üstelik 1 ve 2 serisine bakacak olursak , o kadar senenin ardından zaten böyle olması gerekiyordu diyeceksiniz.

Ölümlülerin Dünyasını Mahvettik

Savaşın ölümlülerin dünyasına sıçraması ölümlülerin acınası vücutlarını yaktı.Oyun atmosferi ölümlülerin dünyasına uzanıyor olması , savaş esnasında ölümlerin bir kıvılcımda yok almasına sebep oldu.Biraz detaya girecek olursak çarpışma sırasında bize destek olan bir kaç ölümlü destekten çok , sanki ” biz buraya geldik ki nasıl ölüyoruz gör hahaha” dercesine bir görüntü yarattı. Küçük küçük oklarıyla düşmanlara saldırmaları gülünç bir noktaya geldi.Ölümlülerin dünyasında savaşırken , dünyalarının egzotik şehirlerden ve topraklardan oluşması çok iyi savaş mekanları yarattı bizlere.

02iqth.png

(Bir özelliği yok haritanın ama eklemek istedim)

Yıkılmış köprüler ve çeşitli objeler çerçevesinde çok güzel bir çarpışma olanakları sunulmuş.Çarpışma esnasında etraftaki çeşitli objeleri kendi lehimize kullanmakta mümkün.Örneğin bir objenin altında duran düşmanları objeyi yıkarak kolayca öldürmek mümkün.Birazda oyunun multiplayer özelliğine değinmek istiyorum.Takım arkadaşlarınızla süper bir eğlence yapabilirsiniz.Özellikle takım arkadaşlarınız ile bir boss savaşı çok güzel oluyor , şahsen bunu denediğimiz için size kesinlikle öneriyorum.Oyunu takım arkadaşınızla birlikte oynayarak farklı bir bakış açısı yakalamaya çalışın.Ayrıca Tristram yani ilk oyunumuzda olan mekan Diablo 3 için yeniden tasarlanmış.

Ölüm animasyonları ve Çeşitli mekanikler

Yaratıkları öldürürken verilen animasyon hoş bir görüntü elde etmiş.Fiziksel olarak çok iyi bir yapılandırılmaya sahip diyebilirim , karakterlerin gölgelendirme sistemleri oldukça kuvvetli. Oyunun arayüzüne bakacak olursak statü oluyor.Artık bir çok oyunda olduğu gibi Diablo 3 oynununa gelen özelliklerden biriside bu , artık karakterlerin statü gelişimini yapabiliyoruz.Tam olarak dört stat göreceksiniz , bu statlar zaten temek bir fikir olarak güç (Str), çeviklik (Dex), zeka (Int) ve yaşam gücü (Vit) yani klasik stat gelişimi.Her sınıf en ince detayına göre hazırlanmış , iyice derinliğe inilen sınıflarda başlangıçta bir yetenek ağacı sunuluyor.Bu yetenek ağacı 15 olarak çeşitli güçlere ayrılır, sizler bu yetenek ağacından sadece 3 tane seçebiliyorsunuz ve yeteneklerinizden yola çıkarak çeşitli skill gelişimleri yapıyorsunuz.

giphy.gif

(Envanter)

Bir değişen özellik ise, oyunda envanter alanının yeterince büyük olmaması.Başlangıçta verilen küçük bir envanter ileride para verilerek yavaş yavaş büyütülüyor.Envantere herhangi bir item koyuşumuz kocaman bir yeri kaplayabiliyor.

source.gif

(Zaten bu animasyonlar göz dolduruyor)

Oyunda item hangi bosslardan düşeceğini bulmak oldukça zor , item düşürmede bolca toplu grupları liğme liğme etmekte yarar var.Özellikle bir çok boss canavarlara tekrardan öldürme girişiminde bulunmak sizin içinde iyi olacaktır.Dediğim gibi hangi item hangi yaratıktan düşer büyük bir karmaşa oluyor.Oyunda item konusuna biraz daha inecek olursak büyük leveller için zorlu itemler , elbette zorlu bosslar tarafından düşürülüyor.Oyunda deneyim puanı konusunu anlatmaya gerek yok genel olarak söylenebilecek tek söz ne kadar toplu kıyım yaparsanız o kadar çok deneyim puanı kazanacaksınız.Hazır ana temaya değinmişken birazda ses konusuna gelelim.Sesler oldukça iyiydi fakat biraz hırslandıran müzikler olsaydı çok iyi olacaktı.Opera eşliğinde bir kaç bağıran adam olsa da yeterliydi.

Bu kadar beklemeye değdi mi ?

İşte Diablo 1, diablo 2, Diablo 3 için söylenebilecek bir soru ”Bu kadar Beklemeye değdi mi?” Bu benim fikrim ister itiraz edin ister onaylayın.Bence bu uzun yıllar bekleyişe değmedi.Yani oyun çok güzel , iyiydi ama bu kadar bekletmenin hiç gereği yoktu.Olayları uzatarak , çeşitli haberler ile heyecanı büyütmeye çalışarak fanlarını alevlendirmenin hiç bir gereği yoktu.Bu oyunu 3-4 yıl öncede yapabilirlerdi.Ama yinede bekleyişlere değmeyen bir oyun geldiğini söylemiyorum.Sadece bu kadar beklemeye değmedi bunca zaman.Oyun cidden hoş,güzeldi , Diablo 3 bizim için efsane raflarında yerini aldı.Asıl olarak oyunu mahvettikleri kesin , bir çok özelliğini değiştirerek bunca uğraşlar falan filan bunları beklediğimizi sanmıyordum.Tam bir hayal kırıklığı olarak karşımıza çıktı.Mahvettikleri noktalar ise statlar,statü,envanter,yetenek ağacı,objelerin içinden geçmemiz bunların hepsi oyundaki en büyük eksilerdi. Ha isterdik ki bunların hiçbiri olması bize bu grafiklerde, bu görsellerde Diablo I, Diablo II verseniz de razıyız.Umarım dediklerimi iyice okumuş ve ne anlatmak istediğimi iyice anlamışsınızdır.

giphy.gif

Eleştirileri bir yana bırakıp asıl gerçeğe odaklanırsak Blizzard’ın dediği gibi ” grafikleri sağlam bir oyun sizleri bekliyor ” ve dedikleri gibi de oldu.Oyun tam genel olarak istediğimiz kıvama ulaşmış.Bir çok ana tema itibariyle oldukça haz verici olması ve beklenen süreyi iyi değerlendirim 2008 yılında hazırlanarak bizlere gelmesi yeterli oldu.Fakat Diablonun seri gidişatına bakacak olursak Diablo 3 gelmesi çok geç oldu bu yüzden kötü eleştirilere mağruz kaldı.Zaten Blizzard bize 12 senedir hazırlıyoruz gibi bir duyuru yapmadı , oyun 2008 yılından itibariyle hazırlandığını söyleyelim.

Şimdi oyunun eksilerine geçelim

Yukarıda bir oyuna iyice detayına indikten sonra oyunun kusurlarına değinmek istiyorum.Oyunda karakter için Stat dizimi biraz kullanışlı olabilirdi.Dağınık bir stat anlayışı içerisine bizleri sokmaları an meselesiydi ve bu gerçekleşti.Oyunun diğer kusuru Lag problemi gözüme çarpanlardan oldu.

93fd679439304dc203b4177204126c7b.gif

Bazen oyunda hafif hafif kesilmeler göreceksiniz.Düşmanlarla kapışırken bu kesintilere rastlayabilirsiniz.Zaten Lag olayı nerede düşman yoğunluğu varsa orada gerçekleşecektir emin olun.Bir diğer etken ise oyun tam olarak internete bağlı olduğu için iyi bir internet hızına ihtiyacınız olacak. Oyun eski dark havasını kaybetmiş. Mekaniklere yüklenelim derken senaryo çöp olmuş. İyileştirilen grafikler dışında oyuncuya sunulan başka bir şey yok. Yeni ticaret sistemi pvp mantığı var diyenler olursa küreği yer kafasına. Maplar birbirinin aynısı. Boss savaşları yeterli değil. Oyun bir süre sonra kendini tekrar ettiriyor. Müzikler daha mistik ve ilgi çekici olabilirdi. Silah çeşitliliği bol ne mutlu ona. Skill genişliği anca yıllar sonra yerini oturabildi. Son olarak oyun hala gereksiz yere pahalı.

Türkçe Desteği Neredeeee ?

Blizzard Entertainment şirketi Diablo 3 piyasaya çıkmadan önce Türkçe dil desteği için çalışma başlatmıştı hatırladınız mı ? bunun için resmi sitesinde Türkçe çeviri yapmak için tercüman aradığını duyurmuş daha sonra oyunun Türkçe çevirisi iptal edilmişti.Bunun gibi bir çok oyun olduğunu hepimiz biliyoruz.Oyun üreticileri Türk Fanlarını hep bir köşede bırakarak itelemeye başladı.Bu oyun dünyasında en büyük eksiklerden birisi ve Diablo eksiklerinden biriside.

mDNdtLz.gif

Genel olarak İncelememi toparlama aşamasına geçelim. Oyun RPG dalında diğer oyunlara taş çıkartacak cinsten olmuş.Oyunu bir güzel oynadıktan sonra size şunu söyleyebilirim.Kesinlikle vereceğiniz paraya değecek bir oyun olmuş…

Son düzenleme:
Basketball player
Süper Üye
Ödüller
9
8 HİZMET YILI
eskidi reis ama eline sağlık

Süper Üye
Ödüller
10
9 HİZMET YILI
Güzel Paylaşım Ellerine Sağlık <3

Seçkin Üye
Ödüller
6
6 HİZMET YILI
Güzel paylaşım emeğine sağlık <3

Banlı Üye
Ödüller
5
8 HİZMET YILI
Baya bi açıklayıcı makale olmuş oyunu tam anlamıyla anlatmışsın benim için ön hazırlık oldu saol eline sağlık iyi forumlar

DİABLO
Onaylı Üye
Ödüller
8
10 HİZMET YILI
bu oyunu severdim ismi kim aldı :D

Onaylı Üye
Ödüller
9
9 HİZMET YILI
diablonun zamanı geçti gibi ama yalan yok çok iyi seri

Süper Üye
Ödüller
8
8 HİZMET YILI
eyw eline sağlık reis
Post automatically merged:

efsane oyun ya

Seçkin Üye
Ödüller
8
8 HİZMET YILI
Oyunun keyi vardı bende ama kim bilir nerede.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...