Dinler gerçek mi ve Allah var mı?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Uzman Üye
2 HİZMET YILI
Dostum tamamen inanç meselesi. Allah'ı veya herhangi bir tanrısal varlığı göremezsin, inanırsın. Olay tamamen inanç

Bilirsin insanlar değişmez değişen zamandır
Onaylı Üye
Ödüller
2
3 HİZMET YILI
Öncelikle selamun aleyküm doğru söylüyorsun usta bende bi ara sorgulamadım değil ama aileden gelen birşey olduğu için ailen ne yapıyorsa onları bizde yapıyoruz bize vurguluyorlar daha doğrusu bende pek inanmıyorum senin dediğin gibi sığınmak için bir din seçmiş olabilirler.

Üye
2 HİZMET YILI
inanmak senin kararın özgür iradesi herkesin ama ben inanıyorum çok şükür müslümanım

Onaylı Üye
Ödüller
7
8 HİZMET YILI
Bu konu hakkında rick ve morty güzel bir vuru yapmıştı :)

Onaylı Üye
2 HİZMET YILI
sorman gereken soru şu acaba dinde inanmayana cehennem olmasaydı insanlar dine tabi olurlar mıydı samimi inançlı yok denecek kadar az zaten herkes bu korku hegemonyasından dolayı tabi genelde dinlere ödül sistemi kimse inanmazdı

3068
Uzman Üye
Sosyal
2 HİZMET YILI
Evet var, neden böyle düşündüğünü öğrenebilir miyim? kafana herhangi ne takıldıysa sorabilirsin bana. Örneğin; Mesela Azazil'in Cennetten kovulması ve İblis adını alması. İşte Üç Harflilerin atası Ebû Can mesela. Hz. Adem & Hz. Havva'ya inandırarak elma yedirmesi olayı mesela. Neden işte cennet & cehennem olduğu apaçık ortada aslında. Bu Dünya içerisine imtihan için gönderiliyoruz herkes hata yapabilir benim bile yaptığım oluyor bazen daha bugün tövbe ettim mesela. Bazı arkadaşlar bilir olayı yanlış bildiğimden dolayı. Neyse devam edeyim. Aslında Dünya'ya imtihan amacıyla gönderilmemizin sebebi Allah (c.c) kulluk etmek, iman etmek için gönderiliyoruz. Eğer iman etmezsek, yani inkar edersek bundan ötürü Cehennem olacağı söyleniyor. Zaten öldükten sonra ilk sorulacak soru "Men Rabbike?" yani tercümesi "Rabb'in kim?" oluyor. Üstelik Hz. İsa (a.s), Hz. Nuh Peygamberin oğlu Sâm diriltmesi olayı var. Bu olay aslında yanındaki insanların İman etmesi adına oluyor. Yani Hz. İsa (a.s) şöyle diyor; İman edecek misiniz? diyor. Hatta yanındaki insanlar inanmıyor 3 ve 5 günlük ölüleri diriltiyorsun diyorlar daha sonrasın da yanındaki insanlar Hz. Nuh Peygamberin oğlu Sâm mezarına doğru gidiyorlar. Hz. İsa (a.s) orada Sâm kalk diye sesleniyor ve Sâm kalkıyor. Yanındaki insanlar çok fazlasıyla ürperiyor. Yani kısacası korkuyorlar. Saçları beyaz hâlde oluyor Sâm kısacası.

Hz. İsa (a.s), Sâm saçlarına çok şaşırıyor diye biliyorum. Orada hatta Hz. İsa (a.s) şöyle diyor; Benim kim olduğumu biliyor musun? Sâm ise cevap veriyor. Sen Allah (c.c) Peygamberi Hz. İsa (a.s)'sın diyor. Hz. İsa (a.s) saçları ile ilgili bi' soru soruyordu hatta yanlış bilmiyorsam. İşte saçın beyaz mıydı gibisinden sanırsam. Sâm ise kıyamet koptuğunu düşünüyor. Hatta orada n'oluyor kıyamet mi koptu diyor. Sonrasın da işte kıyamet koptuğunu düşündüğü için ya da Hz. İsa (a.s) kalk demesiyle oda kalkıverdim diyor hatta demesiyle anlatıyor Sâm kısacası. Daha sonra açıklıyor çok acı bi' ölüm içerisin de öldüğünü söylüyor. Sâm hatta Allah (c.c) yanına dönmek istediğini belirtiyor buradan sonrasını işte kısa ve özet geçeceğim. Çok acı bi' ölümdü acı şekilde ölmeden gitmek istiyorum tarzında bi' şey söylüyor. Hz. İsa (a.s) dua ediyor orada Sâm tekrardan mezarına doğru gidiyor bu tarz bir olayı var yani din içerisinde kısaca yani.

Aslında çok çok fazla şey anlatabilirim, bu konunun altına ileti atabilirsin ya da özelden yazabilirsin sorun yok bakabilirim. :)

Seçkin Üye
Ödüller
7
7 HİZMET YILI
Bana kalırsa şu net ki; tanrı var mı yok mu asla kesin olarak bilemeyeceğiz.
Evet, aslında sorunun ana cevabı tam olarak bu. Çünkü söz konusu bir inanç nesnesi, faili, varlığı ise ispatlanması üzerine herhangi bir kanıt aranmaz. Çünkü inancın başlı başına olayı bu'dur. Tek tanrılı dinlerdeki felsefe tam olarak bunu temsil etmektedir. Bu felsefe kalıbına "Fideizm" denir.

Fideizm: Fideizm, Tanrı'nın varlığının veya doğasının rasyonel olarak anlaşılamayacağını ve inancın temel olarak kör bir inanç veya iman meselesi olduğunu savunan bir felsefi görüştür. Fideistlere göre, Tanrı hakkında gerçek bilgiye ulaşmak yerine, inançla hareket etmek ve Tanrı'ya güvenmek önemlidir.

İnsan, ihtiyaç unsuru bir amaç edinmelidir. Amaç edinmeyen insan yaşamı boyunca boş, saçma işlere burnunu sokar. Tanrı gibi, kutsal kabul edilebilecek bir varlığı kendine amaç edinmek ve çeşitli dinlerce, sözde tanrı kelamına uymak insan için bir amaç kabul edilebilir. Bu yüzden dinler bu kadar yaygın ve geçerli kılınmıştır.
Tanrı figürünün varlığı, dinlerin kavramlarının bütününe indiğimiz vakit hepsi birbirinin bir farklısını söyler, bu durum genellikle eşsizlik değildir. Hepsi birbirinin bir benzerini inşa etmek üzere figürleri ya da olayları değiştirirler. Tanrı fikri inancı, zannımca insanlar için bir hayal gücü ürününden ötesi değildir. Bunun en güzel tarihi kaynağı; "Stadel Aslan Heykeli" kabul edilebilir. Bu "40" bin yıllık ömrü bulunan eser insanın büyük bir hayal gücüne sahip olduğunu ve var olmayan şeyleri zihninde var ederek fiilen şekillendirmesine bir örnektir.

Tanrı figürleri, zamanımızda da çokça yer edinmiştir. Örnek olarak, bilinen dinlerin aksine; Mezopotamya, Mısır, Hindistan ve Çin gibi eski medeniyetlerde de çok eski dini inançlar ve uygulamalar bulunmaktadır. Örneğin, Sümerlerin milattan önce 4 bin yılında, Mezopotamya'da tapınaklar inşa ettiği ve tanrılara ibadet ettiği bilinmektedir.(Sümer tabletleri) Antik Mısır'da da milattan önce 4 bin yılında başlayan ve çok tanrılı bir inanç sistemi olan Antik Mısır dini gelişmiştir.

Özetle tanrı dogmatiktir, inanç ögesidir. Tanrı hiçbir şekilde ispatlanamaz ki, eğer ki ispatlanabilir bir kesinlik olursa bu günümüz tek tanrılı dinlerin sistemine aykırı olacaktır. Netice olarak, Kur'an-ı Kerim'de Allah bana inanın demiştir, dünyevi ortamı bir sınav yeri olarak tâyin ettiğini bildirmiştir. Hatta günümüz dincileri, bu algıya Tanrı kendini ispat etse herkes kabul ederdi, o zaman inanmanın ve iman etmenin önemi ne gibi bir argüman sunarak bu durumu desteklerler. Kur'an-ı Kerim'de iddia edilen mucize delillerin hepsinin kapsamlı açıklaması olmakla beraber bunlar ispat kabul edilmeyip sadece insanı uyarmak ve düşünmesini sağlamak içindir.

Uzman Üye
2 HİZMET YILI
akışına bırak, ölünce görecez diyenler ne yaşıyor ya :D öldükten sonra ne anlamı kalıyor

Uzman Üye
Ödüller
2
4 HİZMET YILI
olmadığına inanıyorum bu tabi üstüne uzun uzun istişare edilecek bir konu ama sonuçta bu bir inanç meselesi ve ben bildiklerimle aklıma beraber olmadığına inanıyorum

Onaylı Üye
3 HİZMET YILI
Herşey kuranda açıklanmış bu kadar mucize sence öylesinemi yapıldı

Banlı Üye
2 HİZMET YILI
bu soruyu sorman bılesaçma allaha ınanmayan bır kendıne baksın bu kadar detay nasıl oluştu dıye

Uzman Üye
Ödüller
2
3 HİZMET YILI
bence din var ama insanoğlu yanlış lanse ediliyor

Knight Online
Onaylı Üye
Ödüller
7
7 HİZMET YILI
bunun "bence"si "sence"si olmaz ki. nesnel bir biçimde felsefi argümanlar dizilir, kıyaslanır, tercih edilir. bence var bence yok diyerek bir şey yokken var edilmez varken yok edilmez. vakit kaybı gibi geliyor bana bu minvaldeki tartışmalar.

Uzman Üye
Ödüller
4
4 HİZMET YILI
dunyada 4200den fazla din var hangisi dogru bilmek cok zor

Knight Online
Onaylı Üye
Ödüller
7
7 HİZMET YILI
din nedirden ziyade dil nedir diye tartışsak konunun daha büyük bir kısmı aydınlanır.

Onaylı Üye
Ödüller
9
10 HİZMET YILI
yaratıcının olmadığını düşünüyorum hocam olsa bu kadar ilgisiz olmazdı

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...