Dragos anakart işlemci fan hızı ayarlamak.

Uzman Üye
Ödüller
5
6 HİZMET YILI
Merhaba dragos anakart aldım işlemci fanı son hızda çalısıyor ama biosta bulamadım bilen varmıdır hangi sekmeden nasıl yapıcam bunu veya farklı bir yolu varmıdır ?

Onaylı Üye
1 HİZMET YILI
Bu tarz kasalar görünüşlerinden ve 6-7 fanlı olmalarından ötürü benim de dikkatimi çekmişti. Ancak detaylı araştırmalar sonucunda bu fanların PWM Fan olmadığını, yani anakarta bağlayınca kendi dönme hızlarını kolayca sistemin gereksinimine göre ayarlayamadıklarını öğrendim.

Bu tür PWM olmayan fanlar genelde PSU'ya bağlanacak şekilde monte ediliyor. PSU'ya bağlarsanız sürekli maksimum hızda dönecektir.

Yine de PWM olmayan fanlarda hız kontrolü yapmak mümkün.
  1. Bir fan kontrolcünüz varsa (kasadan çıkan veya çıkmadıysa kendiniz temin ettiğiniz) fanları kontrolcüye, kontrolcüyü de anakarta bağlamalısınız.
  2. BIOS'dan sıcaklığa göre fanlara giden DC voltajını seçmeniz gerekir. Anakartınız yeni bir modelse bu adımı atlayabilirsiniz.
  3. Eğer anakartınızın yazılımda fanları görebiliyorsanız PWM olmasalar bile RPM ayarlarını yapabilirsiniz. Anakartınız sistemin sıcaklığına göre sizin yerinize fana giden voltajı arttırıp azaltarak fanın hızını kontrol edecektir.
Ancak bu yöntem genelde PWM fanlar kadar detaylı bir kontrol sunmaz. Voltaj düştüğünde fanların çalışması da bir eşikten sonra duracaktır. PWM fanlar gibi %0-%100 arasında kesintisiz hız kontrolü olmayacaktır. Ayrıca bu tarz fanlar genellikle gürültülüdür. Eğer yeni bir kasa almak istiyorsanız ve kasanıza fan almak üzereyseniz PWM fanları tercih etmenizi öneririm.

Sizin sorunuza özetle, evet fanlarınızı bir kontrolcüye bağlayıp sonrasında anakartla bağlantısını sağlayabilirseniz kontrol edebilirsiniz.