Ips mi Va panel mi ?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Onaylı Üye
3 HİZMET YILI
Monitör almayı düşünüyorum . Fakat sorduklarımdan hangisi daha iyi kestiremedim. Bilgiliyseniz bu konularda cevap verirseniz sevinirim .(Genellikle Oyun ve film izliyorum aynı zamanda yazılımla uğraşıyorum.)

Onaylı Üye
Ödüller
4
5 HİZMET YILI
Ben uzun süredir IPS kullanıyorum ve VA panelden geçtiğimde bayağı bi şok olmuştu. Ne kadar iyi olduğuna şaşırmıştım. Film tecrübesi için bayağı iyi bence ve ben de yazılımla uğraşıyorum gözümü yormuyor çok.
VA panel aşırı soluk kalıyordu IPSe geçtiğimde renk gelmiş gibi hissettim yani. Tepki muhabbetlerinde iyi falan buluyorlardı ama o kısma çok yorum yapamayacağım.

Seçkin Üye
Ödüller
8
9 HİZMET YILI
FPS oyunları için VA, hikaye oyunları için IPS önerirler. Ama teknoloji ilerledi artık IPS panellerde kullanılıyor FPS oyunları için. Mesela benim kullandığım da IPS gayet memnunum.

Onaylı Üye
Ödüller
1
2 HİZMET YILI
IPS (In-Plane Switching) ve VA (Vertical Alignment) panel ekranlar arasında bazı farklar vardır. İşte önemli farklar:

1. Görüntü Kalitesi: IPS paneller genellikle daha geniş görüş açılarına sahiptir, yani ekranı çeşitli açılardan görüntülemek, renklerin ve kontrastın değişmesine neden olmaz. VA panellerde ise görüş açısı daha dar olabilir ve açı değiştikçe renklerde ve kontrastta kaymalar yaşanabilir.
  2. Renk Doğruluğu: IPS paneller, renk doğruluğunda daha iyidir ve genellikle daha doğal ve hassas renkler sunar. VA panellerde renk doğruluğu daha az olabilir ve bazen renklerde bozulmalar veya eşitsizlikler görülebilir.
  3. Tepki Süresi: VA paneller genellikle daha hızlı tepki süresine sahiptir, yani hızlı hareket eden nesnelerin daha az bulanık göründüğü anlamına gelir. IPS panellerde ise tepki süresi daha yavaş olabilir ve hızlı hareketlerde bulanıklık yaşanabilir. Ancak, IPS panellerdeki tepki süresi teknolojik gelişmelerle azaltılmıştır ve bu fark giderek azalmaktadır.
  4. Kontrast Oranı: VA paneller, genellikle daha yüksek kontrast oranına sahiptir, yani siyahlar daha derin ve beyazlar daha parlaktır. IPS panellerde ise kontrast oranı daha düşük olabilir ve siyahlar gri veya bozulmuş görünebilir.
Hangi panel tipinin daha iyi olduğu, kullanım amacınıza ve tercihlerinize bağlıdır. Eğer renk doğruluğu, geniş görüş açıları ve renkli içerikler için hassas bir ekran istiyorsanız, IPS panel tercih edilebilir. Eğer yüksek kontrast oranı, hızlı tepki süresi ve daha uygun fiyat arıyorsanız, VA panel bir seçenek olabilir.

Sonuç olarak, her iki panel tipi de avantajları ve dezavantajlarına sahiptir ve hangi panelin daha iyi olduğu tamamen kişisel tercihlerinize ve kullanım senaryonuza bağlıdır.

Uzman Üye
Ödüller
10
10 HİZMET YILI
Kaliteli bir VA panelse zaten ips i aratmayacaktır 2k va panel kullanıyorum renk derinlğini de 10bit yapıyorum renkler gayet düzgün oluyor grafik tasarımcısı değilsen anlamazsın aradaki farkı

Onaylı Üye
Ödüller
2
5 HİZMET YILI
yazılımla uğraşıyosan alıcağın monitörün dikey pozisyona gelmesi işini kolaylaştırır ona göre al bence

Ultra Üye
Ödüller
8
6 HİZMET YILI
IPS al rahatına bak filme mükemmel gidiyo

🟨🟨🟨🟨🟨🟨🟨🟨🟨🟨🟨
Ultra Üye
Ödüller
9
8 HİZMET YILI
Görüntü keskinliği netliği olarak ips , oyunlarda ise va panel tercih ediliyordu , son yıllarda rapid ips yada fast ips denilen yeni panel teknolojileri piyasaya sürüldü , eğer imkanın var ise rapid/fast ips panelli bir monitör tercih et hem oyunlarda maximum hertz ve çok düşük gecikmelere sahip olurken hem de görsel bir şölen ile oyun ve filmlerin tadını çıkartırsın.

22.jpg

Son düzenleme:
Onaylı Üye
Ödüller
7
8 HİZMET YILI
Ips ekran renk pigmenti açısından daha canlı ve doyurucu olur

Seçkin Üye
Ödüller
3
3 HİZMET YILI
Gözlerini seviyorsan şayet ips kullanmanı öneririm. Hem daha gerçekçi net bir görüntü hem de daha az zararlı :)

Heir of the devil
Seçkin Üye
Ödüller
7
Sosyal
7 HİZMET YILI
arkadaşlar yazmış ama ips panel daha iyi

☾⭒ königsrasse
Ultra Üye
Ödüller
10
7 HİZMET YILI
internet kafede tecrübe etmiştim VA panel bana göre iğrenç ötesi.. IPS'in yanında resmen soluk kalıyor ikisini yan yan koyup baktığında her insan ips'nin daha iyi olduğunu söyler

bir ucaktik dustuk bir gemiydik battik
Efsane Üye
Ödüller
10
6 HİZMET YILI
En renk canlılığı IPSde, bir de bakış açına göre canlılığı da değişmiyor

Üye
2 HİZMET YILI
IPS tavsıye ederım kullanıyorum sorun cıkartmadı ama sen arastır

Uzman Üye
Ödüller
5
7 HİZMET YILI
Sence? Piyasadaki çoğu ürün IPS kullanıyor yani va daha iyi diyelim ki yine de aralarında çok fark olduğunu sanmıyorum.

Uzman Üye
Ödüller
2
3 HİZMET YILI
IPS Panel Avantajları:

1. Geniş Görüntüleme Açısı: IPS paneller, geniş görüntüleme açıları sunar, bu da farklı açılardan oyun oynarken veya ekranı izlerken renk ve kontrastın daha tutarlı kalmasını sağlar.
  2. Renk Doğruluğu: IPS paneller, renk doğruluğu konusunda genellikle daha iyidir ve canlı ve doğal renkler sunar.
  3. Hareket Bulanıklığı: IPS paneller, genellikle daha az hareket bulanıklığına sahiptir, bu da hızlı tempolu oyunlarda daha net ve keskin hareketler sunabilir.
VA Panel Avantajları:

1. Kontrast Oranı: VA paneller, yüksek kontrast oranlarına sahiptir ve bu da daha derin siyahlar ve daha belirgin gölgeler sağlar.
  2. Siyah Düzeyleri: VA paneller, IPS panellere göre daha iyi siyah düzeyleri sunar, bu da oyunlarda daha zengin ve etkileyici bir görüntü deneyimi sağlar.
  3. Görünür Işık Sızması: VA paneller, IPS panellere kıyasla daha az görünür ışık sızması yaşatabilir, bu da daha homojen bir ekran deneyimi sunabilir.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...