Çözüldü İşlemcinin eski olması bilgisayarı yavaşlatır mı?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Uzman Üye
Ödüller
5
5 HİZMET YILI
Bilgisayarım yaklaşık 11 senelik maalesef. i5 2300 işlemci var, 8 GB RAM, AMD Radeon HD 6510 ekran kartı ve bir de 500 GB'lık HDD'ye sahibim. PC'de Advanced System Care yüklü, en basitinden şöyle örnek vereyim: LoL'de mesela maç buluyor, kabul ediyorum. O sırada Blitz (diğerlerinde de aynısı oluyor) açılıyor, şampiyon seçme ekranı falan derken hepsi bir anda açıldığı için bayağı bir FPS düşmesi yaşanıyor. O sırada System Care'den CPU'nun %100 olduğunu görüyorum. Ne kadar doğru olduğunu bilmiyorum yani mesela aynı anda hem LoL'de şampiyon seçiminde hem Brave'de YouTube'da falan rahat rahat takılamıyorum. Kısaca, benim bu durumda ne yapmam gerekiyor? Bu durumu düzeltmek istiyorum. HDD'den SATA SSD'ye geçsem bu durum çözülür mü yoksa işlemcinin değişmesi şart mı?

Moderatörün son düzenlenenleri:
Çözüm
11 yıllık bir bilgisayarın özellikleri bugünün oyun ve uygulama standartlarına uygun değil ve bu nedenle performans konusunda zorlanıyorsunuz. Bilgisayarınızda yaptığınız işlemlerden dolayı CPU'nuzun %100'e ulaşması normaldir ve bu nedenle bilgisayarınız yavaşlamaktadır. HDD'den SATA SSD'ye geçmek, özellikle işletim sistemi ve uygulamaların yükleme ve açılma sürelerini hızlandıracaktır ancak CPU performansını artırmayacaktır. İşlemcinin değiştirilmesi durumunda bile, anakartınızın yeni işlemciyi destekleyip desteklemediğini kontrol etmeniz gerekecektir. LoL ve Brave gibi uygulamaları aynı anda kullanarak CPU'nuzu ve RAM'inizi yüksek seviyelere çıkarırsınız. Bu nedenle, aynı anda birden fazla uygulama kullanmak yerine, bir uygulama...
Onaylı Üye
Ödüller
7
9 HİZMET YILI
11 yıllık bir bilgisayarın özellikleri bugünün oyun ve uygulama standartlarına uygun değil ve bu nedenle performans konusunda zorlanıyorsunuz. Bilgisayarınızda yaptığınız işlemlerden dolayı CPU'nuzun %100'e ulaşması normaldir ve bu nedenle bilgisayarınız yavaşlamaktadır. HDD'den SATA SSD'ye geçmek, özellikle işletim sistemi ve uygulamaların yükleme ve açılma sürelerini hızlandıracaktır ancak CPU performansını artırmayacaktır. İşlemcinin değiştirilmesi durumunda bile, anakartınızın yeni işlemciyi destekleyip desteklemediğini kontrol etmeniz gerekecektir. LoL ve Brave gibi uygulamaları aynı anda kullanarak CPU'nuzu ve RAM'inizi yüksek seviyelere çıkarırsınız. Bu nedenle, aynı anda birden fazla uygulama kullanmak yerine, bir uygulama üzerinde çalışmak ve diğerleri kapatılmak daha iyi olacaktır. Ayrıca, bilgisayarınızı temizlemek, gereksiz dosyaları silmek ve disk birleştirme gibi bakım işlemleri yapmak, performansını artırmaya yardımcı olabilir. Ancak, bilgisayarınızın özellikleri artık günümüz oyunları ve uygulamaları için yeterli değil. Daha yeni bir bilgisayar satın almak veya bilgisayarınızı güncellemek, daha iyi bir performans için daha iyi bir seçenek olacaktır

Çözüm
Onaylı Üye
Ödüller
4
7 HİZMET YILI
oynadığım oyun clienti dışında hiç bir uygulamayı açmamanı tavsiye ederim benimde sistemim seninkine yakın discord bile kullanmıyorum oyundayken blitz felan kastırır

Onaylı Üye
Ödüller
5
5 HİZMET YILI
Dostum tabiki kastırır arkada calısan tüm herseyi kapatmanı öneririm ne varsa dc felan kullanma anca böyle yoksa zor gibi

Süper Üye
Ödüller
6
7 HİZMET YILI
cpuparking uygulamasıyla park cpuları aktive et. belki işlemcin kendini uyutuyordur. ayrıca asc gibi programları kullanmanı tavsiye etmem düşük sistemde daha çok fps düşürür.

Seçkin Üye
Ödüller
4
6 HİZMET YILI
Yani bahsettiğin özelliklerle karşılaştığın sorunlar için pek şaşırmamalısın dostum. Maalesef kastırır ve yavaşlatır..

Seçkin Üye
Ödüller
9
8 HİZMET YILI
dostum sadece bir işlemci alaram ve ram seviyeni yeterli gb düszeyinde tutarak pcni çok çok rahatlatabilirsin. işlemcinin içindeki apu ekran kartı seni götürür. valo, csgo ve lolu keyifle oynarsın.

1905
Süper Üye
Ödüller
5
4 HİZMET YILI
hocam kastırılır yapcak hiç bisey yok ge force alabilirsin arastırıp yada taksitlen bi tane pc almak tan baska çaren yok

Süper Üye
Ödüller
6
6 HİZMET YILI
Dostum işlemciyi gerçekten değiştirmen gerekiyor darbogaz yapar buda bilgisayarın cabuk ısınmasına fps düşmesine neden olur

Seçkin Üye
Ödüller
4
6 HİZMET YILI
SSD'ye kesinlikle geç ve bilgisayarı kullanırken arka planda çok gereksiz uygulamaları kapatabilirsin blitz örnek

ʟɪғᴇ ɪs ᴛᴏᴏ sʜᴏʀᴛ ᴛᴏ ʜᴏʟᴅ ɢʀᴜᴅɢᴇs
Süper Üye
Ödüller
7
8 HİZMET YILI
hocam macun bile etkiliyor kasma sorunu olması çok normal

Eren Jaeger
Onaylı Üye
Ödüller
9
9 HİZMET YILI
Bende i3 vardı 7. nesil normalde valorantta 150 200 fps alıyordum eskimeye başladıkça bu fps sabit 80in altında oynuyordu baya drop yiyorsun yani

Son yaptıgım sey bile olsa bu isi bitirecegim
Süper Üye
Ödüller
8
8 HİZMET YILI
İşlemci bilgisayar bel kemiğidir kastırır dar boğaz yol acar verimli performans vermez

Süper Üye
Ödüller
5
5 HİZMET YILI
Bilgisayarım yaklaşık 11 senelik maalesef. i5 2300 işlemci var, 8 GB RAM, AMD Radeon HD 6510 ekran kartı ve bir de 500 GB'lık HDD'ye sahibim. PC'de Advanced System Care yüklü, en basitinden şöyle örnek vereyim: LoL'de mesela maç buluyor, kabul ediyorum. O sırada Blitz (diğerlerinde de aynısı oluyor) açılıyor, şampiyon seçme ekranı falan derken hepsi bir anda açıldığı için bayağı bir FPS düşmesi yaşanıyor. O sırada System Care'den CPU'nun %100 olduğunu görüyorum. Ne kadar doğru olduğunu bilmiyorum yani mesela aynı anda hem LoL'de şampiyon seçiminde hem Brave'de YouTube'da falan rahat rahat takılamıyorum. Kısaca, benim bu durumda ne yapmam gerekiyor? Bu durumu düzeltmek istiyorum. HDD'den SATA SSD'ye geçsem bu durum çözülür mü yoksa işlemcinin değişmesi şart mı?
hocam 11 senelik işlemci takarsan darboğaz yapar takmasan daha iyi olur

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...