Çözüldü İşlemcinin eski olması bilgisayarı yavaşlatır mı?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Uzman Üye
Ödüller
5
5 HİZMET YILI
Bilgisayarım yaklaşık 11 senelik maalesef. i5 2300 işlemci var, 8 GB RAM, AMD Radeon HD 6510 ekran kartı ve bir de 500 GB'lık HDD'ye sahibim. PC'de Advanced System Care yüklü, en basitinden şöyle örnek vereyim: LoL'de mesela maç buluyor, kabul ediyorum. O sırada Blitz (diğerlerinde de aynısı oluyor) açılıyor, şampiyon seçme ekranı falan derken hepsi bir anda açıldığı için bayağı bir FPS düşmesi yaşanıyor. O sırada System Care'den CPU'nun %100 olduğunu görüyorum. Ne kadar doğru olduğunu bilmiyorum yani mesela aynı anda hem LoL'de şampiyon seçiminde hem Brave'de YouTube'da falan rahat rahat takılamıyorum. Kısaca, benim bu durumda ne yapmam gerekiyor? Bu durumu düzeltmek istiyorum. HDD'den SATA SSD'ye geçsem bu durum çözülür mü yoksa işlemcinin değişmesi şart mı?

Moderatörün son düzenlenenleri:
Çözüm
11 yıllık bir bilgisayarın özellikleri bugünün oyun ve uygulama standartlarına uygun değil ve bu nedenle performans konusunda zorlanıyorsunuz. Bilgisayarınızda yaptığınız işlemlerden dolayı CPU'nuzun %100'e ulaşması normaldir ve bu nedenle bilgisayarınız yavaşlamaktadır. HDD'den SATA SSD'ye geçmek, özellikle işletim sistemi ve uygulamaların yükleme ve açılma sürelerini hızlandıracaktır ancak CPU performansını artırmayacaktır. İşlemcinin değiştirilmesi durumunda bile, anakartınızın yeni işlemciyi destekleyip desteklemediğini kontrol etmeniz gerekecektir. LoL ve Brave gibi uygulamaları aynı anda kullanarak CPU'nuzu ve RAM'inizi yüksek seviyelere çıkarırsınız. Bu nedenle, aynı anda birden fazla uygulama kullanmak yerine, bir uygulama...
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur
Ultra Üye
Ödüller
5
Sosyal
3 HİZMET YILI
direk pc değişmen lazım hocam başka çaresi yok ssd falan kurtarmaz .

Ultra Üye
Ödüller
5
4 HİZMET YILI
Hocam arkaplanda kullandığınız uygulama kadar sıcaklıkta etki eder FPS droplarina PC de fanları temizlemeyin düzenli olarak

Seçkin Üye
Ödüller
8
8 HİZMET YILI
Bilgisayarım yaklaşık 11 senelik maalesef. i5 2300 işlemci var, 8 GB RAM, AMD Radeon HD 6510 ekran kartı bir de HDD var 500GB'lık. PC'de Advanced System Care yüklü en basitinden şöyle örnek vereyim LoL'de mesela maç buluyor kabul ediyorum o sırada Blitz(diğerlerinde de aynısı oluyor) açılıyor şampiyon seçme ekranı falan derken hepsi bir anda açıldığı için bayağı bir FPS düşmesi yaşanıyor o sırada System Care'den CPU %100 olduğunu görüyorum ne kadar doğru bilmiyorum. Yani mesela aynı anda hem LoL'de şampiyon seçiminde hem Brave'de YouTube'ta falan rahat rahat takılamıyorum. Kısaca benim ne yapmam lazım bu durumu düzeltmem için HDD'den SATA SSD'ye geçsem bu durum çözülür mü? Yoksa işlemcinin de değişmesi şart mı?
Merhaba, Advanced System Care gereksiz bir uygulama. Yaptığı temizleme işlemlerini kendiniz manuel olarak yapabilirsiniz; arkada gereksiz hizmetler çalıştırıyor. Ayrıca, Blitz işlemciye fazla yükleniyor ve uygulama içinde çıkardığı reklamlar ekstra yük oluşturuyor. Malum, işlemciniz bu duruma karşı güçlü değil.

Bu gözler neler gördü neler
Süper Üye
Ödüller
9
10 HİZMET YILI
Valorant ve Lol zaten işlemci odaklı bir oyun olduğundan ötürü, işlemci bu konumda ön safada oluyor. Dolayısıyla işlemciyi değişmen bile çok büyük artış sağlar.

Ancak yukarıda arkadaşların söylediği gibi sistemini yenilemek en doğrusu diye düşünüyorum. Benim işlemci mesela i9-12900K - Ekran kartı RTX 3060 Ti Valo'da aldığım fps 500-700 FPS mesela anladın mı tabi çoğu şeyin de değişmesi gerekiyor.

Zaten hayatında 50 kere bilgisayar sistemini yenilemezsin bir kere yenilersin uzun yıllar götürür seni...

Fikirlere kurşun işlemez
Ultra Üye
Ödüller
9
6 HİZMET YILI
Bilgisayarım yaklaşık 11 senelik maalesef. i5 2300 işlemci var, 8 GB RAM, AMD Radeon HD 6510 ekran kartı ve bir de 500 GB'lık HDD'ye sahibim. PC'de Advanced System Care yüklü, en basitinden şöyle örnek vereyim: LoL'de mesela maç buluyor, kabul ediyorum. O sırada Blitz (diğerlerinde de aynısı oluyor) açılıyor, şampiyon seçme ekranı falan derken hepsi bir anda açıldığı için bayağı bir FPS düşmesi yaşanıyor. O sırada System Care'den CPU'nun %100 olduğunu görüyorum. Ne kadar doğru olduğunu bilmiyorum yani mesela aynı anda hem LoL'de şampiyon seçiminde hem Brave'de YouTube'da falan rahat rahat takılamıyorum. Kısaca, benim bu durumda ne yapmam gerekiyor? Bu durumu düzeltmek istiyorum. HDD'den SATA SSD'ye geçsem bu durum çözülür mü yoksa işlemcinin değişmesi şart mı?
Sorun tamamen çözülmez tabiiki, 11 senelik bir pc olduğu için güncel bir işlemci de önermem saçma olur, desteklemez çünkü. En iyisi paraya müsait bir olduğunuz zaman sistem toplamak.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...