Hocam ya işletim sistemin uçmuş ya direk harddiskinCasper Nirvana nb 15.6 model laptop var elimde ve açılışta şöyle bir ekranda kalıyor çözümünü bilen varsa yardımcı olursa sevinirim.
Aynı hatayı ben aldığım da harddisk değiştirmiştim harddisk i PC görmeyince böyle hata veriyor diye biliyorumCasper Nirvana nb 15.6 model laptop var elimde ve açılışta şöyle bir ekranda kalıyor çözümünü bilen varsa yardımcı olursa sevinirim.
İlk başta dedim heralde mausla falan başlatmaya çalışıyordur hard disk ilk sırada değildir falan. Bios ayarlarınıda sıfırlamayı denedim yine bişey yok. Bu iki seçenek aklıma geldi ama yinede başka bir seçenek yoktur değil mi? Ya işletim sistemi ya hard disk gidik.Herhangi bir işletim sistemi görmediği için pc yi başlatamıyor harddisk'i okuyamıyor muhtemelen ya da windows dosyaları bozulmuş olabilir. Bir boot device bulup format atmayı dene bakalım nasıl bir aksiyon alacaksın
Format atılamıyor bu arada. Biostan flash disk ile başlatmaya ayarlamış olmama rağmen açılışta casper yazılı ekranda kalıyor.Merhaba. Anladığım kadarıyla bilgisayar boot edecek cihaz bulamıyor, daha anlaşılır şekilde sanırım bilgisayar hard diski göremiyor. Bunun anlamı hard disk veya normalde kullandığın depolama biriminin şu anda bir şekilde görünmüyor veya boot edilmiyor oluşu. Ancak anladığım kadarıyla halihazırda portları zaten denemiş.
HDD veya SSD'nin bozulmuş olma ihtimali var ama sen içini rahat tut şimdilik. Bilgisayarın büyük ihtimalle sağlam. Bilgisayardaki bilgilerine birazdan değineceğim. Eğer bilgisayarını kullanmaya devam etmek istiyorsan bir işletim sistemine ihtiyacın var.
Eğer bütçe sorunun yoksa yeni bir hard disk veya SSD alabilirsin. Eğer önemli bilgilerin yoksa hard diski sıfırlamayı veya format atmayı deneyebilirsin.
Windows
***** windows atmamalısın. Microsoft'un orjinal sitesinden iso indirip kurabilirsin. Atacağın Windows türüne göre değişir. Ama bu isoları kullanabilirsin kısacası. Ücret vermeden kurulum yapıp kullanabilirsin ama dediğim gibi windows sürümüne göre değişiyor.
Linux
Herhangi bir usb flash disk ile bilgisayarını kullanmaya hemen devam edebilirsin. Tek yapman gereken bir flash disk sahibi olman ve içerisine linux kurman. Bilgisayarını normal şekilde kullanmaya devam edene kadar bilgisayarı normal şekilde kullanmanı sağlayacaktır.
İnternet kafe veya başka bir bilgisayar kullanabilirsin.
Rufus indir (ücretsiz)
Bağlantıları görmek için lütfen Giriş Yap
Ardından herhangi bir Linux distrosu indir, en kolayı olduğundan puppy linux önerebilirim. Tek yapman gereken iso dosyasını yazdırıp kullanmak.
Puppy Linux
Bağlantıları görmek için lütfen Giriş Yap
Kendi sitesinden herhangi bir tane iso indir. Muhtemelen bilgisayarın 64 bit olduğu için x64 indirmen gerekecek.
-Kurulum
Rufus'u aç. Sağ üstte "SEÇ" yazılı bir buton var. İndirdiğin iso dosyasını seç ve "BAŞLAT" butonuna tıkla. İşlem kısa sürecektir, iso hazır.
-Başlatma
İso hazır ama bilgisayarı başlatırken boot etmen gerekli. Herhangi bir boot device olmadığı için muhtemelen kendi kendine bulacaktır ama en iyisi kendin seçmen. Bilgisayar açılırken (muhtemelen) f12 boot menüsünü açar. Oradan usb'nin marka modelini bulup seçip enter demen yeterli.
Sonrasında masaüstü açılana kadar başka bir tuşa basma. Ardından bilgisayarı kapat. Save edilsinmi diye soracak, evet de. Eğer flash diskinin hafızası yüksekse ilerleyen menüden ona göre megabayt seç. İleride lazım olabilir.
İşlem bittiğinde bilgisayar kapanacaktır, artık bir linux live usb'sine sahipsin. Bu usb'yi kullanarak bilgisayarını normal bir bilgisayar gibi kullanabilirsin. Ancak usb 2.0 kullanırsan normalden çok daha yavaş olacağını söyleyebilirim. (Yaptıkların usb içerisinde unutulmayacak)
İhtimaller
Hard diskinde önemli bilgiler varsa kurcalamadan bir bilgisayarcıya gitmeni öneririm. Format atmayı denemen dahilinde bilgileri tamamen kaybedebilirsin.
Bilgisayardaki bilgilerin
Eğer hard disk kurtarılabilir durumdaysa kurtarılma ihtimali vardır. Ama tamamen bozulduysa en iyisi işini bilen bir bilgisayarcının bakması olur. Muhtemelen yeni bir hard disk alman gerekecek. Önemli bilgiler yoksa hard diski boşvermeni ve format atmanı ya da yeni bir hard disk almanı önerebilirim.
Aynı zamanda sorun bilgisayarda da olabilir. Hard disk giriş soketinde sorun olaiblir, hard diski başka bir bilgisayarda deneyebilirsin. Ama bu durumda iş yine bilgisayarcıya gidiyor.
Uyarı ve bilgilendirme
Bu yazı tamamen bilgilendirme ve yardım amaçlı yazılmıştır. Bu bilgi ve yazıları referans alarak yaptığınız ve yapacağınız tüm işlemlerden kendiniz sorumlusunuz. Yani bilgilerinizi yaptığınız işlemlerden kaybedecek olursanız beni sorumlu tutamazsınız.
İyi günler
![]()
Elinde farklı hdd yada sdd var mıFormat atılamıyor bu arada. Biostan flash disk ile başlatmaya ayarlamış olmama rağmen açılışta casper yazılı ekranda kalıyor.
Açılışta f12 tuşunu kullanarak manual boot seçmeyi dene. Eğer F12 olmuyorsa açılış ekranında yazması gerekir.Format atılamıyor bu arada. Biostan flash disk ile başlatmaya ayarlamış olmama rağmen açılışta casper yazılı ekranda kalıyor.