☪ NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE ☪
Seçkin Üye
win 10 pro surumumden linuxa gecmek istiyorum yani soyle ssdlerimin birine bu sistemi kurup denemek istiyorum acaba oyunlarda yada programlarda sorun yasatirmi
Tesekkurler sagolunDostum öncelikle yazdığın yazıdan bu konuda hiç bir tecrüben olmadığını görüyorum.
Öncelikle linux çok güzel bir işletim sistemidir. Ne kullandığının önemi olmadan kullanabilirsin lakin öyle windowstaki gibi tıkla çalışsın tıkla kurulsun tıkla kapansın olayı yok linuxta.
Öncelikle .exe mantığını kafandan silmelisin. .exe olan hiç bir yazılımı wine olmadan çalıştıramazsın. Wine ile de belli başlı yazılımlar sorunsuz çalışır gerisi yine sıkıntı. Onun dışında Office wold excel kullanamazsın. Alternatifi olarak libreeoffice var onu kullanırsın.
Günlük hayatta kullandığın çoğu yazılım zaten linüx versiyonunu içerir. Mesela VS Code linux için var Spotify Discord vs vs gibi yazılımlar mevcut. Bunları iki şekilde kurabilirsin bunlardan bir tanesi terminal.
İlgili uygulamanın paket adını girer ve kurarsın örneğin chrome için "sudo apt-get install google-chrome-stable" komutunu girmek zorundasın. E tabi birde bunun bağımlılıkları kısmı var eğerki bağımlılıklar kütüphanede yok ise birde onları eklemen lazım kurulum için. Bu kısmı tamamen terminal üzerinden yapılan olayı.
Birde web sitelerinde bunların .deb .rpm gibi paketleri var. Linux genellikle .deb uzantılı dosyaları kurulum paketi olarak suna bunu kurmak için de indirir ve terminale geçersin.
Terminalde cd /home/kullaniciadin/Downloads bölümüne geçer chmod +x uygulamaadi.deb şeklinde full yetki tanımlar sudo dpkg -i uygulamaadi.deb şeklinde de kurulumu yaparsın. Mantık bu şekilde dpkg de kurulum yöneticisidir vs vs.