Lise mezunu öğretmen olunabilir mi?

¿
Seçkin Üye
Ödüller
4
5 HİZMET YILI
Şu anda üniversite ikinci sınıf öğrencisiyim ama üniversite mi dondurmak istiyorum iki yıllık bölümden mezun olamayacağım alttan aldığım ve kaldığım dersler var aktif olarak o yüzden dondurmak istiyorum yani lise mezunu olarak herhangi bir eğitim alarak veya sertifika alarak bir şekilde özel lise bile olsa bir yerde öğretmenlik yapabilir miyim?

GodzinCheats
Seçkin Üye
Ödüller
9
10 HİZMET YILI
Lise mezunu bir kişi doğrudan öğretmen olamaz. Türkiye'de öğretmen olabilmek için genellikle en az lisans (üniversite) düzeyinde eğitim gereklidir.

1. Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı okullarda öğretmenlik

• En az lisans mezunu (4 yıllık) olmanız gerekir.
  • Öğretmenlik yapmak istediğiniz alana göre bir eğitim fakültesinden mezun olmalı ya da formasyon eğitimi almış olmalısınız.
  • Ayrıca, KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı)'ndan yeterli puan almanız gerekir.

2. Özel okullarda öğretmenlik

• Yine genellikle lisans düzeyi istenir. Ancak bazı istisnai durumlarda (örneğin uzmanlık gerektirmeyen branşlar ya da özel yetenek alanları), lise mezunlarına kısa süreli görev verilebilir. Bu çok yaygın değildir ve uzun vadeli bir kariyer planı oluşturmaz.

3. Destek/yardımcı öğretmenlik – Kreş, anaokulu gibi yerlerde

• Bazı özel kreşlerde, etüt merkezlerinde ya da dershanelerde "yardımcı öğretmen" olarak çalışma şansı olabilir. Bu pozisyonlar genellikle pedagojik sorumluluklar taşımaktan çok çocuklara göz kulak olmak gibi görevleri kapsar.
  • Bu tür yerlerde çocuk gelişimi bölümü mezunu lise diploması (örneğin meslek lisesi) tercih edilir.

4. Üniversite okumak isteyen lise mezunları

Lise mezunuysanız ve öğretmen olmak istiyorsanız:

• Üniversite sınavına (YKS) girip, öğretmenlik bölümlerinden birini kazanmalısınız.
  • Mezuniyet sonrası KPSS’ye girip MEB kadrosuna atanabilirsiniz.