- Moderatör
- #1
𐱅𐰇𐰼𐰚
Süper Moderator
Osmanlı Devleti Yükselme Dönemi (Sokullu Mehmet Paşa) (1564 - 1579)
● Kanuni, II. Selim ve III. Murat dönemlerinde sadrazamlık yaptı.
● 1571'de Kıbrıs alındı. Kıbrıs'ın alınmasına tepki gösteren Haçlılar, İnebahtı'da Osmanlı Devleti'nin donanmasını yaktı. Don Kişot'un yazarı Cervantes de bu savaş sırasında elini kaybetti.
● II. Selim ordunun başında sefere çıkma geleneğini terk eden ve İstanbul'da ölen ilk padişahtır.
● 1576'da Fas, Osmanlı egemenliğine girdi.
● Osmanlı Devleti'nin tarihinde dört defa donanması yıkılmıştır. Bunlar sırasıyla 1571 İnebahtı, 1770 Çeşme, 1827 Navarin ve 1853 Sinop Baskını'dır.
Sokullu Mehmet Paşa'nın Projeleri
Don ve Volga Irmaklarını Birleştirme Projesi
● Rusların, güneye inmesini engellemek
● Kırım'ı korumak
● Orta Asya Türkleriyle bağlantı kurmak
● İran'ı kuzeyden kontrol etmek
● İpek Yolu ticaretini canlandırmak
Irmakları birleştirme projesi Mimar Sinan'a verildi. Ancak vefatı nedeniyle ve Kırım hanlarının isteksizliği ve Rus saldırıları yüzünden bu proje y apılamadı. 1956'da Rusya tarafından Don ve Volga ırmakları birleştirildi.
Süveyş Kanalı Projesi
● Kızıldeniz ile Akdeniz'i birleştirmek
● Osmanlının asıl donanmasını bu kanaldan geçirerek Hindistan'a ulaşmak
● Baharat Yolu'na tekrardan işlerlik kazandırmak
Süveyş Kanalı, Fransa ve İngiltere'nin iş birliği sonucu 1869'da açılmıştır.
Marmara - Karadeniz Projesi
● Bu proje ile Akdeniz ve Karadeniz birleştirilip donanma için alternatif bir yol amaçlanmıştır. (Gemi yapılması için gerekli kereste ihtiyacını gidermek)