Osmanlı Devleti Yükselme Dönemi (Yavuz Sultan Selim) (1512 - 1520)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
𐱅𐰇𐰼𐰚
Süper Moderator
Ödüller
10
3 HİZMET YILI
:yazı:

Osmanlı Devleti Yükselme Dönemi (Yavuz Sultan Selim) (1512 - 1520)

● Tarihçiler tarafından 8 yıla 80 yıllık iş sığdırmış padişah olarak nitelendirilir.
● İlk defa Bozoklu Celal tarafından Tokat'ta, Celali İsyanları başlamıştır.
● Yavuz Sultan Selim, Doğu siyaseti için Heşt - Behişt adlı kitabın yazarı İdris-i Bitlisi'yi okumuştur. İdris-i Bitlisi, özellikle Çaldıran tarafından sonra Cizre, Siirt gibi yirmi beş yerleşim yerinin barış yoluyla Osmanlı idaresine girmesini sağlarken, yine Yavuz'un Memluklar'a karşı yürüttüğü Doğu siyasetinde aktif rol alarak Musul ve Urfa'nın Osmanlı idaresine geçmesini sağlamıştır.
● 1514'te İran (Safevi) ile Çaldıran Savaşı yapıldı. Savaşın başarılı olmasında tüfekli askerlerin etkisi büyük olmuştur.
● Çaldıran Savaşı'nın ardından Yavuz Sultan Selim "Tebriz Nakkaşhanesi"ndeki savaşçıları İstanbul'a getirmiştir.
● 1515'te Turnadağ Savaşı ile Dulkadiroğulları'na son verildi. Böylece Anadolu Türk siyasi birliği kesin olarak sağlandı.
● 1516'da Memluklerle, Mercidabık Savaşı yapıldı. Halife Mütevekkil esir alındı. Ayrıca Yavuz Sultan Selim Şam'da Muhyiddin Arabi'nin mezarını buldurup üzerine türbe ve külliye yaptırdı.

Adsız tasarım.png

● 1517'de Memluklerle Ridaniye Savaşı yapıldı. Savaşın sonuçları ise şunlardır;

➤ Memlukler Devleti yıkıldı. (Suriye, Filistin, Irak, Hicaz ve Mısır Osmanlıya geçti.)
➤ Halifelik, Osmanlı Devleti'ne geçti. Böylece teokratik devlet anlayışı güçlendi.
➤ Baharat Yolu, Osmanlı Devleti'nin eline geçti.
➤ Kutsal Emanetler, İstanbul'a getirildi. (Amaç İstanbul'u bir hilafet merkezi yapmak) (Hilafeti Ulya) (Yüce Hilafeti)
➤ Mısır'ın hazineleri İstanbul'a getirildi.
➤ Venedik'in Kıbrıs için Memluklere ödediği verginin Osmanlı Devleti'ne ödenmesine karar verildi.

● Ridaniye Savaşı devam ederken Avrupa'da yaşanan eş gelişme. "Reform" dur.
● Yavuz Sultan Selim:" Kim ki torunlarımdan hazineyi benim kadar doldurursa kapılar onun mührüyle, dolduramazsa benim mührümle mühürlenmeye devam etsin." demiştir.​

Onaylı Üye
Ödüller
4
Sosyal
5 HİZMET YILI
" Kim ki torunlarımdan hazineyi benim kadar doldurursa kapılar onun mührüyle, dolduramazsa benim mührümle mühürlenmeye devam etsin."
Daha kralı var mı?

Onaylı Üye
Ödüller
5
5 HİZMET YILI
bu bilgiyi hile ararken öğrencem aklıma gelmemişti :)

Onaylı Üye
Ödüller
4
5 HİZMET YILI
Boşa Yavuz eklememişler ismine. Bilgiler için elinize sağlık. Diğer arkadaşların dediği gibi hile sitesinden fazlası :)

Onaylı Üye
Ödüller
7
7 HİZMET YILI
en sevdiğim padişah Yavuz Sultan Selim keşke fazla yaşasaydı diyeceğim de bugüne çok fazla etkisi olmazdı herhalde yine diye düşünüyorum..

Uzman Üye
Ödüller
9
9 HİZMET YILI
Hâdimü'l–Haremeyni'ş–Şerîfeyn" (iki kutsal caminin hizmetkârı) Şanı yüce atamız Sultan Selim han

Onaylı Üye
2 HİZMET YILI
yükselme dönemi tarihimiz için önemli bir rol oynar okuyup bilgilenin sitede her türlü tarih konusu mevcut bunları bize sağlamak güzel

Onaylı Üye
2 HİZMET YILI
adam osmanlı tarihini hile forumuna makale gibi yazmıs lan :d

Onaylı Üye
Ödüller
4
5 HİZMET YILI
Cidden buranın bir hile formundan Daha fazlası olduğunu gösterdiğiniz için Teşekkürler

Uzman Üye
Ödüller
7
5 HİZMET YILI
bana kalırsa en büyük osmanlı padişahı en hızlı yükselten en güçlü osmanlı bir başkaydı yavuz paşam hastalıktan gitmeseydi neler yapardı kim bilir oglu 40 yılda zor yaptı adama 8 yıl yetti

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...