Python ile basit bir grafik kullanıcı arayüzü (GUI) tasarlamak için Tkinter kütüphanesini kullanabiliriz. Tkinter, Python ile GUI geliştirmek için standart bir kütüphanedir ve Python ile birlikte gelir, bu yüzden ekstra bir kurulum yapmanıza gerek yoktur. Aşağıda basit bir pencere içerisinde bir metin (label) ve bir buton içeren bir örnek kod verilmiştir.
Bu kod parçası, bir pencere oluşturacak, pencerenin içine "Merhaba, Dünya!" yazan bir etiket (label) ve bir tıklama işlemi gerçekleştirildiğinde ekrana "Butona tıklandı!" yazdıran bir buton ekleyecektir.
Bu kod parçasını bir Python dosyasına yapıştırarak çalıştırabilirsiniz. Bu, basit bir GUI penceresi açacak ve içerisinde bir etiket ve bir buton barındıracaktır. Butona tıkladığınızda, konsol ekranında "Butona tıklandı!" mesajını göreceksiniz.
Bu kod parçası, bir pencere oluşturacak, pencerenin içine "Merhaba, Dünya!" yazan bir etiket (label) ve bir tıklama işlemi gerçekleştirildiğinde ekrana "Butona tıklandı!" yazdıran bir buton ekleyecektir.
Adım Adım Plan
- Tkinter kütüphanesini içe aktar.
- Ana pencereyi oluştur.
- Bir etiket (label) widget'ı oluştur ve ana pencereye ekle. Bu etiket "Merhaba, Dünya!" yazısını içerecek.
- Bir buton widget'ı oluştur, ana pencereye ekle ve bu butona tıklandığında gerçekleşecek işlevi tanımla. Buton, tıklama işlemi sırasında bir mesaj yazdıracak.
- Ana döngüyü başlatarak pencerenin ekranda kalmasını sağla.
Python ile Tkinter Kullanarak GUI Örneği Kodu
Python:
import tkinter as tk
def butona_tiklandi():
print("Butona tıklandı!")
# Ana pencereyi oluştur
pencere = tk.Tk()
pencere.title("Basit GUI")
# Etiketi oluştur ve pencereye ekle
etiket = tk.Label(pencere, text="Merhaba, Dünya!")
etiket.pack()
# Butonu oluştur ve pencereye ekle
buton = tk.Button(pencere, text="Tıkla Beni!", command=butona_tiklandi)
buton.pack()
# Ana döngüyü başlat
pencere.mainloop()
Bu kod parçasını bir Python dosyasına yapıştırarak çalıştırabilirsiniz. Bu, basit bir GUI penceresi açacak ve içerisinde bir etiket ve bir buton barındıracaktır. Butona tıkladığınızda, konsol ekranında "Butona tıklandı!" mesajını göreceksiniz.