Yapay Seçilimle Köpekler

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Seçkin Üye
6 HİZMET YILI
Günümüzde 400'den fazla köpek cinsi mevcutken büyük bir kısmı ise insanlarla yaşayabilen cinstir.

Köpekler doğal olarak ortaya çıkan canlı türlerinden değildirler. Köpeklerin yabani atası olarak bilinen tür kurttur -evcilleştirilmesi farklı ülkeler arasında birbirlerinden bağımsız biçimde gerçekleşmiştir-. Hayvan yetiştiricileri, köpek ya da ataları, diledikleri gibi oyan heykeltıraşlar gibidirler ve bahsettiğimiz vücut oyulması değildir gen havuzudur. 10 bin yıl kadar önce insanlar -hayvan yetiştiriciler- kurtları evcilleştirdiler ve yapay seçilim yoluyla köpeklere dönüştürdüler -varyasyon-.

Bu süreci merak edenler için:
Şöyle düşünün, elinizde 2 tane hile programı var. Biri çok kısıtlı özellikler bulundururken diğeri çok çeşitli ve özelliklidir. Şimdi kodlayıcılar kısıtlı özellikli hileyi alıp diğer çeşitli hile ile birleştirirlerse, kısıtlı hile özelliği olan programdan çok daha hile özelliği olan bir program çıkacaktır. Ve sürekli olarak çeşitlilik bakımından fazla özellikli olan programları birleştirirsek en özellikli hilelerin çıkışı sağlanabilir. İnsan üzerinden de örnek verebilirdim.

Örnekte bahsettiğim gibi bu yöntemi yabani olan kurtlar üzerinde uygulama ile ortaya evcil köpekler çıkartabilirsiniz. Zamanında insanlar yaşadıkları koşullar olsun ve bazı etkenler olsun köpekleri kendi gereksinimleri üzerine şekillendirmişlerdir.
Çoğu çeşit köpek türü birkaç yüz yıl önce ortaya çıkmıştır bu sayede.

Aklınızda köpekleri evcilleştirdiysek neden yabani köpekler var diye bir sual düşünebilirsiniz. Geleyim o noktaya:
Yabani köpekler insanlardan kaçarak doğal yaşama adapta olmuş türlerdir. Buna örnek olarak Dingo köpek türüne bakabilirsiniz Wikipedia'dan.

Çoğu heykeltıraş -sadece bir metafor- bazı köpek türlerinin gen havuzlarını birbirleriyle karıştırabiliyorlar. Buna ırkların karışması denir yani misejenasyon. Heykeltıraşların en çok korktuğu durum da budur ve bunun çok büyük sonuçları olmuştur, örnek vermem gerekirse:
Buldogların nefes alma problemleri vardır. Buldogların doğmakta bile sıkıntıları vardır çünkü kafaları orantısız derecede büyüktür ve burun kemiklerinin yavaş büyümesine olan genetik bir yatkınlık vardır. Bunun etkilerinden biri de damağın yukarıya doğru garip bir pozisyona gelmesidir bu sebeple de dişleri dışarı çıkar ve salya akıtırlar.

Kısacası şu anki evcil tüm köpekler insanların sanat eserleridir.

Süper Üye
8 HİZMET YILI
güzel ve ilginç bir paylaşım olmuş teşekürler

Banlı Üye
10 HİZMET YILI
vahşi kurt popülasyonu içerisindeki bazı bireyler uysalken, bazı diğerleri bu tür bir fotoğrafın çekilmesinden önce oradaki herkesi parçalayacak kadar vahşi ve serttir. günümüzdeki köpekler ise insan eli ile uysal hale getirilmiş ilginç bir bilgi olmuş sağol dostum..

Seçkin Üye
Ödüller
3
7 HİZMET YILI
Güzel Paylaşım ( bende dogo argentino besliyorum )

Video İçerik Üreticisi
Seçkin Üye
6 HİZMET YILI
Paylaşımın İçin Teşekkürler Minnak Birtane Evde Beslediğim Köpeğim Var Benimde Şirin Şeyler :)

Seçkin Üye
7 HİZMET YILI
güzel ve öğretici bir paylaşım emeğine sağlık

Seçkin Üye
Ödüller
7
8 HİZMET YILI
Her hayvanın kendine göre güzel özellikleri mevcut bilgi için teşekkürler

Seçkin Üye
6 HİZMET YILI
vahşi kurt popülasyonu içerisindeki bazı bireyler uysalken, bazı diğerleri bu tür bir fotoğrafın çekilmesinden önce oradaki herkesi parçalayacak kadar vahşi ve serttir. günümüzdeki köpekler ise insan eli ile uysal hale getirilmiş ilginç bir bilgi olmuş sağol dostum..
Yabani köpekler yani sokaklarda yaşayan köpekler, hepsi kurtlardan kalma özellikleri üzerlerinde barındırırlar. Alan savunması, savunma, güçlü koku duyuları gibi. İnsanlarında kurtları, korunma ve bekçilik gibi şeylerden ötürü evcilleştirdiği söyleniyor.
Post automatically merged:

Güzel Paylaşım ( bende dogo argentino besliyorum )
Ayrıca 1920 yılları gibi bir doktor tarafından bekçi bir köpek olarak geliştirilmiş. Günümüzde ise arama-kurtarma ekiplerinde kullanılıyor.

Son düzenleme:
Seçkin Üye
Ödüller
3
7 HİZMET YILI
Malesef Günümüzde şuan domuz avı için kullanılıyor genellikle .

Seçkin Üye
Ödüller
6
7 HİZMET YILI
güzel paylaşım hocam köpekleri sevmeyen daha doğrusu hayvanları sevmeyen duygusuzdur.

☆☆Her oyun bir gün hileyi tadacaktır☆☆
Griffin Premium
Ödüller
23
8 HİZMET YILI
Yav bi keresinde babam koyden birisinden kangal getirmisti kopek kirma degil safkan sivas kangaliydi annem biz buna evde bakamiyiz geri yolla dediydi babama neyse koye goturduk kopegi baglamadiydim sali vermistim bahce genis nasil olsa diye hayvanda iri toklu bir koyun kadar vardi aksam yattim sabah mama vercem torba elimde kaldi kopek yok geceleyin kopegi yurutmusler bahceden

Seçkin Üye
Ödüller
3
7 HİZMET YILI
bizim şehirdede çok var köpek hırsızlığı maslesef :(

Seçkin Üye
6 HİZMET YILI
@oyundelisi123123 Normalde çalmak imkansız bir durum olurdu ama işte köpeklerin de doğası ile oynayıp kendi çıkarlarımız üzere evcilleştirdiğimizden dolayı bir insana bile bağlı kalıyor köpek.

Seçkin Üye
Ödüller
3
7 HİZMET YILI
Benim köpeğimi çalamazlar suanda direk mahveder adamı bahçeye yabancı girince deli gibi havlar engel olmasa gidip ıssırır zaten ama malum adamlar değerli köpek görünce bayıltıcı iğnelerle bile geliyorlardır. genellikle yavru köpeklerı calıyorlar

Seçkin Üye
6 HİZMET YILI
Benim köpeğimi çalamazlar suanda direk mahveder adamı bahçeye yabancı girince deli gibi havlar engel olmasa gidip ıssırır zaten ama malum adamlar değerli köpek görünce bayıltıcı iğnelerle bile geliyorlardır. genellikle yavru köpeklerı calıyorlar
Öylesi ahlak yoksunu şerefsizler de çok oluyor. Çok dikkat edilmesi lazım.

Uzman Üye
Ödüller
8
9 HİZMET YILI
Guzel konu bende kendi evime cikinca alicam bir tane

Seçkin Üye
Ödüller
6
6 HİZMET YILI
Genel kültürümüze katkı sağladığın için teşekkürler :)

Seçkin Üye
Ödüller
3
7 HİZMET YILI
Köpekler insanlarda sadık valla artık köpeğimle mutluyum bende.. konu sahibine teşekkürler iyi sohbet etttik :)

Ultra Üye
Ödüller
8
Sosyal
6 HİZMET YILI
Hep bir köpeğim olsun istemişimdir ama evdekiler bi salmıyorki.

Efsane Üye
Ödüller
9
7 HİZMET YILI
Köpekleri severim bazen dost gibi yanımda oluyorlar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...