İnceleme Alone In The Dark İncelemesi

1337
Seçkin Üye
Ödüller
2
Sosyal
3 HİZMET YILI
:resim:

image (13).png

:yazı:

Hayatta kalma-korku türünün en iyi oyunlarını düşündüğümde, sıklıkla hantal savaş mekanikleri tarafından daha iyi hale getirilip getirilmediklerini merak ediyorum. Kendinizi güvenilir bir şekilde savunamamanız Silent Hill gibi güç karşıtı fantezilerde dehşeti artırdı ve Resident Evil'da yaşayan ölülerle mücadele etmenin beceriksizliği gerilimin özü haline geldi. Bunu akılda tutarak, modern bir korku oyunu benzer şekilde tuhaf kendini savunma sistemlerine sahip olmaktan fayda sağlayabilir mi? THQ Nordic ve Pieces Interactive'in 2024 tarihli yeniden başlatma projesi Alone in the Dark, bu soruyu benim için kesin bir şekilde çözüyor; ortaya çıktığı üzere, cevap hayır - kesinlikle daha kötü durumda.

Alone in the Dark, 1992 tarihli orijinal oyunda olduğu gibi aynı isimli karakterlere ve perili bir eve odaklanıyor, ancak çoğunlukla bu oyunun orijinal hikayesini ve eski tarz macera oyunu eğilimlerini modern benzerleriyle uyumlu bir üçüncü şahıs, omuz üstü korku deneyimi lehine terk ediyor. Oyunun yazar kadrosunda Soma ve Amnesia: The Dark Descent'ten Mikael Hedberg'in imzası var ve hikaye zaman zaman bir Amnesia oyunu gibi bile oynanabiliyor. İyi yaptığı şeylerin çoğu da türevseldir, ancak daha büyük bir sorun, oyunun bu yönlerini tutarlı bir şekilde iyi yapamamasıdır. Ve tüm bunlar olurken en kötü kısımları durmaksızın keyifsiz.

Kusurların başında yukarıda bahsedilen kalitesiz dövüş geliyor. Toplamda üç silah var ve bunları kullanmak bir korku oyununun istediği şekilde hantal hissettirse de, Derceto malikanesinin koridorlarında ve yatak odalarında canavarları ortadan kaldırmak, diğer pek çok görev gibi sadece bir angarya. Birçok düşman davranışlarında tekdüze hissediyor ve genellikle geometriye veya hatta gruplar halinde ortaya çıktıklarında birbirlerine takıldıkları için komik bir şekilde farkında değiller veya size ulaşamıyorlar.

Dört ayak üzerinde pusuya yatıp saldıran bir canavar veya üzerinize üşüşen uçan böcek benzeri yaratıklar gibi farklı davranan birkaç tanesi bile o kadar kolay öldürülüyor ki, hiç çatışma olmasaydı oyun daha keyifli olabilirdi diye düşündüm.

Yakın dövüş, daha çok yönsüz bir savurma gibi davranan bir savurma mekaniği ile silah oyunundan daha kötü hissettiriyor. En iyi sonuçları elde etmek için yakın dövüş silahını tuşa basarak kullanmam ve hedeflediğim düşman bana ulaşmadan önce onu indirmeyi ummam gerektiğini fark ettim ve her zaman başarılı olamadım.

Ancak ne silahlar ne de yakın dövüş, fırlatılabilir silahların kafa karıştırıcı kullanımını geçemez. Etrafa saçılmış şişeler ve Molotoflar yolunuza çıkan birçok canavara fırlatılabiliyor. Ancak bunları envanterinize ekleyemezsiniz: Onları bulduğunuz yerden fırlatmanız gerekiyor ve oyunun bunu size söyleme şekli, bir tanesini almanızı (RT/R2) istemek ve karakterinizin onu umursamadan hemen fırlatmasını izlemek. Bu size bir dahaki sefere bir tane kullanmak istediğinizde, bunun yerine düğmeyi basılı tutmanız gerektiğini öğretir, böylece fırlatmayı hedeflemenize izin verir. Ancak yine de elinizdeki nesneyle gerçekten hareket etmeniz gerekmiyor ve denerseniz, fırlatma yayı hala ekranınızda dururken karakter işaret ettiğiniz yönde yavaşça yürüyecek. Bu, bir korku oyununda hatırlayabildiğim en az pişmiş dövüş mekaniklerinden biri.

GIF_VIPIntro_2.gif

Ayrıca, herhangi bir silah atışının ilk atışının bir veya iki saniyelik kaçırılamaz bir ses gecikmesine maruz kalması da garip ve dikkat dağıtıcı. Ne zaman bir silah ateşlesem, düşman hasara tepki veriyordu ve bir dakika sonra silah sesini duyuyordum. Bu her zaman ilk atıştı ve asla bir dizi halinde sonraki atışlar değildi. Oyunu bozmadı ama oynadığım 15 saat boyunca sarsıcıydı. Bunun benim için Xbox'ta meydana geldiğini, ancak PC'de oynayan bir meslektaşım için olmadığını belirtmeliyim, ancak oyunun çökmesi gibi diğer sorunları rapor ettiler.

Alone in the Dark aynı zamanda türün diğer bir oynanış özelliğini de içeriyor, çünkü içinde yer aldığı özenle hazırlanmış ev bulmacalarla dolu. Bu aslında oyunun bazen parladığı bir alan, ancak sürekli değil. Dinlenme evine dönüştürülen malikanedeki bazı erken bulmacaları bir araya getirmek eğlencelidir ve sadece hikayeyi ilerletmek için değil, aynı zamanda bir araya getirmenize ve oynanabilir iki karakterden biri gibi bir araştırmacı gibi hissetmenize izin verdiği için bir ödül duygusu sunar.

Konağı keşfetmekten ve dolambaçlı bulmacalarını çözmek için yeni yollar açmaktan keyif aldım ve beni Derceto'dan çıkarıp çeşitli kabus gibi çarpık anılara götüren birkaç başka dünya bölümünü karıştırmak harikaydı. Konak ve bu diğer yerler arasındaki geçişler çoğunlukla sorunsuz bir şekilde yapıldı ve ara sıra takılmalar olsa da beni şaşırttı, ancak bunu asla silah sesi gecikmesi kadar dikkat dağıtıcı bulmadım.

Ancak diğer bulmacalar, oyunun bağlam ipuçlarında mevcutmuş gibi hissettirmeyen çözümlerle iğrenç bir şekilde anlaşılmazdı. Bunların çoğu güvenli kodları belirlemek veya kırık nesneleri bir araya getirmek etrafında dönüyor. Bir örnekte, bulduğum bir mektuptan üç basamaklı bir kod çıkarmam gerekti ve nihai çözüm mantıksal olarak telgraflanmış gibi hissettirmedi. Alone in the Dark bazen olması gerekenden daha fazla baş ağrısı yaratıyor.

Neyse ki, doom jazz müziği sizi rahatsız eden şey için güzel bir tedavi. Jodie Comer (Killing Eve) ve David Harbour'un (Stranger Things) harika müzikleri ve iyi performanslarının da yardımıyla oyunun atmosferini çok sevdim. Ancak sonuçta, Hollywood'un tanıdık yüzlerinin oyunun kalite seviyesini yıldız gücünün pazarlanabilirliğinin ötesinde dahil edilmelerini haklı çıkaracak bir dereceye yükselttiğini hiç hissetmedim. Rollerinde hiçbir şekilde kötü değiller, ancak oyuna diğer yetenekli kişiler tarafından verilemeyecek bir unsur getirdiklerini hissetmedim, bu da katılımlarını basit bir dublör oyuncu seçimi gibi hissettirdi.

GIF_Atrmo_2.gif
GIF_Riddles_2.gif

Herhangi bir karakteri seçebilir -Comer'ın Emily Hartwood'u veya Harbour'un Dedektif Carnby'si- ve tüm senaryoyu ikisinden biri olarak oynayabilirsiniz. Hikayenin büyük bir kısmı için bu seferler aynıdır, ancak her biri bulmaca bölümleri ve her birinin arka planına özgü bazı musallatlar gibi kendilerine özgü oyun ve hikaye anları içerir ve her iki versiyonu da bitiren oyuncular için gerçek bir son içerir. Bu alternatif yollar, hikayenin tamamına eğlenceli bir eklenti gibi hissettiriyor, ancak oyunu ikinci kez oynamanın cazibesi, sorunları nedeniyle azalıyor. Oyunun hikayesini çoğunlukla beğendim, ancak sonlara doğru başka bir büyük korku oyunundan bir olay örgüsü detayını o kadar açık ve küstahça aldığı sarsıcı bir sekansa tanık oldum ki, kurgudan nasıl geçtiğini hayal etmekte zorlandım. Başka bir oyunun twist'ini tekrarlayamazsınız, değil mi? Alone in the Dark bunu yapabileceğinizi gösteriyor.

Alone in the Dark sistem gereksinimleri

Minimum

64 bit işlemci ve işletim sistemi
İşletim Sistemi: Windows 10, 64 Bit
İşlemci: Ryzen 3 3100 / Core i3-8300
Bellek: 8 GB RAM
Grafikler: GeForce GTX 1050 Ti / Radeon RX 570
DirectX: Sürüm 12
Depolama alanı: 50 GB kullanılabilir alan
Ek Notlar: SSD önerilir​

Önerilen

64 bit işlemci ve işletim sistemi gerektirir
İşletim Sistemi: Windows 10, 64 Bit
İşlemci: Ryzen 7 3700X / Core i5-12400
Bellek: 16 GB RAM
Grafikler: GeForce RTX 2060 / Radeon RX 5700 XT
DirectX: Sürüm 12
Depolama alanı: 50 GB kullanılabilir alan
Ek Notlar: SSD önerilir

Hedberg'in korku dünyasında iyi yaptığı ve hatta burada da iyi yaptığı başka pek çok şey göz önüne alındığında, bunu çok şaşırtıcı bir seçim olarak buldum. Çatışma beni sıktığında veya bulmacalar beni tamamen şaşırttığında, kısmen hikayenin nasıl şekillendiğini görmek istediğim için sebat ettim.

Firavuna benzeyen bir varlık olan gizemli Karanlık Adam tarafından yönetilen Alone in the Dark, Amnesia serisinin çok iyi yaptığı antik tarih unsurlarını bir araya getiriyor. Başlangıçta o kadar yersiz geliyor ki, aslında sonunda oyuna daha iyi hizmet ediyor. Bir döneme ait perili bir ev hikayesi izleyeceğinizi düşünürken, oyun birdenbire çok daha büyük doğaüstü tuhaflıklara selam gönderiyor ve gördüğünüz herhangi bir şeye güvenmenizi zorlaştıracak şekilde gerçeklik ve kurguyu harmanlıyor. Bu da Alone in the Dark'ın dünyasını daha belirsiz ve dolayısıyla daha az güvenli hissettiriyor. Başka bir oyunun büyük anına çok yakın hissettiren hikaye ritmi dışında, hikayeyi Alone in the Dark'ın en iyi, en tutarlı kalitesi olarak buldum.

Alone in the Dark, gerçekliği büken hikayesi, bulmacalar geçidi ve hantal dövüşleriyle, bazı açılardan, yüzyılın başındaki bazı korku oyunlarına, onların yeniden canlandırılmış modern versiyonlarından daha sadık. Oyunun hikayesini, ortamını ve bolca bilgi birikimini sevdim ve bazı bulmacaların üstesinden geldiğimde kendimi zeki hissettim. Ancak diğerleri sinir bozucu olacak kadar anlaşılmazdı ve dövüşle ilgili hiçbir şey hizmet edilebilir diyebileceğim bir seviyeye bile tırmanmıyor - sürekli olarak zayıf. Bu Alone in the Dark'ın ilk canlandırma girişimi değil ve muhtemelen sonuncusu da olmayacak, ancak serinin adını tüm zamanların en iyileriyle aynı nefese koyacak bir oyun da değil.​

:video:

Üye
Ödüller
5
7 HİZMET YILI
oynicak arkadaşlar için bir uyarı bırakıyim arada oyun fps kaybına yol açıyor bazı kısımlarda