Çözüldü Bilgisayar 16 Ram var ama 8 gb görünüyor!

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Süper Üye
Ödüller
8
8 HİZMET YILI
Selam Bilgisayar format attım.

Bilgisayar özelliklerde baktığımda 8gb ram görünmekte daha önce 16 ram görünüyodu.

Nasıl 16 ram yükseltirim yardım ederseniz sevinirim.

Öncelikle MSCONFİG denedim 8192 görünüyo en son ama 16384 almam lazım görünmüyo msconfig son olarak.

Ram kontrol ettim çıkartım taktım tekrar soldaki sağ sağ sol taktım sıkıntı yok RGB ışıklı ramler yanıyo ikiside ama 16gb ram alamadım bi türlü.

Çözüm
RAM’leri düzgün taktığından emin ol. Genellikle çift kanal (dual channel) için RAM’leri aynı renk yuvalara takmak gerekiyor. Örneğin, 1. ve 3. slot ya da 2. ve 4. slot.
RAM pinlerini ve slotları hafifçe temizleyebilirsin

MSCONFIG:

• Win + R tuşlarına bas → msconfig yazıp Enter’a bas.
  • Önyükleme (Boot) sekmesine git → Gelişmiş SeçeneklerEn fazla bellek kutucuğunu işaretleyip 16384 MB yazıp kaydet.
  • PC’yi yeniden başlat.
  • Win + I tuşlarına bas → SistemHakkında kısmına bak. Orada kullanılabilir RAM miktarını kontrol et.
  • Eğer orada “Kullanılabilir RAM 8 GB / Yüklü RAM 16 GB” yazıyorsa, RAM sınırını kaldırmamız gerekebilir.
  • RAM’leri tek...
Süper Üye
Ödüller
8
8 HİZMET YILI
2 gün uğraşma süreci sorunu çözdüm arkdaşlar teşekkürler :)

Gariban bir Sivaslı
Ultra Üye
Ödüller
11
8 HİZMET YILI
Görev yöneticisinden performans kısmına gelip bellek seçildiği zaman üstte;
Ekran görüntüsü 2025-02-28 095259.png

Bilgisayarındaki toplam ram, altta ise ;
Ekran görüntüsü 2025-02-28 095302.png

kullanılan ve boşta olan ram gözükür. Bu kısımlara bakıp atar mısın ?

ölmedim geri döndüm kaldığımız yerden devam
Süper Üye
Ödüller
6
Sosyal
6 HİZMET YILI
RAM’leri düzgün taktığından emin ol. Genellikle çift kanal (dual channel) için RAM’leri aynı renk yuvalara takmak gerekiyor. Örneğin, 1. ve 3. slot ya da 2. ve 4. slot.
RAM pinlerini ve slotları hafifçe temizleyebilirsin

MSCONFIG:

• Win + R tuşlarına bas → msconfig yazıp Enter’a bas.
  • Önyükleme (Boot) sekmesine git → Gelişmiş SeçeneklerEn fazla bellek kutucuğunu işaretleyip 16384 MB yazıp kaydet.
  • PC’yi yeniden başlat.
  • Win + I tuşlarına bas → SistemHakkında kısmına bak. Orada kullanılabilir RAM miktarını kontrol et.
  • Eğer orada “Kullanılabilir RAM 8 GB / Yüklü RAM 16 GB” yazıyorsa, RAM sınırını kaldırmamız gerekebilir.
  • RAM’leri tek tek takıp bilgisayarı başlat. Her RAM’in tek başına 8 GB gösterip göstermediğini kontrol et.
  • RAM ve Slot Uyumu: RAM’lerin frekansları (MHz) aynı mı? Farklı frekansta RAM’ler bazen tam kapasite çalışmayabilir. Aynı model RAM kullanıyorsan sorun olmaz ama farklı modellerde frekans çakışması olabilir.

Çözüm
Süper Üye
Ödüller
8
8 HİZMET YILI
Görev yöneticisinden performans kısmına gelip bellek seçildiği zaman üstte; Ekli dosyayı görüntüle 107869
Bilgisayarındaki toplam ram, altta ise ;Ekli dosyayı görüntüle 107870
kullanılan ve boşta olan ram gözükür. Bu kısımlara bakıp atar mısın ?
Msconfig Bellek sınırı ayarladım + Regedit Bilgisayar\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\Session Manager\Memory Management ClearPage 0 ' onu 1 aldım düzeldi.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...