Doğru bilinen yanlış tarih ( Çanakkale savaşı Mehmetçiğin yemek listesi )

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
~
Banlı Üye
Ödüller
3
6 HİZMET YILI
Herkese tekrar merhaba , belki sizler de duymuşsunuzdur şahsen ben askeriyede yemekhanede kocaman bir tabelada görmüştüm öncesinde okulda hocaların sık kullandığı bilgi kirliliği ağızdan ağıza dolaşan YALAN ' lardan duymuştum bu konumuzda bunu ele alacağız.

Efendim bu bilgi kirliliğine Youtube gibi mecralarda dahildir.
Bazı Youtube kanallarının prim ve çıkar için duygu sömürüsü ve istismarını anlayabilirim lakin bazı TV programlarının bunu yapmasını anlamıyorum .
Türk milletine Türkiye Cumhuriyetinde Türk televizyon ve kanallarında aslı olmayan bilgi ve kaynak verilmesini anlamıyorum.

( Anayasanın 26. maddesinin 1. fıkrasına göre “Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet resmi makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar. )

cocuklar_duymasin_da_canakkale_zaferi_hakkinda_efsane_sahne_h143725_4d709.jpg

Sağ tarafta prim için mi yoksa cahilliği için mi bilmediğim ama bunu bu şekilde ele alan TV kanalı , yönetmeni oyuncuları.
Sol tarafta ise yine prim için mi yoksa cahilliği için mi bilmediğim bunu bu şekilde servis eden bir sosyal medya kullanıcısı .
Not çok iyi ama değil mi ' VATAN KOLAY KAZANILMADI BEYLER HANIMLAR ' ...

Konumuza gelecek olursak :

Çanakkale-Savaşı-Mehmetçik-Yemek-Listesi.jpg

Çanakkale Savaşı’nda 43. Alay 1. Piyade Taburu 1. Bölük, 1917 Yılı Yemek Listesi olarak paylaşılan iaşe cetveli aslında Irak Cephesi’nde görev alan 52. Tümen 43. Alay 1. Tabur’a aittir.

Sebepler kısaca şu şekilde:
  • Listenin ilk kez yer aldığı kaynak, menünün Çanakkale’ye değil Irak Cephesine ait olduğunu gösteriyor.​
  • Çanakkale Savaşı 1917 yılında çoktan sona ermişti.​
  • Çanakkale’de 43. Alay görev almamıştı.​
  • Kaynaklar Çanakkale Cephesinde iaşe konusunda böylesi bir sıkıntı çekilmediğini söylüyor. Çanakkale Cephesi’nde Osmanlı ordusu kısa süreli kriz anları dışında açlık çekmemiş ve erzaksız kalmamıştı

Çanakkale Savaşı’nda 43. Alay 1. Piyade Taburu 1. Bölük, 1917 Yılı Yemek Listesi” olarak paylaşılan bu iaşe cetveli aslında Irak Cephesi’nde görev alan 52. Tümen 43. Alay 1. Tabur’a aittir. Bu menü İlhan Selçuk’a ait “Yüzbaşı Selahattin’in Romanı” adlı kitabın 1. cildinde yer almaktadır.

Çanakkale-Savaşı-Mehmetçik-Yemek-Listesi-Yüzbaşı-Selahattinin-Romanı-1917_1.jpg

Çanakkale-Savaşı-Mehmetçik-Yemek-Listesi-Yüzbaşı-Selahattinin-Romanı-1917_2.jpg

İlhan Selçuk bu kitabın içeriğini, yakın arkadaşı Cengiz Yurtoğlu’nun babası olan Çanakkale, Balkan, 1. Dünya ve Kurtuluş Savaşlarında savaşmış olan Selahattin Yurtoğlu’nun anılarından derlediği aile tarihinden derlemiştir. Yani kitap anı türündedir ve meşhur yemek listesi viral hâle gelmeden çok önce ilk kez 1973 yılında yayınlanmıştır.

• EVRYH7WWoAUWRfZ.jpg

Bakın bu '' zeki '' arkadaşımız da biraz düzenlemeler yaparak ve dersine çalışarak çanakkale savaşı dönemine denk getirmeye çalışmış ve aynı hikayeyi ufak dokunuşlarla tekrar piyasaya sürmüş :) Allah sizi bildiği gibi yapsın hemi .

Arkadaşlar konunun kaynağı yani gerçek kaynağı ' Osmanlı istihkak arşivleri ' dir. Onu buraya koyamayacağım çünkü hem latinize etmek gerekmektedir hem de pdf olarak bulabilmek büyük zulüm. Bakın yanlış anlaşılmasın ' ZAHMET ' değil ' ZULÜM '
    Neden derseniz ülkemizde yalan dolanın yeri çoktur ama işimize yarayacak bilgi ve kaynakların yerleri hem gizlidir hem de ulaşması zordur.
    Ben araştırmacı gazeteci değilim kimliğim yok önüme gelen her belgeyi talep edemiyorum ben gazeteci yazar değilim önüme gelen belgeyi talep edemiyorum ben önemli veyahut ünlü veya zengin bir bireyde değilim bu yüzden gücüm zar zor yetmekte.
    Siz nereden bu konuya vakıf oldunuz derseniz hem sağ taraftan hem sol taraftan gazeteci ve araştırmacıların yazı ve metinlerini okuyarak onların sunduğu kaynakları baz alarak hazırladım.

Umarım sizler için yararlı bir konu olmuştur , iyi forumlar​

☆☆Her oyun bir gün hileyi tadacaktır☆☆
Griffin Premium
Ödüller
23
8 HİZMET YILI
çok güzel anlatmışsın dostum baştan sona güzelce okudum
:peepoNice:

• Konuyu başlatan
  • Yasaklandı
~
Banlı Üye
Ödüller
3
6 HİZMET YILI
çok güzel anlatmışsın dostum baştan sona güzelce okudum
:peepoNice:
Elimden geldiğince kısa ve öz tutmaya çalışıyorum biliyorum ki ( kendimden ) insanlar hemen bilgiyi okumak isterler şunu yazarken 4 5 kere yazıp sildim en fazla bu kadar kısaltabildim beğenmenize sevindim iyi forumlar :)

Onaylı Üye
Ödüller
3
4 HİZMET YILI
harika bir anlatım kardeşim bu güzel bilgiler için teşekkürü borç bilirim

Ultra Üye
Ödüller
8
6 HİZMET YILI
bu bilgiler için uğraşman bile duygulandırıyor içim içime gençlik hala yaşıyor diyorum

• Konuyu başlatan
  • Yasaklandı
~
Banlı Üye
Ödüller
3
6 HİZMET YILI
bu bilgiler için uğraşman bile duygulandırıyor içim içime gençlik hala yaşıyor diyorum
Malesef efendim. Gençlik yaşamıyor çünkü düşünce ve hür iradeleri kanalize ediliyor. Bu yalan dolan bilgiyi okulda ve askeriyede bizlere aşılıyorlar okul kitaplarımızda dersliklerimizde saçma sapan bir kurgu ile büyüyoruz.

Size tavsiyem https://memoryhackers.org/konular/ataturkun-hazirlattigi-turk-devriminin-lise-tarih-kitabi.223024/ buyrun burada pdf olarak İlk millieğitim okul kitabını paylaştım buradan başlayabilirsiniz ve günümüzle kıyaslayın lütfen iyi forumlar :)

EskilerdeN
Süper Üye
Ödüller
5
5 HİZMET YILI
Günümüz siyasetçilerine göstermek lazım

Ultra Üye
Ödüller
8
6 HİZMET YILI
Malesef efendim. Gençlik yaşamıyor çünkü düşünce ve hür iradeleri kanalize ediliyor. Bu yalan dolan bilgiyi okulda ve askeriyede bizlere aşılıyorlar okul kitaplarımızda dersliklerimizde saçma sapan bir kurgu ile büyüyoruz.

Size tavsiyem https://memoryhackers.org/konular/ataturkun-hazirlattigi-turk-devriminin-lise-tarih-kitabi.223024/ buyrun burada pdf olarak İlk millieğitim okul kitabını paylaştım buradan başlayabilirsiniz ve günümüzle kıyaslayın lütfen iyi forumlar :)
teşekkürler

Süper Üye
Ödüller
6
5 HİZMET YILI
Güzel anlatımla doğru bilgilendirme yaptığın için teşekkür ederim dostum.

Seçkin Üye
Ödüller
6
7 HİZMET YILI
bazı dizilerde bilmeden böyle sallıyor işte :D

Süper Üye
Ödüller
8
8 HİZMET YILI
herkes işine geldigi gibi anlatıyor. kime inanacagız belli degil

• Konuyu başlatan
  • Yasaklandı
~
Banlı Üye
Ödüller
3
6 HİZMET YILI
bazı dizilerde bilmeden böyle sallıyor işte :D
Evet ama dizi ve filmlere çok aldırmıyorum çünkü yönetmenlerin açıklamalarını röportajlarını okuduğumda söylüyorlar bunun reyting amaçlı olduğunu gerçeği yansıtmadığını .
Lakin bunu filmin yada dizinin sonunda yazı olarak belirtmedikleri için insanlar gurur ve diğer duygular eşliğinde gerçek gibi algılayıp yollarına devam ediyorlar :)
Tarih kitaplardan öğrenilmelidir
herkes işine geldigi gibi anlatıyor. kime inanacagız belli degil
Kimseye. Kitaplar okunulup sonrasında elde edilen kaynaklar belgeler toplanıp ele aldığımız bir bilgiyi test ederiz .( örn : alinin 3 elması var , alinin 3 elması olduğunu bir den fazla kaynaktan elde edebiliyorsak birden fazla kaynak alide 3 yada 1 den fazla elma var diyorsa o kabul edilir ) tarihi bu metodoloji ile incelersen ve okursan kendin öğrenmiş olursun kimseden yalan yanlış bilgi edinmiş olmazsınız :) iyi forumlar

Süper Üye
Ödüller
4
7 HİZMET YILI
işte bugünler o gündeki dedelerimizin hatırası var olsun türk insanı

Ultra Üye
Ödüller
10
7 HİZMET YILI
Dostum harika bir bilgilendirme paylasmissiniz hepsini teker teker okuyacağım devamı gelsin

Süper Üye
Ödüller
6
6 HİZMET YILI
Senelerdir yanlış bilinen bir olay neredeyse her yerde Çanakkale olarak gösterilmişti. Anlatımından dolayı oldukça şanslıyım bu yazdıklarını okuyup bilgi edinme şansı buldum. Teşekkür ederim eline sağlık

Onaylı Üye
Ödüller
4
7 HİZMET YILI
çogu yerde yanlış anlatılan bilgilerin dogrulugunu araştırmak lazım ya teşekkürler

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...