Neden HTML CSS ve JS? Neden bu kadar önemli?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Onaylı Üye
Ödüller
2
4 HİZMET YILI
html-CSS-Java öğrenmenizde çok fayda var zamanında pawno dili ile uğraşıyordum dil bile denmez :D bazen diyorum ki erkenden keşke html css öğrenseydim kafama yazık. Konu yararlı ellerine sağlık.

Üye
Ödüller
2
5 HİZMET YILI
coderların ana babası çünkü knk bir de onun dışında adam gibi bir şey yok

Onaylı Üye
Ödüller
2
3 HİZMET YILI
Hepsini lisede öğrendim ve hala zaman zaman işime yarıyor

Onaylı Üye
Ödüller
4
3 HİZMET YILI
Güzel ve aydın anlatım stili başarılarının devamını dilerim

Onaylı Üye
Ödüller
9
8 HİZMET YILI
Googleda bulamayacağımız bilgiler senden öğrenmek güzeldi.

Onaylı Üye
Ödüller
2
3 HİZMET YILI
çok detaylı, akılda soru bırakmayan cinsten mükemmel bir anlatım yapmışsın. tebrikler.

Süper Üye
Ödüller
5
6 HİZMET YILI
bunu öğrenmek için beni gerçekten motive ettin

Onaylı Üye
Ödüller
9
9 HİZMET YILI
Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim. Birisi sormuş eğitim var mı diye, eğitimden ziyade yayın açıyorum, kodlama yapıyorum. Yeri geldiğinde de soran olursa anlatıyorum. Uğramak istersin belki.

Uzman Üye
Ödüller
8
8 HİZMET YILI
öğrenene kadar başıma cok ağrılar girdi eskiler...
teşekkürler konu icin

Onaylı Üye
Ödüller
6
7 HİZMET YILI
Çok güzel ve detaylı bir anlatım gerçekten teşekkürler okuyup zaman ayırdık :)

Üye
3 HİZMET YILI
a sim voce pode me indicar um curso pq eu to com um pouco de duvida ainda, em css ??
Selam, iyi günler!

Bu gün sizlere başlıkta gördüğünüz gibi html, css vs js dillerinin önemini, kullanım yerlerini anlatacağım. Aslında bu konudan önce "webste neden bu kadar önemli?" sorusuna cevap vermem gerekli. Website ve web servisleri sayesinde uygulamalarmıza patch, online alışveriş, kendimizi ve yaptığımız işleri tanıtabiliyoruz. Bunlardan farklı olarak, "memoryhackers.org" gibi forum sitelerini kurup insanlarla belirli konular hakkında tartışabiliyoruz. Daha da ileri gidersek sosyal media, web tabanlı oyunlar bile yapabiliyoruz. Müşteri yani client ile bire bir, canlı canlı görüşebiliyoruz. Belki sayamadığım bin farklı kategori, bin farklı hizmet...

html-hyper-text-transfer-protokol-nedir-ne-ise-yarar-800x400.jpg

HTML Nedir?

Çoğu insanın yanlış bildiği bir konu. "HTML bir progamlama dilidir." HAYIR! HTML sadece işaretleme dilidir. Nedir peki bu işaretleme dili? Progamlama dili ile aralarındaki fark nedir?
  • İşaretleme dili, metin işlemesi için kullanılır.
  • İşaretleme dili, tanımlama için kullanılır.
  • İşaretleme dili, çalıştırılabilir bir komut dosyası oluşturmaz.
  • İşaretleme dili okuma ve yorumlama üzerine ilerler.
  • İşaretleme dili, mantıksal operator, değişken, değer, döngü gibi komutları bünyesinde barındırmaz. (Örn: 2+2 işleminin sonucunu bulamazsınız.)
HTML dışında başka hiçbir dil işaretleme dili olarak kabul edilmez. Website, sadece ve sadece HTML dosyasını okur. Bildiği tek bir dil HTML'dir. HTML'in bu kadar sade bir dil olması onu basit ve tek kurallı olmasını içerir. "<" aç, tagını yaz ve ">" ile kapat. En çok kullanılar HTML DOM nedir, onlara bakalım.

• <html>HTML</html> => İçerisine html kodları yazılacağını belirtilen tag. Sayfa içerisinde sadece 1 defa kullanılır ve bütün taglar bunun içerisine yazılmak zorundadır.
  • <head>Tag</head> => Sayfa hakkında ön bilgileri barındırır. İçerisine sadece tarayıcının bizlere sunduğu meta ve taglar yazılabilir.
  • <body>İçerik</body> => Kullanıcıların gördüğü kısımdır. İçeriklerin hepsi buranın içerisine yazılmak zorundadır.
  • <div>İçerik</div> => Kutu anlamına gelir. Elementleri kaplamak için kullanırız.
  • <a href="
    Bağlantıları görmek için lütfen Giriş Yap
    ">İçerik</a> => Yönlendirmek için kullanırız. Tıklandığı zaman "href" içerisindeki adrese yönlendirir kullanıcıyı.
  • <ul>İçerik</ul> => Bir liste kapsayıcısını belirtir. İçerisine li elementi ile kullanırız.
  • <li>İçerik</li> => Listenin elementini belirtmek için kullanırız. İçine yazılanlar ul kapsayıcısının elemanıdır.
  • <h1>İçerik</h1> => Paragraf başlığını belirtmek için kullanırız. H1 ve H6 arasında boyutları mevcuttur.
  • <p>İçerik</h1> => Paragraf oluşturmak için kullanılır.
  • <button>İçerik</button> => Button oluşturmak için kullanır. Geriye click eventini fırlatır.
  • <input type= " text " > => Kullanıcıdan değer almak için kullanılır. Rádio, texto, e-mail gibi tipleri vardır.
Bunlar gibi, yüzlerce farklı DOM bulunmaktadır. Bu yazdıklarım en bilindik ve en çok kullanılanlar. Bunlar ile websitemizde tanımlanmış elemento oluşturuyoruz.

css-code.jpg

CSS Nedir?

HTML'de olduğu gibi CSS'de bir progamlama dili değildir. Fakat HTML gibi işaretleme dili değildir. CSS kendine özgü, stillendirme dilidir. HTML gibi sadece tek çeşitli bir dildir. Başka stillendirme dili yoktur, tarayıcı sadece CSS dilinden anlar. CSS'in komutlarına gore HTML elementlerini stillendirir. Rengini, şeklini, konumunu, hizalanmasını, boyutunu hatta animasyonunu CSS ile yaparız.

• Stillendirme dili, kendine özgü kuralları vardır, dışarısına çıkılamaz.​
  • Stillendirme dili, dişarıdan değer alamaz, değer okuyamaz.​
  • Stillendirme dili, operador mantıksal, değişken, değer, döngü gibi komutları bünyesinde barındırmaz. (Ordem: 2+2 işleminin sonucunu bulamazsınız.)​
  • Stillendirme dili, tanımlama için kullanılmaz.​
  • Stillendirme dili, çalıştırılabilir komut dosyası içermez.​
CSS kullanmak için biraz ezber gerekiyor. Biraz da emir dinlemek gerekiyor. Kafanıza göre stil yazamazsınız. CSS'in size sunduğu komutlar dışı komut kullanamazsınız yani. HTML'de yazdığım gibi em çok kullanılan CSS dizilerini yazmak isterdim fakat az önce dediğim gibi ezber isteyen bir dildir ve o kadar fazla içeriği vardır ki yazmaya gözüm korkuyor xD

o-que-da-para-fazer-com-javascript.png

JavaScript Nedir?

HTML'de olduğu gibi JavaScript bir progamlama dili değildir yazmak isterdim fakat yalan söylemiş olurum. JavaScript HTML e CSS'den bağımsız olarak bir progamlama dilidir. İçerisinde mantıksal operator, döngüler ve değişkenler barındırırlar. Peki JavaScript'i bu kadar değerli yapan şey nedir? Bunun tek bir cevabı vardır o da NodeJS. NodeJS, o JavaScript kodlarınızı sunucu tarafında çalıştırmanızı sağlar. Böylelikle lado do servidor işlerinizi yaptırabilirsiniz. Abra o arquivo JavaScript 2 para o usuário. O lado do cliente está usando JavaScript e o lado do servidor usando NodeJs.

Client Side üzerinde yazılan JavaScript çalıştırılmak için bir kural belirlenmez. Tarayıcı üzerinden bu kodlara erişilebilir ve değiştirilebilir. Genellikle eventlere cevap vermek için kullanılır. Mesela site üzerinden bir buttona basıldığı zaman bir şey yaptırmak istiyorsanız JavaScript file Click eventini yakalamanız gerekli. Genellikle bu tür işleri yapmak için kullanılır. JavaScript'em temelidir.

Server Side üzerinde yazılan JavaScript kodlarını çalıştırmak no NodeJS ile çalıştırmamız gerekmekte. Bu kodlara dişarıdan kimse erişemez ve değiştiremez. SQL bağlantıları, veri alıp vermek, veri okumak için kullanılır. Kısacası arkaplan sistemleri yazılır. Em primeiro lugar, faça o login olayı. Giriş yapıldığı zaman SQL ile bağlantı kurar, kullanıcının kullanıcı adı, şifresini kontrol eder. Duruma göre yönlendirme ve işlemler yapar. JavaScript'i değerli ünlü yapan kısım burasıdır. Web sağlayıcısını sunucu tarafına taşıdığı için çoğu işi yapmamızı sağladı. Basit örnekler verecek olursak discord ile bağlantı kurar ve discord bot kodlamamızı sağlar. API'ler ile siteler arası ilişki kurar, bağımsız veri alıp vermeyi sağlar.

JavaScript'i övdük. Biraz da gomelim. Diğer progamlama dillerine göre nelerin kötü olduğuna bakalım. Programa dileri ile haşır neşir olanlar iyi bilir. JavaScript'in OOP ( Object Oriented Programming ) kısmı çok zayıftır. ES6 ile gelen Class yapıları ile bu düzeni kapatmak istediler. Fakat JavaScript doğası gereği OOP'si hiçbir zaman C# ve ya daha detaylı diller ile aynı düzey olamaz. JS'de kullandığımız Class yapıları aslında objedir. Doğası gereği OOP güçlü olmuyor. Eğer çok güçlü olsaydı, belki şu an çok farklı konuları konuşuyor olurduk...

FILHO

Tamanho HTML CSS e JavaScript hakkında temel ve bilinmesi gereken şeyleri anlattım. Umarım sizlere yardımcı olmuşumdur ve bilgilendirmişimdir. Bilgili arkadaşlar yanlış bildiğim bir yer fark ederlerse yoruma yazmalarını rica ediyorum. Hızla düzeltirim. Kendimi tanıtmak gerekirse ben Batuhan, 7 anos yazılım sektörü içerisindeyim. Filho, profissional de 4 anos, olarak işler yapıyorum. Ulaşmak isterseniz "ZyraPasaa # 2802" ekleyebilirsiniz veya "zyrapasaa" instagram adresinden takip edebilirsiniz. Ayrıca sormak istediğiniz farklı sorular olursa yorumlarda cevap vereceğime emin olabilirsiniz. Benlik bu kadar, ZyraPasaa fora xD
voce poderia me indicar um curso pq eu tenho apetição para programação e estou começando por html.

Ultra Üye
Ödüller
6
Sosyal
4 HİZMET YILI
Güzel bir yazı olmuş adeta makale niteliğinde elinize sağlık

Üye
Ödüller
1
5 HİZMET YILI
yorumdaki arkadaşlar gerçekten faydalı paylaşımlar yapmış
herkese teşekkürlerimi sunuyorum.<3

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...