Tarihteki sizi en çok etkiliyen savaşlar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
ég ríf ykkur í bita
Süper Üye
Ödüller
6
6 HİZMET YILI
Ankara Savaşı Timur der susarım :D
Post automatically merged:

Sonuçta silahlı saldırı olmadı mi dostum iyi araştır savaş mi değil mi öğren
savaş olması için öncelikle meclis tarafından ilan edilmesi gerek her silahlı eylem savaş değildir o senin dediğin afrika kenar mahalle ülkelerinde bile olmuyor bu dünyada balina öldüğü için bile yas ilan eden kültürler var yas ilan etmek her zaman için bir savaş sonucu değildir kaldıki resmi olarak genelkurmay başkanı bildiriyi imzalamadı yani resmi olarak darbe demek imkansız çünkü karşılıklı muhatap yok ancak girişimi denebilir.

Son düzenleme:
Onaylı Üye
4 HİZMET YILI
Ankara Savaşı Timur der susarım :D

savaş olması için öncelikle meclis tarafından ilan edilmesi gerek her silahlı eylem savaş değildir o senin dediğin afrika kenar mahalle ülkelerinde bile olmuyor bu dünyada balina öldüğü için bile yas ilan eden kültürler var yas ilan etmek her zaman için bir savaş sonucu değildir kaldıki resmi olarak genelkurmay başkanı bildiriyi imzalamadı yani resmi olarak darbe demek imkansız çünkü karşılıklı muhatap yok ancak girişimi denebilir.
TM sizin dediğiniz olsun

Onaylı Üye
Ödüller
8
9 HİZMET YILI
TM sizin dediğiniz olsun
Anlatmaya çalıştığımız da bu senin, benim veya 15 milyon 50 milyon kişinin demesi doğru olduğu anlamına gelmiyor.
Darbe oldu diyorsun eee cumhurbaşkanı değişmedi asker yönetime el koymadı. genel kurmay başkanı duruyor
nasıl darbe oluyor ? Darbe gecesi sabaha kadar izleseydin sabah bütün televizyonların, gazetelerin darbe (girişimi) önlendi yazısını görürdün

Onaylı Üye
4 HİZMET YILI
Anlatmaya çalıştığımız da bu senin, benim veya 15 milyon 50 milyon kişinin demesi doğru olduğu anlamına gelmiyor.
Darbe oldu diyorsun eee cumhurbaşkanı değişmedi asker yönetime el koymadı. genel kurmay başkanı duruyor
nasıl darbe oluyor ? Darbe gecesi sabaha kadar izleseydin sabah bütün televizyonların, gazetelerin darbe (girişimi) önlendi yazısını görürdün
Ben de dıyorum ki güzel kardeşim
Darbenin olup olmaması konu değil konuyu saptama ben dıyorum ki sizin dedikleriniz eskide kaldı o dediklerin olması için büyük devletlerin Türkiye’yi ele alması yönetimi ele geçirmesi bunu hiçbir ülke yapamaz nifus çoğaldı insanlar çoğaldı dediğin savaşlar 90 lı yıllarda devletler ele geçirildi kışkırtmalar oldu
Su zamanda zaten feto denen pisliğin amacı kışkırtma yapmak gidio de TC yi ele geçiremez bu
Zaten ben de biliyorum bi işin tamamlanması sonuca varır darbe tamamlanmadı girişimde bulundu tamam da onca şehit verildi bu da bi savaş anlamına geliyor su tabancasıyla ateş etmediler silahla tankla ateş ettiler bu savaş olmuyor mu bu su savaşı mı gidin araştırın iyice bilmediğiniz çok şey var

Darbenin olup olmaması konu değil konuyu saptama ben dıyorum ki sizin dedikleriniz eskide kaldı o dediklerin olması için büyük devletlerin Türkiye’yi ele alması yönetimi ele geçirmesi bunu hiçbir ülke yapamaz nifus çoğaldı insanlar çoğaldı dediğin savaşlar 90 lı yıllarda devletler ele geçirildi kışkırtmalar oldu
Su zamanda zaten feto denen pisliğin amacı kışkırtma yapmak gidio de TC yi ele geçiremez bu
Zaten ben de biliyorum bi işin tamamlanması sonuca varır darbe tamamlanmadı girişimde bulundu tamam da onca şehit verildi bu da bi savaş anlamına geliyor su tabancasıyla ateş etmediler silahla tankla ateş ettiler bu savaş olmuyor mu bu su savaşı mı gidin araştırın iyice bilmediğiniz çok şey var
Türkiye’ye savaş düzenlediler siz hala gelmjs 15 Temmuz savaş değil diyorsunuz her savaş eskilerdeki gibi binlerce insanın ölmesi değil burda yüzlerce insan öldü halk karşılık verdi
Sikahlar uçaklar ateş açtı bunlar savaş değil mi konu burdan geldi hala savaş değil dıyorsunuz

Türkiye’ye savaş düzenlediler siz hala gelmjs 15 Temmuz savaş değil diyorsunuz her savaş eskilerdeki gibi binlerce insanın ölmesi değil burda yüzlerce insan öldü halk karşılık verdi
Sikahlar uçaklar ateş açtı bunlar savaş değil mi konu burdan geldi hala savaş değil dıyorsunuz
Zaten sonuca varmadıkları için darbe gerçekleşmiş olmuyor onu biz de biliyoruz ama gelmjs burda savaş değil dıyorsunuz tamam darbe girişimi zaten sonuç elde etmedikleri için darbe tamamlanmıs olmuyor girişim oluyor ama savaş olmadığını nerden kanıtlıyorsunuz onu anlamış değilim

Son düzenleme:
Onaylı Üye
Ödüller
8
9 HİZMET YILI

Zaten sonuca varmadıkları için darbe gerçekleşmiş olmuyor onu biz de biliyoruz ama gelmjs burda savaş değil dıyorsunuz tamam darbe girişimi zaten sonuç elde etmedikleri için darbe tamamlanmıs olmuyor girişim oluyor ama savaş olmadığını nerden kanıtlıyorsunuz onu anlamış değilim
Tartışmıyacam Haklısın emir

Onaylı Üye
4 HİZMET YILI
Onaylı Üye
Ödüller
8
9 HİZMET YILI
Konu ordan gelmedş lütfen geçmiş mesajları oku konudan konuya zıplama gatdaş

Gardaş
benim tek konum buydu zaten sen zıpladın konudan konuya. Şehitlerimizin olduğunu ben bilmiyor muyum, ruhları şad mekanları cennet olsun ama konu o değildi

Onaylı Üye
4 HİZMET YILI
benim tek konum buydu zaten sen zıpladın konudan konuya. Şehitlerimizin olduğunu ben bilmiyor muyum, ruhları şad mekanları cennet olsun ama konu o değildi
Konu zaten savaştan geldi siz savaş olduğunu kabul etmediniz ben de bunlar saklanbaç oynamıyor şehitler verdik ateşli saldırı olduğunu söylüyorum sma siz cahil insanlar hala savaş olduğuna inanmıyorsunuz fetoyu savunur gibi herkes savaş olduğunu kabullenirken siz hala savaşa inanmıyorsunuz konu ordan şehitlere geldi gardasm
Amin

Üye
4 HİZMET YILI
Konu zaten savaştan geldi siz savaş olduğunu kabul etmediniz ben de bunlar saklanbaç oynamıyor şehitler verdik ateşli saldırı olduğunu söylüyorum sma siz cahil insanlar hala savaş olduğuna inanmıyorsunuz fetoyu savunur gibi herkes savaş olduğunu kabullenirken siz hala savaşa inanmıyorsunuz konu ordan şehitlere geldi gardasm
Amin
Emir kardeşim sen burada doğru söylüyorsun olayı tam anlamasam da bu. Mesajdan anlamış oluyorum savaş olduğuna inanmadıklarına dair
Kardeşime de okulda savaş olduğunu vs hepsini anlatmışlar ki bas bariz ortada hepsi savaş olduğuna neden inanmıyorlar bilmiyorum ama sonuçta darbe girşimi darbe kendisi değil ama diğer arkadaş baya ısrarcı savaş olmadığına dair
Bana kalırsa darbe değil girişim ama kesin savaş açtılar bize orası net ve gerçek

Onaylı Üye
Ödüller
8
9 HİZMET YILI
Emir kardeşim sen burada doğru söylüyorsun olayı tam anlamasam da bu. Mesajdan anlamış oluyorum savaş olduğuna inanmadıklarına dair
Kardeşime de okulda savaş olduğunu vs hepsini anlatmışlar ki bas bariz ortada hepsi savaş olduğuna neden inanmıyorlar bilmiyorum ama sonuçta darbe girşimi darbe kendisi değil ama diğer arkadaş baya ısrarcı savaş olmadığına dair
Bana kalırsa darbe değil girişim ama kesin savaş açtılar bize orası net ve gerçek
ben inanmıyorum falan dediğimi hatırlamıyorum. sadece darbe değil girişim dedim

Üye
Ödüller
1
5 HİZMET YILI
konu çözüldümü?

konu çözüldümü?

Onaylı Üye
Ödüller
8
8 HİZMET YILI
Plevne savunması diyebilirim. Osmanlı'nın Gazi Osman Paşa önderliğinde Plevne'yi (bugün ki Bulgaristan sınırlarında diye biliyorum) Rus ve Rumen taarruzlarına karşı 145 gün savunması ve sonucunda çaresizlik içinde orduyla birlikte teslim oluyor...

Onaylı Üye
Ödüller
8
9 HİZMET YILI
Plevne savunması diyebilirim. Osmanlı'nın Gazi Osman Paşa önderliğinde Plevne'yi (bugün ki Bulgaristan sınırlarında diye biliyorum) Rus ve Rumen taarruzlarına karşı 145 gün savunması ve sonucunda çaresizlik içinde orduyla birlikte teslim oluyor...
Aynen rus çarı bile gazi osman paşanın kılıcını almamış ve böyle büyük bir konutanın kılıcını alamam demiş

~
Banlı Üye
Ödüller
3
6 HİZMET YILI
24 Nisan 1877 - Ruslar Osmanlı devletine harp ilan ettiler.
25 Ekim 1877 - Grandük Nikolay Nokolayeviç kumandasında Plevneyi kuşattılar
3 ay süren muharebelerden sonra şehirde yiğecek kalmamış cephane tükenmiştir , kaleye gelecek olan lojistik destek ve gelecek olan iaşe yolları Rusya kontrolündedir
Tabiri caiz ise Osman Paşa köşeye sıkıştırılmıştır.

Grandük Nikolay Nokolayeviç Gazi Osman Paşaya bir ultimatom gönderir ;
Mareşal hazretleri zati devletinize aşağıdaki hususları bildirmekten şeref duyarım
Gorna , Dubnik ve Telişte ki Türk kıtaları esir edilmiştir , Rus ordularıda Osikova ve vraçya mevzilerini ele geçirmiştir.
Plevne çarlık muhafızları ve topçulardan oluşan bir kolordu ile takviye edilmiş ve kuşatılmıştır.
Bundan böyle hiçbir iaşe ve yardım alamazsınız . İnsaniyet namına mesuliyeti size ait olacak daha fazla kan dökülmesine mani olmak üzere sizi teslim şartlarını konuşmaya davet ediyorum..

Gazi Osman Paşa' nın cevabı ;
Kumandanlığını yaptığım Türk ordusu cesaret , şecaat ve enerjilerini ispat etmekten hiçbir zaman geri kalmamışlardır , yapılan bütün savaşlarda muzaffer olmuşlardır bu sebepler Çar kendi muhafızlarını bile topçuları ile birlikte buraya takviyeye göndermiştir.
Gorna Dubnik ve Teliş malubiyetleri burada bulunan kıtalarımın teslim olmaları yardım yollarının kesilmiş olması ordumu teslim etmem için yeterli sebep değildir.
Bu suretle askerlerimin şevkinden hiçbir şey eskilmemiştir , Türk askeri şerefini muhafaza etmek için yapmaları gereken her şeyi henüz yapmamışlardır.
Bu güne kadar vatanımız uğurunda seve seve kan döktük teslim olmaktansa buna devam ederiz .
Dökülen kanların mesuliyetine gelince , bu dünyada da öteki dünyada da bu harbe sebep olanların üzerine olsun.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gazi Osman Paşa tüm imkansızlıklara rağmen 10 günde işgal edilmesi ön görülen Plevneyi 145 gün boyunca müdafaa etmiştir..

Osman Paşa kışın acımasızlığına askerlerinin yaralı olmasına ve açlığa rağmen kendisinden sayıca üstün düşmana karşı talihini bir kez daha deneyecek ve şu sözleri sarf edecekti ;

Bu teşebbüsün muvaffak olmayacağı gün gibi aşikar , fakat vatanımızın şerefi ve ordumuzun şöhreti bizim böyle son ve çılgın bir teşebbüse girişmemizi vacip kılar...

42 bin kişilik Türk kuvveti 72 topla 130 bin Rus ve Romanya askerine ve 450 top a karşı taarruza geçildi.

( Düşünsenize ölümü kucaklamaya doğru koştuğunuzu )

3 muhasara çemberinden 2 sini yarmaya muvaffak oldu . Fakat teslim olmaya mecbur kaldı ( ağır yaralanarak )

PLEVNE KAHRAMANLARI , HARBİN TALİHİNİ DEĞİŞTİREMEDİLER. AMA TÜRK ORDUSUNUN ASKERLİK ŞEREFİNİ KURTARMIŞ OLDULAR..

Rus Çar ' ı tarafından Gazi Osman Paşanın kılıcı teslim alınmamıştır çünkü savaş adil bir şekilde olmamıştır 1/10 savaşılıp her defasında yenilgiye uğramıştır bu yüzdende kılıç teslim alınmamıştır. Kahramana hediye edilmiştir..

-Tarafların güçleri -

Osmanlı ----- Rusya / Romanya

İlk Muharebe 12.000 İlk Muharebe 25.000 Rus
İkinci Muharebe 20.000 İkinci Muharebe 60.000 Rus
Üçüncü Muharebe 40.000 Üçüncü Muharebe 130.000 Rus ve 43.000 Rumen
Dördüncü Muharebe 20.000 Dördüncü Muharebe 200.000'den fazla Rus ve Rumen

KAYIPLAR

5.000 ölü ve 15.000 yaralı 40.000 esir (Tamamı muharip değil) -------- Rus Ordusu 60.000+ ölü ve yaralı,Rumen Ordusu 10.000+ ölü ve yaralı.

Bu savaşla ilgili Gazi Osman Paşanın yanında savaşmış Talat bey in kitabını önerirdim ama telif hakkı varmı ve kurallara aykırımı bilmiyorum ama kitapçılarda veyahut sarraflarda rahatlıkla bulabileceğiniz bir kitaptır okumanızı tavsiye ederim hem Türk kaynakları hem Rus kaynaklarından da faydalanmış ve eserini bu şekilde tamamlamış bir kitaptır.

Evet bu beni çok etkileyen Türk tarihinden bir savaştır ve her seferinde ağlatır.

Şimdilerde bazı tarihçilerimiz Osmanlının 1. dünya harbinde ve öncesinde her cephede çok büyük yenilgilere uğradığını dile getirirler .. Haklılar bunlar çok büyük yenilgiler umarım tarih bir gün aynı cephelerde eşit koşullarda cenk etmeyi de nasip eder.. ve o gün o tarihçileri de en öne koyarız ki yenilginin ne olduğunu doğru şekilde lugatlarına katarlar .

Son düzenleme:
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...