Yıllık Bilgisayar Kasa Temizliği (Bolca Görsel içerir)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
🟨🟨🟨🟨🟨🟨🟨🟨🟨🟨🟨
Ultra Üye
Ödüller
9
8 HİZMET YILI
Merhaba dostlar Dün akşam pc 30 dakika ara ile iki kez kendini kapattı. Bios 'dan sıcaklık değerlerine bakınca işlemci ve ekran kartı cayır cayır yanıyordu.
Kendi dilinde Yıllık Bakımının Geldiğini Söylüyordu bana :)

Adana 'da yaşıyorum ve Güneşe ateş etme mevzuları yavaştan başlıcak konuma gelmişti :D , gerçekten de neredeyse tüm hava kanalları tozla doluydu soğutma bileşenlerini görevini yapamıyordu,
daha fazla öteleyemezdim ve kolları sıvayıp başladım kasa bileşenlerini tek tek sökmeye.

ilk olarak kasa fanlarını , Sonrasında Ekran kartı , İşlemci soğutucusu, işlemci, Güç kaynağı ve ramleri sökmek ile başladım ,
7.jpeg

Klasik temizleme malzemesi Islak mendil ile Kasa fanlarını temizledim.
Daha sonra ise ekran kartı fanlarımı söktüm, iyi ki bu fan tasarımına sahip bir ekran kartı aldığım için bir kez daha memnun oldum (tek vida ile fanı sökülebiliyor).

Sonrasında ise beni en çok uğraştıran İşlemci Soğutucusuna sıra geldi , petekleri ıslak mendil ile silmeye çalıştım ancak baktım ki istediğim gibi temizlenmiyor,
Aldım elime hortumu bahçe sular gibi tazzikli su ile güzelce yıkadım (Kulede elektronik bir bileşen olmadığı için buna cesaret edebildim)
Gerçekten de ufacık peteklerin araları tertemiz oldu. Suyun fazlasını atmak için Saç kurutma makinasından yardım aldım
ve sonrasında Güneşe koydum (yaklaşık 30 dakika ve her 10 dakikada bir Kuleyi farklı yönlere çevirdim Tamamen Su kalmasın diye).

10.jpeg

Anakartı Söküp Güzelce temizledim ve boşalan kasa içerisini de ıslak mendil ile tozlardan arındırdım.
5.jpeg

6.jpeg

Tüm bileşenlerin temizlendiğine karar verdikten sonra başladım Etrafa dağılmış parçaları tek tek montaj etmeye ; işlemci üzerine nohut büyüklüğünde termal pasta sürüp kartvizit yardımı ile tüm alanı ince bir tabaka haline getirdim.
(İşlemci soğutucumun performansından çok memnunum ancak Demontaj ve Montajı baya yoruyor)

1.jpeg

3.jpeg

Temizlik sonucunda Parçalar Yeni Gibi oldu , Sıra Geldi Yaptığım Temizlik ve Termal Pasta yenileme işlemin faydasını Görme kısmına.

Fx 6300 İşlemci kullanıyorum Standart olarak @3.5 GHz Saat Hızıyla geliyor, Ancak Emektarım Beni 1 yıl daha idare etsin işimi görsün diye @4.5 GHz 'e hız aşırtma işlemi yaptım

1.jpg

Yaklaşık 20 Dakika kadar Stress ve Stabilite Testine Soktum

4.jpg

Masamdaki dijital saat oda sıcaklığını 30 Derece gösteriyordu ve %100 yük altındaki işlemcimin 63 derecede sabitlendiğini görmek beni mutlu etti ,
Tecrübelerime göre 2-3 gün sonra bu sıcaklık değerleri termal pastanın etkileşiminin daha stabil hale gelip düşeceği yönünde.

Donanım Özelliklerim:
İşlemci Amd Fx 6300 @4.5GHz
Anakart: Asus m5a07 R2.0
Ram: Kingston Ddr 3 1600MHz
Ekran Kartı: Sapphire Rx 580 8 Gb Special Edition
Güç Kaynağı: Aero Cool 850 Watt 80+ Plus
İşlemci Soğutucusu: Zalman Cnps 14x
Ssd: 120 Gb
Hdd: 1 TB + 640 Gb

Tavsiye : Bilgisayarlarımızın bakımını belli dönemlerde Yapmak yada Gerekli Tecrübeye sahip değilseniz Yaptırmak, hem bileşenlerin ömrünü uzatır hemde performans kaybı yaşamamamızı sağlar.

51.gif

Son düzenleme:
ROYAL FLUSH
Süper Üye
Ödüller
7
9 HİZMET YILI
reis çok saol işime yaradı görsellerle birlikte

ég ríf ykkur í bita
Süper Üye
Ödüller
6
6 HİZMET YILI
baya baya her şeyi anlatmışşın teşekkürler lakin bir sorum olacak fanları temizlerken yani hava tutarken bir cubuk ile sabitlenmesi gerekiyor denmişti bu doğru mu ?

Onaylı Üye
Ödüller
4
6 HİZMET YILI
ben de sadece süpürgeyle çekiyorum :D

🟨🟨🟨🟨🟨🟨🟨🟨🟨🟨🟨
Ultra Üye
Ödüller
9
8 HİZMET YILI
baya baya her şeyi anlatmışşın teşekkürler lakin bir sorum olacak fanları temizlerken yani hava tutarken bir cubuk ile sabitlenmesi gerekiyor denmişti bu doğru mu ?

Hava tutarak temizlemek benim içime sinmiyor , tek tek fan yapraklarını ıslak mendil ile siliyorum tertemiz yeni gibi oluyor, Ancak kompresörün var ise hava tutarak da yapabilirsin bir yere sabitleyip.

Ancak kompresörü olmayan arkadaşlara uyarı kurnazlık edip Fön makinasıyla Bileşenleri temizlemeye kalkmayın Sıcak Hava bileşenlere zarar verebilir (Soğuk üfleme ayarı var ise bir zararı olmaz).

Süper Üye
Ödüller
3
6 HİZMET YILI
iyi emek verip uğraşmışsın kardeşim bir tavsiyede şu anakart gibi temizliği zor olan ürünlerde tiner kullanabilirsin hem yolları açar hemde ucucu olduğu için zarar vermez

Hayallerde yaşanabilseydi güzeldi
Seçkin Üye
Ödüller
6
6 HİZMET YILI
Kanka güzel detaylı bir bakım olmuş

ég ríf ykkur í bita
Süper Üye
Ödüller
6
6 HİZMET YILI
Hava tutarak temizlemek benim içime sinmiyor , tek tek fan yapraklarını ıslak mendil ile siliyorum tertemiz yeni gibi oluyor, Ancak kompresörün var ise hava tutarak da yapabilirsin bir yere sabitleyip.

Ancak kompresörü olmayan arkadaşlara uyarı kurnazlık edip Fön makinasıyla Bileşenleri temizlemeye kalkmayın Sıcak Hava bileşenlere zarar verebilir.
anladım ilginiz için teşekkür ederim.

Seçkin Üye
7 HİZMET YILI
Bunu her yıl yapmak lazım, usta çok güzel yapmış herkese önerilir. Sonra ağlamamak için

Onaylı Üye
Ödüller
6
8 HİZMET YILI
Virüste evde sıkılan çoğu kişi yapmıştır bence.Temizleyip ilk açma tuşuna bastığında büyük bi haz veriyo. :D

🟨🟨🟨🟨🟨🟨🟨🟨🟨🟨🟨
Ultra Üye
Ödüller
9
8 HİZMET YILI
@beyaz_01 kullandığın termal macunu tavsiye edermisin

Benim kullanmış olduğum termal pasta Ucuz 15-20 lira gibi bir fiyata almıştım 2 yıldır işimi görüyor. Tabiki paraya kıyıp testlerde ısı iletme performansı kanıtlanmış termal pasta almak daha iyi olur.

Virüste evde sıkılan çoğu kişi yapmıştır bence.Temizleyip ilk açma tuşuna bastığında büyük bi haz veriyo. :D

Aynen öyle Besmele çekip power tuşuna basınca görüntü gelmesi ve emeğinin karşılığını görmek iyi haz veriyor. :D

Banlı Üye
8 HİZMET YILI
Merhaba dostlar Dün akşam pc 30 dakika ara ile iki kez kendini kapattı. Bios 'dan sıcaklık değerlerine bakınca işlemci ve ekran kartı cayır cayır yanıyordu.
Kendi dilinde Yıllık Bakımının Geldiğini Söylüyordu bana :)

Adana 'da yaşıyorum ve Güneşe ateş etme mevzuları yavaştan başlıcak konuma gelmişti :D , gerçekten de neredeyse tüm hava kanalları tozla doluydu soğutma bileşenlerini görevini yapamıyordu,
daha fazla öteleyemezdim ve kolları sıvayıp başladım kasa bileşenlerini tek tek sökmeye.

ilk olarak kasa fanlarını , Sonrasında Ekran kartı , İşlemci soğutucusu, işlemci, Güç kaynağı ve ramleri sökmek ile başladım ,
Ekli dosyayı görüntüle 42266

Klasik temizleme malzemesi Islak mendil ile Kasa fanlarını temizledim.
Daha sonra ise ekran kartı fanlarımı söktüm, iyi ki bu fan tasarımına sahip bir ekran kartı aldığım için bir kez daha memnun oldum (tek vida ile fanı sökülebiliyor).

Sonrasında ise beni en çok uğraştıran İşlemci Soğutucusuna sıra geldi , petekleri ıslak mendil ile silmeye çalıştım ancak baktım ki istediğim gibi temizlenmiyor,
Aldım elime hortumu bahçe sular gibi tazzikli su ile güzelce yıkadım (Kulede elektronik bir bileşen olmadığı için buna cesaret edebildim)
Gerçekten de ufacık peteklerin araları tertemiz oldu. Suyun fazlasını atmak için Saç kurutma makinasından yardım aldım
ve sonrasında Güneşe koydum (yaklaşık 30 dakika ve her 10 dakikada bir Kuleyi farklı yönlere çevirdim Tamamen Su kalmasın diye).

Ekli dosyayı görüntüle 42270

Anakartı Söküp Güzelce temizledim ve boşalan kasa içerisini de ıslak mendil ile tozlardan arındırdım.
Ekli dosyayı görüntüle 42272

Ekli dosyayı görüntüle 42273

Tüm bileşenlerin temizlendiğine karar verdikten sonra başladım Etrafa dağılmış parçaları tek tek montaj etmeye ; işlemci üzerine nohut büyüklüğünde termal pasta sürüp kartvizit yardımı ile tüm alanı ince bir tabaka haline getirdim.
(İşlemci soğutucumun performansından çok memnunum ancak Demontaj ve Montajı baya yoruyor)

Ekli dosyayı görüntüle 42276

Ekli dosyayı görüntüle 42278

Temizlik sonucunda Parçalar Yeni Gibi oldu , Sıra Geldi Yaptığım Temizlik ve Termal Pasta yenileme işlemin faydasını Görme kısmına.

Fx 6300 İşlemci kullanıyorum Standart olarak @3.5 GHz Saat Hızıyla geliyor, Ancak Emektarım Beni 1 yıl daha idare etsin işimi görsün diye @4.5 GHz 'e hız aşırtma işlemi yaptım

Ekli dosyayı görüntüle 42283

Yaklaşık 20 Dakika kadar Stress ve Stabilite Testine Soktum

Ekli dosyayı görüntüle 42285

Masamdaki dijital saat oda sıcaklığını 30 Derece gösteriyordu ve %100 yük altındaki işlemcimin 63 derecede sabitlendiğini görmek beni mutlu etti ,
Tecrübelerime göre 2-3 gün sonra bu sıcaklık değerleri termal pastanın etkileşiminin daha stabil hale gelip düşeceği yönünde.

Tavsiye : Bilgisayarlarımızın bakımını belli dönemlerde Yapmak yada Gerekli Tecrübeye sahip değilseniz Yaptırmak, hem bileşenleri ömrünü uzatır hemde performans kaybı yaşamamamızı sağlar.

Ekli dosyayı görüntüle 42286
yapabilecek tecrübem var ama yani çok üşeniyorum.
Üşenmeyenler ve bilmeyenler için yararlı

ŞABO
Uzman Üye
Ödüller
8
9 HİZMET YILI
Yararli bir konu olmuş böyle güzel konuların devamını gelmesini sabirsizlikla beklıyorum bilmeyen insanlara yardımcı olmuş iyi forumlar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...