Onaylı Üye
Öncelikli Not: Bu yazı, başarısı için mücadele etmeye başlayıp mücadelesini yarıda bırakan. Sürekliliği sağlayamayan kişiler içindir. Bu benim adına " Gizli Talimatlar" dediğim yeni bir yöntem. Şu anda 42. gündeyim. Örneğin Duolingo uygulamasında maksimum yaptığım seri son 5 yılda sadece 12 gün iken. Şimdiki serim 42 ( yani bu tekniği bulduğumdan beri her gün belirlediğim görevleri yapıyorum . ) Şimdi size detayları vereceğim. Umarım sizinde işinize yarar bir taktik olur.Öncesinde hepimizin motivasyona ihtiyacı var. Bir yerden ya da kendimizden güç bulmamız gerekiyor. Temelde süre gelen zaman boyunca araştırdığım şey bir işin sürekliliğini sağlamak. Kendimize değer katalım ama bu değeri nasıl katacaktık. Sürekliliğini nasıl sağlayacaktık.
Çok yoğunlaşmamıştım ama çok düşündüm. Yıllar boyunca ve her seferinde başarısız oldum. Fazla öteye gidecek gücü bulamadım. Araya dikkati dağıtacak bir kaç faktör girdiğinde herşey bitiyordu. Yazılım öğrenirken öğrenmeyi spor yaparken sporu bırakıyordum. Şimdi kendimi bir zihin kilidi açmış gibi hissediyorum. Çünkü denediğim teknik gerçekten işe yarayacak gibi görünüyor.
Zihin Planı dediğimiz olay hayatın merkezine görevlerinizi yerleştirmek yani her gününüzü günlük, haftalık ya da aylık olarak programlamanızı istiyorum. Temelde yapacaklarınızı size hatırlatacak bir başka uygulama.
Ben her sabah güne başladığım Youtube platformuna entegre ettim. Gün içinde yapacağım görevleri listeledim. Bir ilerleme barı koydum. %100 olduğunda görevlerin hepsini tamamlamış oluyorum. Üstelik çoğu kez pomodoro ile birlikte çalışıyorum. 25 dakikalık partiler 5 dakika molalar. Çoğu kez molaya bile ihtiyacım olmuyor ve onu atlıyorum.
Aşama 1 : Günü planla. Bir saat dilimi koyma ( saat 8-9 arası gibi ) . O işe ayıracağın ortalama vakti belirle ve 1. Görev , 2. Görev şeklinde tek tek sırala. ( Ben süremi pomodoro ile koyuyorum. Bir pomodoro süresi 25 dakikadır. 2 pomodoro 1 pomodoro 5 pomodoro. Her neyse. Yapmak istediğiniz görev için ayırın. Örneğin tabata ile spor yapacağım ve 1 tabata songluk diyorum. ya da 2 tabata. Buradaki olay müzikle çalışmak ve müziğin süresi 8 dakika. 2 tabata = 16 dakika yapıyor. Tabata da sporcular için müzik üreten bir firmadan ibaret. Temelde yapacağımız iş tabata firmasının yaptığı ile benzer aslında.)
Aşama 2 : Ben Adobe Premiere Pro ile yapacağım şeyleri yazdım. Metinler, müzikler, efektler vs. pek uğraşmadım ( uğraşmanız daha olumlu etkiler yaratabilir ) ancak başlangıç olarak benim için ideal. Hatırlamanız ve sadece yapmanız yeterli. Emin olun tüm bir günü verimli geçirdiğinizi hissedeceksiniz. Elbette size talimatlar verecek bir videoyu editlemek sürekliliğinizi sağlamaz. Ancak hayatınızın merkezinde olan bir yere kendiniz için özelleşitirlmiş bir içerik yayınlarsanız bu etkili olabilir. Amaç görevlerinizi size hatırlatacak etkili bir araç bulmak. Daha önce deneyip başarısız olduysanız bu görev sizin için değil.
Aşama 3 : Videoyu editleyin. Çarşamba günü için 12 görev sıralaması bir bütün halinde değil. Tek tek. İzin verin video yavaş yavaş aksın. 1. görevi görünce videoyu durdurun. Ardından görevi tamamladığınızda videonun 2. karesinde 1. görev tamamlandı . “Duolingo Görevi Tamamlandı “ ekran belirsin. Ardından 2. görev : Bla bla bla. gelsin. gibi. Kurgunuz size kalmış. İsterseniz bir pdf , bir resim çıktısı alın. Ancak ben to do listleri , telefon hatırlatıcılarını , kağıtları kalemleri pek çok farklı şeyi denedim. Ancak başarılı olamadım. Hiç biri etkili değildi benim için. Ama “Gizli Talimatlar” adını verdiğim bu proje. Sürekliliğime gerçekten etki etmeye yardımcı olacak mı?
Aşama 4 : Her gün youtube’a giriyoruz. Öyle ya da böyle. Kendi kanalınızda gizli olarak paylaşın. Sadece siz ya da belirlediğiniz kişiler görüntüleyebilir. Videoyu sadece siz görüntüleyeceksiniz. Bir bilgisayara erişiminiz yoksa sorun değil. Artık telefonun içinde bile editleme programları yüklü. Çok basit bir şekilde sıfırdan video oluşturabilirsiniz.
Aşama 5 : En sevdiğiniz öğeleri birincil görevler olarak ilk sıralara yerleştirin. Bu sizin sürekliliğinizi devam ettirmek için etkili bir yol olabilir. Bu işi sevmenizi sağlayabilir.
Aşama 6 : Yaratıcı bir kurgu yapın. Güze bir arka plan. Motive edici bir müzik. Videonuza metinlerle birlikte kendi sesinizi eklenemeniz önemlidir. İlk 10 saniye içinde kendinize hatırlatmanız gereken şeyleri söyleyin. Tekrar hatırlayın. Ve yola koyulun. Harika bir strateji oluşturun. Bu video sizin için olacak. Sürekliliğinizi sağlamak için her günü ayrı ayrı programlayın.
Programınızın oturması biraz süre alabilir. Belirli bir süreklilik sağlandıktan sonra muhtemelen oluşturduğunuz videoya ihtiyacınız kalmayacak. Videolarınızı yeniden düzenleyebilir görevleri istediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz.
Her zaman göz göze geleceği özel bir yer seçin. Öğrenciyseniz bu kağıtlar olabilir. Sürekli uyuyan biriyseniz tavanınıza bodoslama yapıştırabilirsiniz. Sürekli konfor alanında duran biri için kapıya bir not gibi. Sürekli bilgisayarda olan biri için bilgisayar kasasından bu görevleri alabilirsiniz.
Zamanı yönetin :
Örnek bir görevler günü :
Görev 1 : Su İç ( Bu talimat göründüğünde su içiyorsunuz mesela )
Görev 2: 25 dakikalık pomodoro süresi boyunca bir makale oku ( bu süre boyunca sadece ve sadece ilginizi çeken bir makale okuyacaksınız.
Görev 3 : 2 pomodoro süresi boyunca Java ve Kotlin projen için yeni bilgiler edin ( Burada ortalama 50 dakika boyunca 5'er dakika dinlenerek 1 saatimizi yazılım dilinde araştırma yaparak harcıyoruz. ) gibi. Bu şekilde zamanı ve hayatınızı planlamanız.
İş yerinizde ayrı, akşam eve döndüğünüz zamanı ayrı ve haftasonunu ayrı organize edebilirsiniz. Atlamak zorunda olduğunuz görevleri daha sonra ypamak üzere not alın ve onun yerine bir sonraki görevden devam edin.
Amaç sürekliliği sağlamak , amaç değişim , amaç zamanı yönetmek.
42. günümdeyim. Ve ilk başarım belkide bir yapay zeka kursu çıkarmak. İlk defa bir hedefime ulaştım. Belki sadece 1 öğrenci kazandım ama önemli olan görevi tamamlamaktı. Eğer ilgilenirseniz Udemy'de Volkan Kartal ( bendeni) ChatGPT komple gelişrirme kursu yazarak bulabilirsiniz.
Umarım faydalı olmuştur.