Türkiye'de Upload Hızlarının Düşük Olmasının Sebebi Nedir?

• Moderatör
Ülkemizde upload hızının düşük olması.png

2022 yılındayız ve ülkemizde de internetin yükleme (upload) hızları büyük bir önem yer oluşturmaktadır. Yükleme (upload) hızı yayıncılık ve yayıncılık işleri olmasa da dosya yükleme işlemlerinde ve sosyal medya kullanımı açısından oldukça önemlidir. Önemli olmasıyla birlikte de yükleme (upload) hızının yüksek olması her açıdan avantajlıdır. Yükleme (upload) hızı yüksek olan bir kişi rahatça yayın açabilir ve rahatça da dosyasını hızlı bir şekilde yükleyebilir. İnternet Türkiye’ye ilk kez 12 Nisan 1993 tarihinde gelmiş olup o zamandan beri internetten bilgi almaktayız ve bilgi paylaşmaktayız. Ancak aradan 29 sene gibi bir süre geçmesine rağmen hâlâ çoğu internet kullanıcısı yüksek hızlı simetrik bağlantı internet paketi alamamaktadır. Upload hızının 2022 senemizde düşük olma sebebi de ADSL’in yaygın olduğu ve fiber internetin yaygın olmadığı zamanlarda yapılan bir kısıtlama olduğu düşünülüyor. Dünyanın birçok tarafındaki internet servis sağlayıcıları (İSS’ler) kullanıcılara yüksek hızlı simetrik bağlantı sağlamasına rağmen Türkiye’de yüksek hızlı simetrik bağlantısı sağlanmamaktadır ve yüksek hızlı simetrik bağlantının kurumsal tip internet paketlerine sağlandığını görüyoruz.

Konu içerisinde o kadar simetrik bağlantıdan bahsettik, simetrik bağlantının tanımını da yapmak isterim: Simetrik bağlantı yükleme (upload) ve download hızının birbirine eşit olması demektir. Örneğin 1000 Mbps download hızına kadar çıkabilen bir internet paketinde yükleme (upload) hızı da 1000 Mbps’e kadar çıkabilir. İkisi de eşittir ve aralarında ciddi bir uçurum farkı olmaz. Ülkemizde birçok İSS’nin 1000 Mbps download hızına 20 Mbps yükleme (upload) hızı verdiğini görüyoruz ve günümüzde de download ve yükleme (upload) hızının eşit olmamasının hiçbir teknik açıklamasının olmamasının yanı sıra bana göre mantıksal açıklaması da yok.

Yazımda ilk kez internetin 12 Nisan 1993 tarihinde kullanıldığını belirtmiştim. İnternetin yeni yeni yaygın olmaya başladığı zamanlarda da yayıncılık ve dosya yükleme işleri bu kadar yaygın olmadığı için simetrik bağlantıya gerek olmadığı düşünülüyordu ancak günümüz Türkiye’sinde yayıncıların yanı sıra normal internet ev kullanıcılarının da yüksek yükleme (upload) hızına ihtiyacı oluyor ve günümüzde gelişen yayıncılığın da yüksek yükleme (upload) hızına ihtiyaç olunduğunu ve internet trafiğinin önemli bir kısmını oluşturduğunu söyleyebiliriz.

Yüksek simetrik bağlantı hızı için uğraşan internet servis sağlayıcıları olduğu gibi uğraşmayan internet servis sağlayıcıları da var. Bu durumda biz kullanıcıların sesimizi duyurmamız gerektiğini düşünüyorum. Sizler bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz ve yükleme (upload) hızını hangi işleriniz için kullanıyorsunuz? Yüksek simetrik bağlantı hızına geçilmeli mi yoksa geçilmemeli mi? Bunları yorumda tartışalım, yorumlarınızı bekliyorum.

Moderatörün son düzenlenenleri:
  • Konuyu başlatan
  • Moderatör
Несмотря на предателей, я все еще стою.
Co - Admin
Ödüller
21
8 HİZMET YILI
Yapamadıkları işe bir de zam koyuyorlar, internet sağlayıcı sirketlerin hepsi gelişmeye değil de ikna ekibini genişletmeye harcıyor. Amerika uzaya uydu gönderiyor, adamlar dünyanın her yerinden internete baglanacak neredeyse. Biz daha evimizin içindeki interneti bile tam alamıyoruz, benim internetim TurkNet. 100Mbit download, 100 Mbit upload hız değerleri iyi fakat 85 TL olarak başladığım taahhütsüz bu internet gelen zamlarla beraber şu anda 180 TL oldu. Ben bir şey diyemiyorum çok kötü.

Aslında internetin iyi, kötü değil ancak yüksek hızlı simetrik bağlantı ülkemizde oldukça pahalı ve sinir bozucu bu durum.

Onaylı Üye
Ödüller
1
4 HİZMET YILI
Bir sebebi yok. Upload fazla ihtiyaç duyulan bir internet erişimi olmadığı için bu kadar üzerine düşülmüyor. Arz talep meselesi.

• Konuyu başlatan
  • Moderatör
Co - Admin
Ödüller
21
8 HİZMET YILI
Bir sebebi yok. Upload fazla ihtiyaç duyulan bir internet erişimi olmadığı için bu kadar üzerine düşülmüyor. Arz talep meselesi.

Hocam arz talep meselesi olsa çoktan getirilirdi. 1993 senesinde değiliz, 2022 senesindeyiz.

Onaylı Üye
Ödüller
2
5 HİZMET YILI
Kullandığım internetlere nazaran, en iyi uploadı Superbox kullanırken aldım. Şu an VDSL kullanıyorum, upload yaptığım anda internet felç oluyor resmen.

• Konuyu başlatan
  • Moderatör
Co - Admin
Ödüller
21
8 HİZMET YILI
Kullandığım internetlere nazaran, en iyi uploadı Superbox kullanırken aldım. Şu an VDSL kullanıyorum, upload yaptığım anda internet felç oluyor resmen.

Speedtest sonucunuzu atar mısız? Hangi ISS kullanıyorsunuz ve ödediğiniz ücret nedir?

Haykıracak Nefesim Kalmasa Bile
Süper Üye
Ödüller
11
Sosyal
9 HİZMET YILI
Keşke sadece tek derdimiz upload sorunu olsa, bazen download sorunu bile yaşayanlar oluyor.

Onaylı Üye
Ödüller
2
5 HİZMET YILI
Öncelikle şunu belirtmeliyim, oturduğum binada altyapı bulunmamakta. Aramızda maksimum 20 metre bulunan bir hanenin telefon hattını kullanarak aldım, önceden yasak olduğunu sanıyordum ama Turk Telekom şubesine gittiğimde altyapı çalışması bulunmadığından dolayı böyle bir şey önerdiler. 35 Mbps download, tam emin olmayaraktan 7-8 Mbps upload olduğunu hatırlıyorum

1663693985872.png

• Konuyu başlatan
  • Moderatör
Co - Admin
Ödüller
21
8 HİZMET YILI
Öncelikle şunu belirtmeliyim, oturduğum binada altyapı bulunmamakta. Aramızda maksimum 20 metre bulunan bir hanenin telefon hattını kullanarak aldım, önceden yasak olduğunu sanıyordum ama Turk Telekom şubesine gittiğimde altyapı çalışması bulunmadığından dolayı böyle bir şey önerdiler. 35 Mbps download, tam emin olmayaraktan 7-8 Mbps upload olduğunu hatırlıyorum

Ekli dosyayı görüntüle 78706

Simetrik bağlantı olsaydı mesela upload hızın da 15'lerde olurdu.

Ultra Üye
Ödüller
11
9 HİZMET YILI
Speedtest by Ookla - The Global Broadband Speed Test - Opera 20.09.2022 20_50_24.png

TurkNet kullan. Uploadım düşük diye post açma.

Ultra Üye
Ödüller
8
Sosyal
6 HİZMET YILI
Ben TurkNet kullanıyorum, Telekom ekipleri bilerek hız engeli koyuyorlar, bir kere 1 ay boyunca gözden kaçırdılar. Benim gönderme hızım 7 idi. Şimdi 0.5, tekrar gönderme hızımı düzeltin diye bir sürü konu açtım ama yok senin altyapın desteklemiyor diye yalan üstüne yalan.

• Konuyu başlatan
  • Moderatör
Co - Admin
Ödüller
21
8 HİZMET YILI
TurkNet kullan. Uploadım düşük diye post açma.
Yüksek simetrik bağlantı hızı için uğraşan internet servis sağlayıcıları olduğu gibi uğraşmayan internet servis sağlayıcıları da var. Bu durumda biz kullanıcıların sesimizi duyurmamız gerektiğini düşünüyorum.

TurkNet'in her yerde GigaFiber hizmeti bulunmuyor. Ek olarak downloadı 8 destekleyen adam gidip TurkNet'e 180 TL mi versin?

Onaylı Üye
Ödüller
6
8 HİZMET YILI
Altyapı falan eski diyenler olmuş. Hocam altyapı mı varmış? Haberimiz yok. Umarım yakın zamanda düzelir hocam ya, berbat durumdayız.

Üye
3 HİZMET YILI
En kalabalık, en işlek yerlerde bile 20 yıllık altyapılar var. Firmaların verecek gücü olsa bile sanmıyorum ki altyapılar bunu desteklesin.

Onaylı Üye
Ödüller
7
7 HİZMET YILI
Kankam TurkNet dışında bütün internetlerin altyapısı çok kötü.