Türkiye'de Upload Hızlarının Düşük Olmasının Sebebi Nedir?

• Moderatör
Ülkemizde upload hızının düşük olması.png

2022 yılındayız ve ülkemizde de internetin yükleme (upload) hızları büyük bir önem yer oluşturmaktadır. Yükleme (upload) hızı yayıncılık ve yayıncılık işleri olmasa da dosya yükleme işlemlerinde ve sosyal medya kullanımı açısından oldukça önemlidir. Önemli olmasıyla birlikte de yükleme (upload) hızının yüksek olması her açıdan avantajlıdır. Yükleme (upload) hızı yüksek olan bir kişi rahatça yayın açabilir ve rahatça da dosyasını hızlı bir şekilde yükleyebilir. İnternet Türkiye’ye ilk kez 12 Nisan 1993 tarihinde gelmiş olup o zamandan beri internetten bilgi almaktayız ve bilgi paylaşmaktayız. Ancak aradan 29 sene gibi bir süre geçmesine rağmen hâlâ çoğu internet kullanıcısı yüksek hızlı simetrik bağlantı internet paketi alamamaktadır. Upload hızının 2022 senemizde düşük olma sebebi de ADSL’in yaygın olduğu ve fiber internetin yaygın olmadığı zamanlarda yapılan bir kısıtlama olduğu düşünülüyor. Dünyanın birçok tarafındaki internet servis sağlayıcıları (İSS’ler) kullanıcılara yüksek hızlı simetrik bağlantı sağlamasına rağmen Türkiye’de yüksek hızlı simetrik bağlantısı sağlanmamaktadır ve yüksek hızlı simetrik bağlantının kurumsal tip internet paketlerine sağlandığını görüyoruz.

Konu içerisinde o kadar simetrik bağlantıdan bahsettik, simetrik bağlantının tanımını da yapmak isterim: Simetrik bağlantı yükleme (upload) ve download hızının birbirine eşit olması demektir. Örneğin 1000 Mbps download hızına kadar çıkabilen bir internet paketinde yükleme (upload) hızı da 1000 Mbps’e kadar çıkabilir. İkisi de eşittir ve aralarında ciddi bir uçurum farkı olmaz. Ülkemizde birçok İSS’nin 1000 Mbps download hızına 20 Mbps yükleme (upload) hızı verdiğini görüyoruz ve günümüzde de download ve yükleme (upload) hızının eşit olmamasının hiçbir teknik açıklamasının olmamasının yanı sıra bana göre mantıksal açıklaması da yok.

Yazımda ilk kez internetin 12 Nisan 1993 tarihinde kullanıldığını belirtmiştim. İnternetin yeni yeni yaygın olmaya başladığı zamanlarda da yayıncılık ve dosya yükleme işleri bu kadar yaygın olmadığı için simetrik bağlantıya gerek olmadığı düşünülüyordu ancak günümüz Türkiye’sinde yayıncıların yanı sıra normal internet ev kullanıcılarının da yüksek yükleme (upload) hızına ihtiyacı oluyor ve günümüzde gelişen yayıncılığın da yüksek yükleme (upload) hızına ihtiyaç olunduğunu ve internet trafiğinin önemli bir kısmını oluşturduğunu söyleyebiliriz.

Yüksek simetrik bağlantı hızı için uğraşan internet servis sağlayıcıları olduğu gibi uğraşmayan internet servis sağlayıcıları da var. Bu durumda biz kullanıcıların sesimizi duyurmamız gerektiğini düşünüyorum. Sizler bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz ve yükleme (upload) hızını hangi işleriniz için kullanıyorsunuz? Yüksek simetrik bağlantı hızına geçilmeli mi yoksa geçilmemeli mi? Bunları yorumda tartışalım, yorumlarınızı bekliyorum.

Moderatörün son düzenlenenleri:
Vaktiyle bir atsız varmış derlerse ne hoş
Seçkin Üye
Ödüller
7
7 HİZMET YILI
Eski altyapıların hâlâ kullanılması yüzünden yeni altyapı çalışmaları başladı ama yetişemiyorlar. Fiber ve hiber geldiği zaman yüksek bir oranla artış görülüyor zaten maalesef sabredip altyapının fiberle uyumlu olmasını beklemek zorunda insanlar.

Kardeşim hiper gelse ne olacak? Hiper dediğin internet ev kirasından daha pahalı olacak :D

Çoğu İSS Turk Telekom altyapısı kullanmıyor mu?
Evet, TürkNet'te Türk Telekom altyapısını kullanıyor maalesef. Belki bu yüzden "rekabet olmadığı için gelişmiyor" :(

Onaylı Üye
Ödüller
2
3 HİZMET YILI
Kardeşim hiper gelse ne olacak? Hiper dediğin internet ev kirasından daha pahalı olacak :D
Değil kardeşim. Sadece modem tipi değişiyor ve paketleri senin bütçene göre ayarlıyorsun, her insan yayıncı değil. Yeteri kadar paket kullanıyor, gidip de binler bit hızında almıyorsun. En azı bile sana yetiyor :)

Banlı Üye
3 HİZMET YILI
Genel olarak ulke cok gelismediginden ve ekonomik dususte oldugundan dolayi gelismemis oluyor, zamanla duzelir.

Uzman Üye
Ödüller
1
3 HİZMET YILI
Altyapı hocam altyapı. Benim şu an 70 downloadım var, 30 uploadım var. Almanya'da yaşayan arkadaşımın downloadı 1000 MB coğrafya kaderdir:')

• Konuyu başlatan
  • Moderatör
Несмотря на предателей, я все еще стою.
Co - Admin
Ödüller
21
8 HİZMET YILI
Çoğu kişi altyapı falan demiş de gram alakası yok bence. Superonline hafta sonuna özel 2 milyon fiber kullanıcısını 1000 Mbps download ile kutlamadı mı? O zaman altyapı yok muydu? Durumun altyapıyla bir alakası yok. Çoğu İSS sağlamıyor ya da sağlamak istemiyor. Benim kanımca ikinci seçenek daha ağır basıyor ve üstteki bir arkadaşın dediği gibi de rakipleri yok. Rakipsiz oldukları için rahat bir şekilde davranabiliyorlar.

TurkNet ne güzel rakip oldu dedik. TurkNet'te verdiği sözü tutamıyor. 2023 Haziran'a kadar zam yapmayacağız deyip paketi zamladılar. Şu ekonomik krizde imkansıza yakın bir söz verdiler ve tutamadılar. Çıkıp sözümüzde duramadık, özür dileriz benzeri açıklamalar yapmak yerine de laf cambazlığı yapıp işin içerisinden sıyrılmaya çalıştılar ki çoğu kullanıcının güvenini kaybettiler. Eğer ki buraya 1000 Mbps paketi gelirse doğrudan alırım da firma verdiği sözü tutamıyor. Verdiği sözü tutamayan firmaya da açıkçası pek güvenemiyorum.

• Konuyu başlatan
  • Moderatör
Несмотря на предателей, я все еще стою.
Co - Admin
Ödüller
21
8 HİZMET YILI
İnternetle FPS'nin alakası nedir? @mstfa2222.

Nefes Al Çocuk
Üye
Ödüller
3
5 HİZMET YILI
Hızı biraz yükseltseler süper olacak. Avrupalılar bile uzaya gidiyor. Biz taş devrinde yaşıyoruz resmen. Adamların interneti her şeyi bizden bin kat daha iyi durumda, adamlar hayatını yaşıyor.

Onaylı Üye
Ödüller
7
7 HİZMET YILI
Türkiye'nin en büyük sorunlarından bir tanesi, sanırım yakın zamanda da internet faturalarına büyük bir zam yapılacakmış

Onaylı Üye
Ödüller
5
6 HİZMET YILI
Altyapı ve yine altyapı tam 4.5G bitti derken 5G çıkıyor. 5G bitiyor derken de 6G falan çıkar herhalde :D

Onaylı Üye
Ödüller
4
7 HİZMET YILI
ülkemizin altyapısı ile alakalı bir durum malesef
ki hala şehirlerin merkezlerinde elektirik kesintileri oluyor iken bu artık çok normal

Onaylı Üye
Ödüller
1
3 HİZMET YILI
çoğu ülkede download ve upload hızları eşit değildir ama bir yayıncıdan duyduğum kadarıyla dubaide 100mbps download 15 mbps upload en giriş seviyesi hızlarmış.

Seçkin Üye
Ödüller
9
10 HİZMET YILI
Öncelikle selamün aleyküm ben pek anlamam yalnış bilgi vermek istemiyorum. Marka vermeden bir örnek vericeğim şu anda 1000mb yükleme 1000mb indirme hızı veren bir marka var.
Bundan fazla veriyorlarmı yurt dışında açıkçası fikrim yok. Bu hızı veren ise 130tl gibi bi ücret istiyor aylık üstelik ucuz da.
Sizce olması gereken ideal hız nedir ?

Benim naciz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır
Onaylı Üye
Ödüller
3
5 HİZMET YILI
Süper güç olmamız diyeyim sen anla :D