2022 yılındayız ve ülkemizde de internetin yükleme (upload) hızları büyük bir önem yer oluşturmaktadır. Yükleme (upload) hızı yayıncılık ve yayıncılık işleri olmasa da dosya yükleme işlemlerinde ve sosyal medya kullanımı açısından oldukça önemlidir. Önemli olmasıyla birlikte de yükleme (upload) hızının yüksek olması her açıdan avantajlıdır. Yükleme (upload) hızı yüksek olan bir kişi rahatça yayın açabilir ve rahatça da dosyasını hızlı bir şekilde yükleyebilir. İnternet Türkiye’ye ilk kez 12 Nisan 1993 tarihinde gelmiş olup o zamandan beri internetten bilgi almaktayız ve bilgi paylaşmaktayız. Ancak aradan 29 sene gibi bir süre geçmesine rağmen hâlâ çoğu internet kullanıcısı yüksek hızlı simetrik bağlantı internet paketi alamamaktadır. Upload hızının 2022 senemizde düşük olma sebebi de ADSL’in yaygın olduğu ve fiber internetin yaygın olmadığı zamanlarda yapılan bir kısıtlama olduğu düşünülüyor. Dünyanın birçok tarafındaki internet servis sağlayıcıları (İSS’ler) kullanıcılara yüksek hızlı simetrik bağlantı sağlamasına rağmen Türkiye’de yüksek hızlı simetrik bağlantısı sağlanmamaktadır ve yüksek hızlı simetrik bağlantının kurumsal tip internet paketlerine sağlandığını görüyoruz.
Konu içerisinde o kadar simetrik bağlantıdan bahsettik, simetrik bağlantının tanımını da yapmak isterim: Simetrik bağlantı yükleme (upload) ve download hızının birbirine eşit olması demektir. Örneğin 1000 Mbps download hızına kadar çıkabilen bir internet paketinde yükleme (upload) hızı da 1000 Mbps’e kadar çıkabilir. İkisi de eşittir ve aralarında ciddi bir uçurum farkı olmaz. Ülkemizde birçok İSS’nin 1000 Mbps download hızına 20 Mbps yükleme (upload) hızı verdiğini görüyoruz ve günümüzde de download ve yükleme (upload) hızının eşit olmamasının hiçbir teknik açıklamasının olmamasının yanı sıra bana göre mantıksal açıklaması da yok.
Yazımda ilk kez internetin 12 Nisan 1993 tarihinde kullanıldığını belirtmiştim. İnternetin yeni yeni yaygın olmaya başladığı zamanlarda da yayıncılık ve dosya yükleme işleri bu kadar yaygın olmadığı için simetrik bağlantıya gerek olmadığı düşünülüyordu ancak günümüz Türkiye’sinde yayıncıların yanı sıra normal internet ev kullanıcılarının da yüksek yükleme (upload) hızına ihtiyacı oluyor ve günümüzde gelişen yayıncılığın da yüksek yükleme (upload) hızına ihtiyaç olunduğunu ve internet trafiğinin önemli bir kısmını oluşturduğunu söyleyebiliriz.
Yüksek simetrik bağlantı hızı için uğraşan internet servis sağlayıcıları olduğu gibi uğraşmayan internet servis sağlayıcıları da var. Bu durumda biz kullanıcıların sesimizi duyurmamız gerektiğini düşünüyorum. Sizler bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz ve yükleme (upload) hızını hangi işleriniz için kullanıyorsunuz? Yüksek simetrik bağlantı hızına geçilmeli mi yoksa geçilmemeli mi? Bunları yorumda tartışalım, yorumlarınızı bekliyorum.
Moderatörün son düzenlenenleri: