Felsefik Soru Tanrı Var mıdır ?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Farzetki Bu Aşkı Yaşamadık Hiç
Seçkin Üye
Ödüller
6
6 HİZMET YILI
Benim dinime göre tanrı vardır :)

Never Back Down
Seçkin Üye
Ödüller
6
8 HİZMET YILI
bence vardır yani herşeyin bir yapımcısı olduğu gibi böyle hatasız (insanlar hariç) bir dünyanında bir kurucusu vardır

Uzman Üye
5 HİZMET YILI
İstediğimiz kadar tartışalım, istediğimiz kadar araştıralım tanrı var veya yok asla bilemeyiz. Tanrı var olsa dahi tanrı olarak nitelendirdiğimiz kavramın yani bizim düşüncelerimizde kalıplaştırdığımız gibi bir tanrı olduğunu da bilemeyiz. Belki tanrı zannettiğimiz gibi bir varlık değildir. Belki her varlık tanrıdan gelip tanrıya gitmektedir, burada her varlık tanrının bir parçası olmuş oluyor ve bu da bizim inandığımız tanrı kavramının dışına çıkıyor. Şuan uzaydan bizden çok üst düzey bir canlı dünyaya inse ve ben tanrıyım dese, insan aklının asla alamayacağı şeyler yapsa (zamanı durdurmak vb.) yine de bu onun tanrı olduğunu kanıtlamaz. Bizden çok üstün bir uzaylı ırkı evren yaratmamış olmasına rağmen çok gelişmiş olduğu için bizi kandırabilir. Yani diyeceğim o ki gökten bir varlık inse, imkansız şeyler yapsa ve ben tanrıyım dese bile gerçekten tanrı olduğunu %100 bilemeyiz bu tamamen bir bilinmezliktir. Asla tanrının varlığı kanıtlanmayacağı için hiç kimse, hiç bir şeyi bilemez sadece inanır.

Uzman Üye
5 HİZMET YILI
Ekleme yapmak istiyorum ''KUSURUSUZ DÜZEN'' diye bir şey yoktur. Sadece siz kusursuz görmek istediğiniz için kusursuzdur. Hayatta kalmak için canlıların birbirini yemesi kusursuz bir düzenin kanıtıkesinlikle değildir. Senin yaşaman, sayısız galaksi içerisinde bulunan sayısız gezegende yaşam olmayışı kusursuz biz düzenin kanıtı değildir. Sakat doğan insanlar kusursuz bir düzenin parçası değildir. Bebekken ölen insanlar kusursuz düzen içerisindeki kusursuz sınava neden tabi tutulmamaktadır. Eğer burası bir sınav dünyası ise tüm evren neden yaratılmıştır ve aynı şekilde sınav dünyası ise bebek ölümleri neden vardır. Ölen bebekler neden cennete gitmektedir, bu sınav kağıdı kalmadı hadi siz 100 alın demek gibi bir adaletsizlik değil midir. Bir şeyi yaratmak için yarattığın şeyden çok daha üstün olman gerekir. İnsanlar neden bu evrenin kendi kendine yaratılmayacak kadar mükemmel olduğunu düşünür de bu evrenden daha mükemmel bir varlığın kendi kendine oluşmasını mantıklı bulur ? Dediğim gibi tanrı var veya yok bilemeyiz, bundan dolayı evrenin tanrı olmadığını da bilmiyoruz. Her halükarda çok üstün bir şey kendi kendine oluşmuş oluyor. Peki bu kusursuz düzen içerisinde, sadece insanların sınav olması için yaratılan evrende neden dinozorlar yaşamış ve nesilleri tükenmiştir. Mesela bu da düzenin kusursuz olmadığını ve kusursuz bir yaratıcı tarafından yaratılmadığını gösterir.
Post automatically merged:

''Hadi kardeşim sen bir kol yarat görelim o zaman''cılar size şunları söylemek istiyorum. Şuan bilmediğimiz ve yapamadığımız şeyler olması tanrının varlığının kanıtı değildir. Şuan bir kol yapamıyor olabiliriz ama bundan 200 yıl sonra şuan sahip olduğumuz kollardan bile daha gelişmiş kollar yapıyor olabiliriz. Şuan bize çok karmaşık gelen şeyler bundan 500 yıl sonra insanlık için çok basit şeyler olabilir. Nasıl bundan 100 yıl önce şuanki teknolojiyi o zamanki insanlara anlatsan inanmayacakları gibi bize de ileride bunların olabileceği düşüncesi çok uzak geliyor olabilir. Ki şöyle bir şey vardır, diyelim ki evet kol yaratamıyorum, göz yaratamıyorum o zaman bir tanrı var dedim. Peki bu tanrının benim inandığım tanrı olduğunu nerden bilebilirim. Yani ''Hadi göz yarat o zamancılar''cılar kendi tanrılarını kanıtladıklarını sanmaktadırlar ama kullandıkları argüman tamamen ''Deist argümanı''dır. Böyle baktığımız zaman tanrı yine bizim kalıplarımızın dışına çıkabilir ve bu iş yine çıkmaza girebilir. Bundan 1000 yıl sonra bir sanal evren yaratıp, sanal evrenin içerisine kendi kararlarını veren yapay zekalar yerleştirebiliriz. O zaman tanrı oluyor muyuz ? Tekrardan aynı yere geldik, tanrı var veya yok bilmek imkansızdır.

Son düzenleme:
Üye
6 HİZMET YILI
elbette bir yaratıcı olmalı tüm kitaplarda da bu yazıyo eğer dinleri saçma buluyosan mantık çerçevesi içinde düşünür ve araştırırsan bir yaratıcı olduğuna inanabilirsin

Uzman Üye
5 HİZMET YILI
elbette bir yaratıcı olmalı tüm kitaplarda da bu yazıyo eğer dinleri saçma buluyosan mantık çerçevesi içinde düşünür ve araştırırsan bir yaratıcı olduğuna inanabilirsin
Dinler ve mitolojilere ilgiliyim Kuran-ı Kerim'i, Tevrat'ı, İncil'i (Müslüman bir çoğrafyada yaşadığımız için özellikle Kuran-ı Kerim'i) defalarca kez okudum. Bir çok eski inanışı araştırdım, bir çok din hocasıyla hatta rahiplerle bile görüştüm ve son tanrı var veya yok asla bilemeyiz kanısına vardım. Peki sen bu düşünceni destekleyecek neler yaptın ?

Onaylı Üye
Ödüller
2
5 HİZMET YILI
Ben'de var olduğunu düşünüyorum her şeyin bir yaratacısı vardır doğal denilen her şeyin bile.
insanın yaratılışında temelinde bir yaratıcıya inanç var zaten bir yaratıcı olmadığını düşünürsek zaten insan manevi olarak boşluğa düşer bence

Onaylı Üye
5 HİZMET YILI
dogdumdan beri ailemden var oldugunu duydugum icin inanmaktayım

Uzman Üye
5 HİZMET YILI
insanın yaratılışında temelinde bir yaratıcıya inanç var zaten bir yaratıcı olmadığını düşünürsek zaten insan manevi olarak boşluğa düşer bence
Senin manevi boşluğa düşmen bir yaratıcının varlığını kanıtlamayacağı gibi evrimini temelinde olan şeylerden birisidir bu. Güvende hissetmek için daha güçlü canlılara sığınmak.

dogdumdan beri ailemden var oldugunu duydugum icin inanmaktayım
Herkesin inancına saygım sonsuz beni kesinlikle yanlış anlamayın ancak sizce bu doğru bir şey midir ? Sadece burada doğduğun için cennete gitmen veya seninle aynı kafa yapısında olan birinin sadece çinde doğduğu için cehenneme gitmesi etik midir ? Eğer etik değilse cennete gitmeyecekseniz. Eğer cennete gidecekseniz tanrı ne denli adaletli tartışma konusu.

Onaylı Üye
Ödüller
2
5 HİZMET YILI
Senin manevi boşluğa düşmen bir yaratıcının varlığını kanıtlamayacağı gibi evrimini temelinde olan şeylerden birisidir bu. Güvende hissetmek için daha güçlü canlılara sığınmak.

Herkesin inancına saygım sonsuz beni kesinlikle yanlış anlamayın ancak sizce bu doğru bir şey midir ? Sadece burada doğduğun için cennete gitmen veya seninle aynı kafa yapısında olan birinin sadece çinde doğduğu için cehenneme gitmesi etik midir ? Eğer etik değilse cennete gitmeyecekseniz. Eğer cennete gidecekseniz tanrı ne denli adaletli tartışma konusu.
konu yavaş yavaş dine bağlanıyor her dinin tanrı kavramı ortak fakat tanrıları farklı

Onaylı Üye
5 HİZMET YILI

bu aralar inancın baya bi zayıfladı ama bilemiyorum süregelmiş oldugu icin devam ediyoruz

Uzman Üye
5 HİZMET YILI
konu yavaş yavaş dine bağlanıyor her dinin tanrı kavramı ortak fakat tanrıları farklı

Her dinin tanrı kavramı kesinlikle aynı değil. Bir dine bakarsın tanrıya tamamen insanı sıfatlar yüklemiş, tanrının çocuğu bile olmuş. Diğerine bakarsın tamamen üstün bir varlık, diğerine bakarsın tanrı evrenin kendisidir demiş bu böyle böyle gider.

Onaylı Üye
Ödüller
2
5 HİZMET YILI
Her dinin tanrı kavramı kesinlikle aynı değil. Bir dine bakarsın tanrıya tamamen insanı sıfatlar yüklemiş, tanrının çocuğu bile olmuş. Diğerine bakarsın tamamen üstün bir varlık, diğerine bakarsın tanrı evrenin kendisidir demiş bu böyle böyle gider.
kanka tilt ediyorsun beni felsebe dersindede böyleydim ben :D birisi bana ters çıkınca tilt oluyordum

Uzman Üye
5 HİZMET YILI
bu aralar inancın baya bi zayıfladı ama bilemiyorum süregelmiş oldugu icin devam ediyoruz
Şuna veya buna inan demek kimsenin haddi değildir. Ancak araştırma yaparak kendi doğru düşündüğünüz yola tam anlamıyla girmenizi tavsiye ederim. Eğer sizin için doğru yol İslam ise gerçek bir müslüman olmanızı temenni ederim.

kanka tilt ediyorsun beni felsebe dersindede böyleydim ben :D birisi bana ters çıkınca tilt oluyordum
Din yargılanmayı sevmez, dogmatiktir. Ondan dolayı dini yargıları kırmak çok zordur. Din değiştirilmez, eğilmez, bükülmez, sorgulanmaz. Ne yazarsa odur. Bundan dolayı dini inancı olan insanlar ters şeyleri duymaya pek tahammül edemezler. Senin için demiyorum bunu belki öyle değilsindir tanımıyorum seni ama geneli için bu böyledir.

Gerçekten dindar bir insan ile konuşmak kolaydır çünkü inandığı kitabı olduğu gibi kabul eder. Ondan dolayı sen yoluma ben yoluma olur ve kavga ortamı pek oluşmaz. Asıl konuşması zor olan kesim inandığı kitabı bilmeyen kesimdir. Sen bir şey söylersin adam kitabını bilmediği için bunu ters anlar ve ortam gerilir.

Son düzenleme:
Onaylı Üye
Ödüller
2
5 HİZMET YILI
Şuna veya buna inan demek kimsenin haddi değildir. Ancak araştırma yaparak kendi doğru düşündüğünüz yola tam anlamıyla girmenizi tavsiye ederim. Eğer sizin için doğru yol İslam ise gerçek bir müslüman olmanızı temenni ederim.

Din yargılanmayı sevmez, dogmatiktir. Ondan dolayı dini yargıları kırmak çok zordur. Din değiştirilmez, eğilmez, bükülmez, sorgulanmaz. Ne yazarsa odur. Bundan dolayı dini inancı olan insanlar ters şeyleri duymaya pek tahammül edemezler. Senin için demiyorum bunu belki öyle değilsindir tanımıyorum seni ama geneli için bu böyledir.

Gerçekten dindar bir insan ile konuşmak kolaydır çünkü inandığı kitabı olduğu gibi kabul eder. Ondan dolayı sen yoluma ben yoluma olur ve kavga ortamı pek oluşmaz. Asıl konuşması zor olan kesim inandığı kitabı bilmeyen kesimdir. Sen bir şey söylersin adam kitabını bilmediği için bunu ters anlar ve ortam gerilir.
şuan ters anladığım bir şey yok isteyen istediğine inanabilir ama dini tam olarak bilmediğimden (maalesef) her soruya bir cevaım yok bildiğim kadarıyla yanıt verebiliyorum

Uzman Üye
5 HİZMET YILI
Dinler ve mitolojilere ilgiliyim Kuran-ı Kerim'i, Tevrat'ı, İncil'i (Müslüman bir çoğrafyada yaşadığımız için özellikle Kuran-ı Kerim'i) defalarca kez okudum. Bir çok eski inanışı araştırdım, bir çok din hocasıyla hatta rahiplerle bile görüştüm ve son tanrı var veya yok asla bilemeyiz kanısına vardım. Peki sen bu düşünceni destekleyecek neler yaptın ?

Evet baya bir araştırdım. Dünya üzerinde bulunan büyük dinler dışında eski inanışları da araştırdım bu konuda büyük bir ilgim var zaten. Belgeseller, videolar, kitaplar vs. İnsanlar eskiden Olimpos Dağında Zeus'un yaşadığına inanıyordu mesela ama daha sonra bir baktılar orada Zeus falan yok. Yani demek istediğim şu ki eskiden bakma imkanları yoktu ve bu imkanın olmayışı tanrıyı gerçek kılan şeydi. Şuan bizim tanrının olmadığını kanıtlayamıyor olmamız tanrının var olduğunu göstermez. Zaten öyle bir şeyde saçma aslında baktığımız zaman çünkü bir şeyin yokluğu kanıtlanamaz. Bir şeyin varlığının kanıtı yok ise o şey yok kabul edilir. Yani şuan kimse kimseye ''Hadi tanrının olmadığını kanıtla'' diyemez çünkü sen varlığını kanıtlayamıyorsan o şey bilimsel olarak yoktur. Ama tanrının maddesel olmama ihtimali de olduğu için kanıtlanmıyor da olabilir. Bundan dolayı varlığı veya yokluğu kesin ve net olarak bilinemez. Biz şuan bundan binlerce yıl önce yunan mitolojisine inanan insanlar ile ve yunan mitolojisi ile dalga geçiyoruz. Ulan buna mı inanmışlar diye. Peki bundan 1000 yıl sonra İslam'ın ''Arap mitolojisi'' olmayacağını nereden bilebiliriz?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...